NIEUWSB&W

Herkansing - publicatie week 16

Marc Brekelmans | 21 april 2005 | B&W

Vandaag is de Cyrus 6 versterker in de herkansing. Niet dat deze versterker een tweede kans nodig had, want in de eerder gerecenseerde versie kon hij onze recensent al zeer bekoren. De nieuwste versie kreeg het achtervoegsel “VS”, wat staat voor Virtual Servo, om het technische verschil met de vorige versie van de Cyrus 6 te duiden.

Iedere week publiceert Hifi.nl vele software recensies en voegen wij nieuwe titels toe aan onze Internet shop High Fidelity Discs. Een groot deel van de recensies en nieuwe titels heeft betrekking op vinyl. Je zou kunnen zeggen dat vinyl momenteel ook in de herkansing zit. Veel jonge mensen, die dus niet opgegroeid zijn met vinyl, struinen de tweedehands markten af op zoek naar titels uit de jaren 70 en 80. Maar ook veel muziekliefhebbers die een aantal jaren geleden afscheid hebben genomen van hun platenspeler en bijbehorende collectie, keren op hun schreden terug. Nieuwe formaten als SA-CD en DVD-A lijken (helaas) geen vaste grond onder te voeten te krijgen bij de gemiddelde consument. Het ziet er dus naar uit dat de vertrouwde CD de komende jaren het medium zal blijven voor iedereen die nog graag zijn muziek op een origineel schijfje met een bijbehorend boekje ziet. Het is vreemd om te moeten constateren dat kwaliteit, bedieningsgemak, prijs en aanbod een stoelendans houden om de gunst van de consument.

Uit “de handel” klinken meer en meer berichten dat stereo bezig is met een herkansing. Werden de afgelopen jaren stereo sets massaal ingeruild voor surround installaties, die maar al te vaak van bedenkelijke kwaliteit zijn op het gebied van (stereo) muziek weergave. Nu keert de consument juist terug naar kwaliteit! Maar laten we ons niet verbazen over de ondoorgrondelijke wegen van de consument (u dus), het belangrijkste is dat we mogen constateren dat ondanks alle nieuwe ontwikkelingen op het gebied van muziekweergave, kwaliteit nog steeds een doorslaggevende factor kan zijn.

Bent u op zoek naar een mooi meubel om uw kostbare HiFi installatie van de ideale plek te voorzien? Dan is de vernieuwde meubelrubriek op HiFi.nl een mooi startpunt voor uw zoektocht. In de meubelrubriek vindt u audio en videomeubelen van fabrikanten als Spectral, Creaktiv, Aldenkamp, Dagetti, Sonus Systems,Cube Design, Li Ko Design en Vogel`s.

HiFi.nl publiceert wekelijkse vele recensies en achtergrondartikelen, dat kunt u iedere donderdag lezen op deze pagina en sinds vorige week in onze wekelijkse nieuwsbrief. Nog geen abonnee op onze nieuwsbrief, maar zou u die wel graag ontvangen? Klik hier om u in te schrijven.

Iedere week worden honderden nieuwe advertenties in onze tweedehands rubriek geplaatst. Advertenties voor apparatuur die door de vorige eigenaar is gekoesterd. Apparatuur in de herkansing op zoek naar een nieuwe trotse eigenaar of eigenares. Of wat denkt u van onze Hi-Find. Hierin worden dagelijks vele mutaties doorgevoerd m.b.t. nieuwe merken, importeurs en dealers. Maar ook u voegt dagelijks de nodige "inhoud" aan onze website toe. Deze week werden er maar liefst 11 nieuwe sets op my.hifi.nl geplaatst door enthousiaste muziekliefhebbers. We publiceren zelfs zo veel dat zeer goede en waardevolle artikelen die we in het verleden hebben gepubliceerd wat op de achtergrond dreigen te raken. Vandaag halen we een aantal van deze artikelen voor u terug. U begrijpt het al……..ze gaan in de herkansing.


Redactie HiFi.nl


Nieuw op HiFi.nl


Hardware

Cyrus...The Virus (19-02-04), door Rene Smit
De Cyrus-6 en CD6 vormen samen een mooie basisset en de DVD6 speler was een extraatje ter vergelijk met de CD6.

Cyrus 6vs versterker, door Rene Smit 
Ongeveer een jaar geleden had ik een Cyrus set in huis ter recensie die bestond uit de Cyrus 6 versterker, CD6 CD-speler en DVD6 DVD-speler. In het voorbije jaar is de versterker door de ontwerpers van Cyrus onder handen genomen om qua prestaties nog beter aan te sluiten bij de CD6 CD-speler. Van TES Nederland kwam het verzoek richting hifi.nl om de nieuwe versterker aan de tand te voelen. Uiteraard waren we gaarne bereid aan dit verzoek te voldoen.

Herkansing


Achtergrondartikelen - Column

Lexus, door Rene van Es
Het is niet verwonderlijk dat juist de naam Lexus in mijn gedachten naar boven komt op het moment dat ik de nieuwste Marantz apparaten uit de doos sta te trekken.

