NIEUWS

HiFi.nl jaaroverzicht

Redactie HiFi.nl | 06 januari 2005

December en januari zijn traditiegetrouw de maanden van de overzichten en ranglijsten. HiFi.nl kent geen jaarlijkse Awards voor de meest uitzonderlijke producten. Wij kunnen namelijk niet alles horen en recenseren wat er op de markt te koop is.

Een uitverkiezing tot "HiFi.nl - product van het jaar" zou wellicht andere producten die niet zijn getest tekort doen. Toch willen wij u de onderstaande juweeltjes niet onthouden. Stuk voor stuk zijn ze uw overweging bij het zoeken naar nieuwe apparatuur meer dan waard.


Versterkers

47 Laboratory 4717 Shigaraki
47 Laboratory is door mij voor het eerst gesignaleerd op de high end show in Frankfurt in 2002. De kleine kastjes met weinig opsmuk verbaasden de toehoorders vanwege de onverwachte kwaliteit. Heel even dachten we met een soort prototypes te maken te hebben, maar als ik de foto’s terug kijk is er niets veranderd. 47 Laboratory heeft zeker voor een merk met deze uitstraling veel aandacht gekregen in de internationale pers.

Eigenzinnig (c) Xingo

Audio Research LS25MkII
Bent u op zoek naar een nieuwe voorversterker of mist u in uw set muzikaliteit, betrokkenheid, sfeer, drive en dynamiek? Ga dan eens naar de dealer, maak een afspraak om de LS25 Mk II te mogen beluisteren en laat u verwonderen door de kwaliteiten van deze voorversterker.

Verwachtingen

McIntosh MHT200
Soms kom je componenten tegen waar je spontaan een warm gevoel van krijgt. Een gevoel dat niet makkelijk onder woorden te brengen valt. Deels is het misschien nieuwsgierigheid, een stukje betrokkenheid of gewoon pure verliefdheid. Schoonheid kan heel wat gevoelens teweeg brengen, maar het innerlijke telt natuurlijk des te meer. Mijn eerste kennismaking met het merk McIntosh staat in de vorige zinnen beschreven.

Verwachtingen

van Medevoort MA240 
Ik realiseer mij dat het uitroepen van de Van Medevoort MA240 tot mijn persoonlijke (RvE) product van het jaar toelichting vereist al is het volkomen terecht. Ik kan het als volgt motiveren: de vM MA240 is in staat zowel goedkope, makkelijke speakers als kostbare systemen die een complexe belasting vormen aan te sturen zonder in de problemen te geraken. Heeft een systeem een redelijk rendement of draait u niet op disco niveau dan is het afgegeven vermogen genoeg voor de huiskamer. De versterker doet doodstil zijn werk. Dat is anno 2004 meer versterkers gegeven dus hoort daaraan gekoppeld te zijn een aantal muzikale kwaliteiten. Timing is perfect en snelheid in de weergave vormen nooit een belemmering voor de dynamiek die de bron biedt.

Kerstmuzak


CD-spelers

Marantz SA8400 geklokt
Wie mijn recensie heeft gelezen van de Marantz SA8400 weet dat ik enthousiast ben over deze machine. Het SA-CD gedeelte heeft mij de ogen geopend om in de wereld van de SA-CD te stappen en de aanschaf van zowel hardware als software te rechtvaardigen. Toch wilde ik destijds de SA8400 niet ruilen met mijn Teac/Monarchy Audio/Assemblage/Apogee combinatie. Omdat die opstelling voor CD niet geëvenaard werd door de Marantz. In SA-CD weergave mode ging de Marantz wel de CD combinatie voorbij. Met dat gegeven in het achterhoofd raakte ik in gesprek met Ad en Victor van Medevoort van AudioMart. Hun kennis van modificeren was aanleiding de HiFi.nl SA8400 naar Maarssen te brengen en af te wachten of zij de speler naar een hoger plan kunnen tillen.

