NIEUWSB&W

Integratie - publicatie week 4

Redactie HiFi.nl | 26 januari 2005 | B&W

Integratie; “het integreren, het maken tot een harmonisch geheel….” (van Dale). Integratie is het toverwoord in de betere audio en videoweergave. Het maken van een harmonisch geheel is niet zo eenvoudig als dat het soms lijkt. Vooral bij materie die we niet helemaal onder de knie hebben houden wij ons graag vast aan handvaten. Bij versterkers is dat het vermogen, bij projectoren de resolutie en lichtopbrengst, bij CD-spelers het aantal bits van de DAC en bij digitale camera’s het aantal megapixels. En juist op die zaken kunnen we niet vertrouwen als het gaat om uiteindelijke kwaliteit. Versterkers, projectoren, CD-spelers, camera’s, ze zijn allemaal veel complexer dan de marketingverhalen ons willen doen geloven.

Waar gaat het dan wel om?
Uiteindelijk is het resultaat het enige dat telt. Is het geluid c.q. beeld wat u ervan verwacht, vormt het een harmonisch geheel? De componenten die dat kunnen bewerkstelligen zijn de echte topproducten ongeacht hun specificaties. Maar topproducten kunnen alleen hun kwaliteiten tonen als ze gecombineerd worden met andere topproducten. Een prachtige projector met een geweldige lichtopbrengst verliest al zijn kwaliteiten als u op een muur projecteert, een dergelijk product vraagt (schreeuwt) om een projectiescherm dat de kwaliteiten van de projector recht doet. Hetzelfde geldt voor audio, een prachtige installatie waarin de componenten onderling verbonden worden met standaard “touwtjes” zal nooit optimaal kunnen presteren. Het toverwoord is dus integratie; het maken van een harmonisch geheel.

De laatste jaren komen we steeds vaker een andere vorm van integratie tegen; de zogenaamde systeem integratie. Waren we een paar jaar geleden al onder de indruk van het hebben van geluid (en bediening daarvan) in meerdere ruimtes van de woning, tegenwoordig gaat de systeem integratie een heel stuk verder. Bent u geïnteresseerd in systeem integratie dan is de RAI de komende dagen “the place to be”. Van 26 tot en met 28 januari zal daar de IS Europe beurs worden gehouden. Een internationale beurs op het gebied van systeem integratie in de breedste zin van het woord. De beurs wordt georganiseerd in samenwerking met CEDIA, InfoComm en NSCA.

Misschien tot ziens op IS Europe.

De redactie


Nieuw op HiFi.nl

Hardware

Rega P5 platenspeler, door Rene van Es
In alle jaren die ik mij bezig houd met platenspelers zijn vele merken en types de revue gepasseerd. Thuis en bij vrienden. Het is te krankzinnig voor woorden dat daar nog nooit een Rega platenspeler tussen heeft gezeten.

Integratie


Achtergrondartikelen - Columns

Stroomvoorziening, door Rene van Es
Er is nauwelijks een heftiger discussiepunt over audio te vinden dan het belang of het ondergeschikte belang van een goede stroomvoorziening. Stroomvoorziening is een wetenschap op zich waar nog steeds niet alle verschijnselen via metingen te verklaren zijn. En soms een kwestie van “trail & error”.

Isotek

CES 2005, door Dr. Longbeard & Marja
Na rijp beraad besluiten we toch maar weer naar de Consumer Electronics Show te gaan. Ondanks de vermoeienissen en de drukte is CES een belevenis op zich. Alleen, op Schiphol ging het bijna alsnog niet door.

CES 2005

Binnenskamers, door Rene van Es
Ik moest ineens denken aan de grap: “Hoe krijg je vier olifanten in een Mini?”, toen ik onlangs op een zaterdagmiddag 16 mannen telde in een niet al te grote huiskamer. De oplossing was heel simpel.

Integratie


Hi-Visit

Versnel HiFi Apeldoorn, door Jan de Jeu
Een enkele keer word ik bij het afleggen van een hi-visit vergezeld door mijn echtgenote. Het verbaast me dan ook niet wanneer ze aangeeft mee te willen naar Apeldoorn. Die verbazing treedt zelfs niet op wanneer op de dag zelf blijkt dat ze ons dochtertje ook mee wil nemen op haar winkelronde. Ten slotte ben ik op dat moment bezig met andere zaken; het uitdraaien van een route en het inpakken van camera en opnameapparatuur.


Software

AYREON – Actual Fantasy (Revisited) (CD), door Michel Wanner 
Voor wie de afgelopen 10 jaar iets anders aan z’n hoofd had: Ayreon is het geesteskind van gitarist Arjen Lucassen, o.a. voormalig lid van Vengeance, een der bekendste Nederlandse hardrockbands ooit. Na het uiteenvallen hiervan legde multi-instrumentalist Lucassen zich toe op andere muzikale stromingen.

Early Day Miners – All Harm Ends Here (CD), door Jan Luijsterburg 
Uit Bloomington, industriestad in de Amerikaanse ‘mid-west’, komen de Early Day Miners, een bandje dat nu al vier CD’s volspeelde met verstilde, melancholieke gitaarmuziek. De een valt er meteen bij in slaap, de ander raakt bevangen door de serene, betoverende atmosfeer die opgeroepen wordt.

Early Day Miners – All Harm Ends Here

Duke Ellington - ....And His Mother Called Him Bill (Vinyl), door Jan de Jeu 
Op de meeste foto`s van Duke Ellington staat op de achtergrond iemand die wel zijn alter-ego genoemd wordt; William - ".... And His Mother Called Him Bill" - Thomas Strayhorn, oftewel - zoals de Duke hem zelf noemde - "Sweet Pea". De componist, pianist, arrangeur die in 1938 op 21-jarige leeftijd kennismaakt met Ellington en een jaar later door de bandleider aangenomen wordt zal daar tot zijn dood in 1967 blijven.

Duke Ellington

Salieri - Tarare (DVD-muziek), door Ferd Op de Coul 
Antonio Salieri is terug. Zijn reputatie als zeer begaafd tijdgenoot van Haydn, Mozart , Beethoven en Schubert en zelfs leermeester van beide laatstgenoemden, had een enorme deuk opgelopen door de kwalijke fabel dat hij uit jalouzie Mozart zou hebben vergiftigd, maar intussen is de wetenschap het er over eens, dat dit verhaal op louter fantasie berust, van welke doemdenker dan ook. Salieri bleef jaren in de ban van vergetelheid, op een enkel werk na.

MERK

EDITORS' CHOICE