NIEUWSB&W

HP en Nokia samen in Visual Radio

Redactie HiFi.nl | 10 januari 2005 | B&W

(gezien op het Internet)

Hewlett Packard en Nokia gaan samenwerken op het gebied van Visual Radio, radio met beeld. Binnen een half jaar worden zowel in de VS als in Europa de eerste diensten verwacht. SBS (Kiss FM en Radio City) test Visual Radio al geruime tijd in Helsinki.
 
HP CEO Carly Fiorina kondigde gisteren op CES de commerciële start van Visual Radio aan. HP neemt wereldwijd de marketing van het concept voor zijn rekening en zal ook met omroepen en dienstenaanbieders onderhandelen. Verder levert het bedrijf de benodigde serverapparatuur. In Europa zal naast SBS ook Virgin Radio Visual Radio diensten aanbieden.

Vorig jaar lanceerde Nokia al enkele mobiele telefoons die radio kunnen ontvangen en tegelijk plaatjes en teksten kunnen tonen op een LCD scherm. Als de radio een nummer uitzendt van de Finse band The Rasmus, kan bijvoorbeeld een foto van zanger Lauri Ylönen worden getoond of de tekst van het nummer. Ook palmcomputers kunnen de ’uitzendingen’ ontvangen. Voorwaarde is wel gebruik wordt gemaakt van GPRS. Nokia wil de technologie in de toekomst ook aan andere fabrikanten ter beschikking stellen.

De technologie biedt interessante mogelijkheden voor adverteerders. Luisteraars kunnen immers direct reageren op advertenties en via hun mobiele telefoon of pda artikelen bestellen.

HP kondigde vrijdag aan dat het zijn samenwerking met Apple gaat versterken. Het bedrijf had al iPods onder eigen naam op de markt, daar wordt de iPod Photo - de iPod met kleurenscherm - aan toegevoegd. Onderdeel van de overeenkomst is dat nagenoeg alle HP computers worden uitgerust met iTunes software waarmee digitale muziek kan worden besteld. 

MERK

EDITORS' CHOICE