SA-CD, door Michel Hazen 
Helaas blijkt dat kwaliteit niet het belangrijkste argument is voor het wel of niet slagen van een nieuw formaat. Michel Hazen legt in dit artikel van februari 2004 uit hoe SA-CD werkt en wat de voordelen en nadelen zijn.

De 4 G`s voor AV, door Patrick van den Bergh
Vorige week werd in het achtergrondartikel over THX nog verwezen naar dit eerder verschenen artikel van Patrick van den Bergh.


Hi-Visit

Transtec
Al eerder gepubliceerd op HiFi.nl, maar toch leuk om weer eens in de spotlight te zetten, één van Nederlands oudste en meest gerespecteerde importeurs, Transtec.


Agenda

April vinylmaand Multifoon De Doelen 
"Ouderwets Genieten" Multifoon Alexandrium
Mijn HiFi Home Theatre/Surround Show

Platenspeler dag bij Botman Hoorn
Ancient Audio wereldprimeur bij Earpleasure
 
HDTV&Domotica weekend bij De Opera - Oisterwijk 


Vacatures op HiFi.nl

Audiac BV, Commercieel/technisch medewerker binnendienst
HiFi Solutions, Full-time verkoop medewerker 


Tijdschriften

Vi-Fi 
HVT 


Software

Eddie Henderson - Comin` Through (Vinyl), door Jan de Jeu 
Twee jaar nadat Eddie Henderson zijn doctoraal medicijnen behaalt sluit hij zich aan bij het sextet van Herbie Hancock. In deze experimentele fusion band bewijst hij zich prima thuis te voelen tijdens het spelen van funky grooves. Wanneer hij deze `Mwandishi band` drie jaar later weer verlaat neemt hij als leider met dezelfde bandleden twee fusion platen op - `Realisation` en `Inside Out` - die hem definitief op de fusionkaart zetten. Na een onderbreking van een half jaar bij Art Blakey`s Jazz Messengers neemt hij als leider opnieuw een viertal platen op. De eerste twee voor Blue Note en de volgende twee voor Capitol. De eerste van deze beide Capitol releases is getiteld `Comin Out` .

Herkansing

Sonny Rollins - Saxophone Colossus (XRCD), door Jan de Jeu 
Vierenzeventig jaar oud is hij inmiddels maar zijn toon is nog steeds even rijk, vol en rond als op dit album dat halverwege de jaren vijftig van de vorige eeuw opgenomen is. Onmiddellijk herkenbaar, net als de lange thematische improvisaties, gekenmerkt door melodieuze inventiviteit en de daarmee gepaard gaande beheersing van alle denkbare stijlen, uiteenlopend van ballads tot calypso`s. De veelvuldig voorkomende Caribische ritmes verwijzen naar zijn roots, met ouders die in dat gebied geboren zijn.

Tunng - Mother`s daughter and other songs (CD), door Jan Luijsterburg
Mix twee contrasterende componenten door elkaar en je hebt iets origineels gecreëerd. Een beproefd postmodern recept, waarvan Tunng een bijzonder muzikaal voorbeeld is. Pastorale, akoestische folkliedjes in traditionele Britse stijl met de modernste elektronica zoals te vinden op het Warp label, met namen als Aphex Twin, Autechre en Boards of Canada.

Die Welttraumforscher – 21 Welttraum Standards (CD), door Timo Schuurbiers 
Je denkt niet direkt aan Zwiterland als je tegenwoordig een muziek CD opzet. Het eenmans muziekgenootschap van Zwitser Christian Pfluger denkt daar totaal anders over en timmert al enige jaren succesvol aan de weg. Om precies te zijn sinds 1981. Muziek werd in die tijd opgenomen op casettebandjes en vervolgens via het eigen Monif label verspreid.

Al di Meola & Leonid Agutin -  Cosmopolitan Life (CD), door Michel Wanner 
Populaire wereldmuziek of sophisticated pop voor volwassenen? Wie het weet mag het zeggen. Feit is dat dit samenwerkingsverband tussen een van de beste gitaristen ter wereld en Ruslands succesvolste muzikant een crossover heeft opgeleverd die bij een wereldbreed publiek in de smaak zal vallen. De titel Cosmopolitan Life dekt derhalve grotendeels de muzikale lading. Het frisse, fraai vormgegeven cd-doosje draagt ook al bij aan een zonnige stemming, zodat niets een wereldwijd succes in de weg hoeft te staan.

The Principles of Lust (DVD), door Jan Luijsterburg
Wie lust wel een lekker principe lijkt en nu denkt een opwekkend filmpje gevonden te hebben voor een gezellig avondje met een partner of zo, begaat een vergissing. Deze film is helemaal niet leuk of gezellig, of u moet net als een stel personages in dit verhaal wel uiterst pervers in elkaar steken. Nee, dit is vooral een verontrustend beeld van hedendaagse relaties in een grote stad.

MERK

EDITORS' CHOICE