Inspiratie

Sony SCD-XA9000ES - SACD via iLink
Hoewel hij geen DVD’s kan afspelen, is het wel een snoepje. Hij speelt Super Audio schijfjes af met een geluidsbeeld dat extreem schoon is, vol met details en met een strak laag. Alleen spelers die veel meer kosten geven nog een wat rustiger plaatje. Het meest opvallende van deze speler vind ik dat hij normale CD’s zo goed afspeelt, dat het verschil met een SACD-schijfje soms wel erg klein is. En dat is lang niet altijd het geval bij Super Audio spelers. In feite krijg je hier twee spelers voor de prijs van één.

Branchevervaging

Luidsprekers

Focal-JMlab Diva Utopia Beryllium
Het publiek, de zaalakoestiek, de band en Mary. Zoekt u detail, het is er. Zoekt u muzikaliteit, het is er. Stereobeeld in drie dimensies, het is er. Wilt u de artiesten visualiseren, het kan. Sleep het gevoel wat u krijgt in een zaal via een plat schijfje naar u toe. De Diva is er het systeem voor.

Luidsprekers

Impulse IMP revisited 
Voor ik het weet draait de LP in de uitloopgroef en spoed ik mij naar de kast om ander vinyl te zoeken. Nieuw in de collectie is een LP van Diana Ross. Voor 5 eurocent ingekocht. Daar gaat de IMP op los. Het rockt, swingt, goede stem, ritmische drive in de percussie en mijn voeten gaan van de vloer. Zo hoort “Dame Ross” je te veroveren. Hetzelfde geldt voor Harry Saksioni en Janis Ian die ik tenslotte ook nog de draaitafel leg. Gewoon omdat ik plezier heb in muziek maken met deze “Alkmaarders”. De muziek mag dan oud zijn, zulke meesterwerkjes blijven hun waarde houden.

WLM Lyra  
De aanschaf van een combinatie van de Lyra met de Passiv Control is niet goedkoop maar de koper krijgt zeker waar voor het geld. Het hoog zorgt voor iets bijzonders zonder het laag en middengebied tekort te doen. Want er wordt een diep en strak doortekende laagweergave neergezet. Het systeem heeft geen voorkeur voor een bepaalde muziekkeuze, maar speelt gewoon alles even lekker.

Magnepan 1.6 QR SE
Zelden heb ik een speaker meer ondergewaardeerd zien worden dan een Magnepan. Terwijl ik dacht naar speakers te luisteren die ongeveer 6000 euro het paar kosten en ze dan al erg goed vond voor het geld,  realiseer ik mij nu wat een goed systeem in huis gehaald kan worden voor 2600 euro het paar! 2600 euro, audiofielen geven meer uit aan een paar kabels.

Backes & Müller Sigma SL-15 
Het geluid is qua detail, spreiding en mooi strak gecontroleerd laag zeer de moeite waard. Een aanrader om zelf kennis te gaan maken met dit bescheiden ogende ontwerp. Ben je in bezit van een CD of DVD speler met variabele uitgang dan is dat voldoende om je favoriete muziek ten gehore te brengen. In iedere speakerkast zit immers een versterker van hoog niveau ingebouwd. Een goede interlink is voldoende. Ook een groot voordeel is dat je dan geen dure speakerkabels nodig hebt.

Polk Audio Monitor serie 
Heeft René van Es eerder de vM MA240 tot zijn budget component van het jaar uitgeroepen dan voeg ik de Monitor 60 speakers aan de lijst toe. De center, surrounds en subwoofer vormen een prima en betaalbare aanvulling op de Monitor 60 voor meerkanaalsweergave. Polk’s value-for-money is onder meer te danken aan de enorme aantallen, deels in Mexico, deels in de USA en deels in het Verre Oosten geproduceerd. Polk is één van de grootste luidsprekerfabrikanten ter wereld en levert een product dat qua afwerking en prestaties de prijs ver overstijgt. Sla deze speakers zeker niet over wanneer u op zoek bent naar nieuwe weergevers. Grote kans dat u net als ik voor de bijl gaat!

Oud en Nieuw

 


EDITORS' CHOICE