ARTIKEL

Schone stroom

Met mijn verhuizing naar een grote, uit de jaren dertig van de vorige eeuw daterende, vrijstaande woning ligt het realiseren van een oude droom binnen handbereik. Eindelijk zal ik in de gelegenheid zijn om een kamer te reserveren voor iets wat voor mij op één lijn ligt met basale behoeftes als eten, drinken, slapen, liefhebben, warmte en veiligheid; het luisteren naar muziek.

Na woonkamer, slaapkamer en badkamer - om er maar eens enkele te noemen - komt er nu dan eindelijk een echte luisterkamer. En omdat ik slechts éénmaal in mijn leven aan een dergelijk project zal beginnen - ik haat `klussen`- wil ik het op de juiste manier van de grond af opbouwen. Eigenlijk begin ik zelfs onder de grond. Bij de voor de audioinstallatie zo broodnodige netspanning die middels een dikke grondkabel door mijn tuin naar mijn woning geleid wordt.

Wanneer je je als muziekliefhebber en audiofiel voor de geest gaat halen wat er op het gebied van de stroomvoorziening allemaal fout kan gaan rijzen je de haren te berge. Het begint al met de spanning zelf. Volgens de norm is dat een sinusvormige spanning van 230 V. In de praktijk is het niet ongebruikelijk dat er afwijkingen gemeten kunnen worden die variëren tussen - 10 en + 6 %. Ernstig zijn echter de storingen die andere gebruikers van het lichtnet - als dank voor het gebruik - aan vervuiling aan datzelfde net toevoegen. Zoals bijvoorbeeld de industrie. Vanuit mijn woonkamer niet te zien - ik woon vrij landelijk - maar via het lichtnet wel degelijk invloed uitoefenend. Hetzelfde geldt voor de zendmasten van radio, televisie en GSM. Om het dan nog maar niet te hebben over alle apparaten die ik zelf - of de buren - in huis heb staan zoals computers, koelkasten, dimmers, dvd spelers, TV`s, lichtschakelaars etc. Zelfs de componenten van de audioinstallatie beïnvloeden elkaar onderling middels de elektrische bedrading.

Schone stroom (c) Xingo

Aan de kwaliteit van de spanning zoals die door het energiebedrijf in mijn meterkast aangeleverd wordt kan ik niets verbeteren. Wat ik wel kan doen is er voor zorgen dat de stroom vanaf dat punt zo schoon mogelijk blijft totdat het, op een veilige manier, bij de diverse apparaten terecht komt. Om dat te bewerkstelligen wordt allereerst de oude meterkast ontmanteld. Het is een wanordelijke verzameling van met ouderwetse smeltzekeringen uitgevoerde groepen. De elektriciteitsdraden die van daaruit door stalen buizen het huis ingevoerd worden hebben kleuren die reeds lang in onbruik geraakt zijn en hier en daar verkruimelen de stoffen mantels zelfs op het moment dat ze aangeraakt worden. Om nog maar niet te spreken van de stukken compleet mantelloze draad die ik in enkele stalen buizen aantref! Er is maar één optie; de oude in de WC gesitueerde meterkast ontmantelen  en in de hal een nieuwe meterkast installeren. Vervolgens overal de stalen buizen vervangen door pvc exemplaren, nieuwe draden trekken en moderne wandstopcontacten en lichtschakelaars plaatsen. Gelukkig kan er ongehinderd gewerkt worden in de vrijwel volledig gestripte woning want alle plafonds liggen eruit en in iedere ruimte is de planken vloer zichtbaar. Geen zorg; ik zal u in dit artikel de beeldende verhalen over het frezen van sleuven voor de elektrische bedrading en het boren van gaten ten behoeve van contactdozen besparen. Misschien verschijnt dat ooit nog wel eens on line in de vorm van een column maar hier beperk ik mij slechts tot het beschrijven van de aanleg van de stroomvoorziening ten behoeve van de beide audio installaties.

Schone stroom (c) Xingo

Vanuit de achterliggende gedachte dat iedere vorm van beïnvloeding vermeden dient te worden kies ik ervoor om vier aparte groepen voor audio gebruik te reserveren. Voor deze groepen wordt in de tuin tevens een separate aardpen geslagen. Van de vier groepen is er één bedoeld voor de kleine audio installatie in de woonkamer. De andere drie vormen de basis voor de zolderetage die volledig als speciale luisterruimte - met daarin de referentieset - ingericht zal worden. Eén voor de (eind)versterking, een volgende voor de overige analoge apparaten en de laatste voor de digitale componenten. De aanleg van een audiogroep in mijn vorige woning in Hellevoetsluis had ik toevertrouwd aan een lokale installateur. De vraag wie ik ditmaal in zal schakelen voor het realiseren van dit plan heb ik reeds geruime tijd geleden voor mezelf beantwoord. Er zijn momenteel meerdere vaderlandse specialisten werkzaam op het terrein van de optimalisering van het stroomgebeuren. Er is echter één bedrijf dat qua ervaring een ruime voorsprong heeft op de concurrentie. Wie een kijkje neemt op de site van Kemp Elektroniks zal met me eens zijn dat dit merk aan de vaderlandse top staat wanneer het gaat om het `opschonen` van stroom. Niet alleen qua knowhow, maar ook wat betreft de veelzijdigheid van het productaanbod dat gevormd wordt door line conditioners, shunt conditioners, power regenerators, power cords, A/V cables, diverse accessoires en niet te vergeten het aanleggen van één of meerdere audiogroepen.


EDITORS' CHOICE