NIEUWSB&W

Toekomst - publicatie week 26

Marc Brekelmans | 30 juni 2005 | B&W

Het afgelopen jaar heeft in het teken gestaan van de integratie tussen PC en HiFi. Microsoft bracht zijn XP Media Center op de markt, de Apple iPod heeft een ware rage ontketend en muziek werd vaker (illegaal?) gedownload dan gekocht. Alle tekenen wijzen erop dat het einde van HiFi is aangebroken.

Maar niets is minder waar! Een paar jaar geleden was de indruk dat surround de traditionele stereoweergave zou verdringen. Dat is misschien wel het geval aan de onderkant van de elektronicamarkt - u kent ze wel, die alles in één setjes voor 200 euro -  maar in de HiFi zaken is juist stereo weer bezig met een enorme opmars. Uiteindelijk wint kwaliteit altijd van kwantiteit (waarmee we trouwens niet willen beweren dat surround per definitie kwalitatief ondergeschikt aan stereo zou zijn. Je moet alleen het beschikbare budget aanzienlijk verhogen om dezelfde muziekbeleving te krijgen). Of we straks hetzelfde kunnen zeggen over de integratie tussen PC en HiFi? Wie weet. Slimme fabrikanten zijn namelijk al bezig om het maximale te halen uit de PC als High End muziekbron.

Een eenvoudige maar doeltreffende brug tussen PC en HiFi-installatie wordt geslagen door de Roku Soundbridge, een zeer betaalbaar systeem waarmee u de muziek op uw PC op iedere plek in huis kunt afspelen. Michel Hazen doet deze week verslag van zijn ervaringen met dit systeem.

Maar ook traditionele HiFi komt deze week aan de orde. Hoe een buizenversterker hoogst modern kan zijn leest u in de recensie van de PrimaLuna Prologue Two. We willen nog niet teveel verraden, maar deze recensie is het lezen meer dan waard.

Marc Brekelmans reisde af naar het mooie Italië om daar de internationale persconferentie van Marantz bij te wonen. Van Marantz mag u het komende jaar de nodige nieuwe producten tegemoet zien. Marantz toonde een nieuwe techniek die surround mogelijk maakt met twee kanalen. Een systeem met een grote toekomst.

Wat er in de toekomst ook mag gaan komen aan nieuwe technieken u kunt er op rekenen dat HiFi.nl u op de hoogte houdt.

Redactie HiFi.nl


Nieuw op HiFi.nl


Hardware

PrimaLuna ProLogue Two, door Rene van Es  
Mijn “eerste maan” staat voor mijn neus en vormt de “proloog” tot een uiterst plezierige ervaring met een serie buizenversterkers die in Nederland is ontworpen, in China wordt gebouwd en wereldwijd gretig aftrek vindt. Met een telescoop naar de kwaliteiten zoeken was niet nodig, toen de maan eenmaal werd verlicht klonk hij als een zonnetje.

PrimaLuna Prolgue Two (c) Xingo

Roku Soundbridge M500, door Michel Hazen 
In diverse artikelen is al aandacht geschonken aan de convergentie van PC technieken en HiFi apparatuur. Leek een discussie over ‘het formaat van de toekomst’ een aantal jaren geleden zich nog te richten op de fysieke verpakking en distributievorm (Cassette, CD, DCC, Minidisc etc.), tegenwoordig lijkt dit niet meer zo interessant. De fysieke distributievorm is niet meer belangrijk en de vastlegging wordt meer en meer in digitale vorm middels computerbestanden gedaan.

Roku M500


Columns- Achtergrondartikelen

Kilby, door Rene van Es 
Het zal u mogelijk helemaal niet opgevallen zijn in de krant. Of zelfs niet toen het NOS journaal het bericht doorgaf dat Jack St. Clair Kilby op 20 juni 2005 overleed ten gevolge van kanker. Kilby werd 81 jaar. Maar wie was die man wiens naam ineens in het nieuws kwam?

Tengels, door Bert Dekker 
Het hoge woord is er uit. Mijn vrouw vindt het geweldig fijn voor me dat ik schrijf voor HIFI.NL, maar er is iets wat haar niet lekker zit, ik voel het al een paar dagen maar laat het even voor wat het is.

De Top 10 van...Phil van Deijk 
Wekelijks publiceren wij de favoriete albums en films van onze auteurs, een leuke leiddraad voor uw platen en filmcollectie. Deze week de favoriete albums van hardware recensent Phil van Deijk. Helaas kijkt Phil te weinig film om ook een top 10 films op te geven

Marantz persconferentie, door Marc Brekelmans 
Ieder jaar organiseert Marantz een Europese persconferentie op een, meestal fraaie, locatie ergens in Europa. Dit jaar mocht de internationale pers zich verzamelen in het mooie, net onder Napels gelegen, Italiaanse kustplaatsje Sorrento.

Pompeii (c) Xingo


Software

Pascal Plantinga - Arctic Poppy (CD), door Timo Schuurbiers 
Pascal Plantinga. Een Fries met een lang verleden als radio maker. Na ‘A Hammer A Day Keeps A Headache Away’ levert hij met Artic Poppy zijn 2e album af.

Oneida – The Wedding (CD), door Jan Luijsterburg 
Als echte New Yorkers, uit Brooklyn om precies te zijn, kunnen ze het mooi vertellen, de leden van Oneida. De bandnaam rijmt op Al-Qaeda. In interviews blazen ze hun nieuwe album op tot mythische proporties.

Plena Libre – Estamos Gozando (CD), door Henk & Marja 
Plena is een van de belangrijkste muzikale stromingen in Puerto Rico. Een sterk ritme is de basis voor de zang. De teksten zijn niet van het Ik Hou Van Jou – Ik Blijf Je Trouw type, maar veeleer een soort gezongen nieuwsbericht. Vooral in het begin van de vorige eeuw werd de plena gezongen door de slaven op de suikerplantages. Omringende landen hadden voor het zelfde doel soortgelijke muzikale stromingen als de corrido in Mexico, de porro in Columbia en de calypso in Trinidad.

Copland, Abercrombie, Wheeler – Brand New (CD), door Luc van Gaans 
Het zijn niet de meest alledaagse bezettingen in de geïmproviseerde muziek: piano, gitaar en trompet. En ook geen bezettingen zonder risico’s. Met twee akkoord instrumenten in een line-up van 3 heb je al snel twee kapiteins op 1 schip. Maar dit trio levert het bewijs dat het spannende muziek kan opleveren, hoewel dat niet geheel zonder slag of stoot blijft.

Grétry - Peter de Grote (DVD-muziek), door Ferd Op de Coul 
Het verhaal dat tsaar Peter de Grote destijds o.a. te Zaandam, maar ook in Engeland incognito als leerling scheepsbouwer en timmerman "de kost" zou hebben verdiend, is in de loop der jaren in theaterstukken, zangspelen en komische opera’s veelvuldig op West-Europese podia vertoond.

MERK

EDITORS' CHOICE