NIEUWSB&W

High End HiFi - publicatie week 48

Marc Brekelmans | 25 november 2004 | B&W

"Hifi [hajfaj]0.1(van geluidsinstallaties) de klanken zuiver weergevend ."

Zo luidt de definitie van het woord hifi volgens van Dale. Op basis van die omschrijving is het nagenoeg onmogelijk een indeling te maken van geluidsapparatuur. HiFi en al zeker high end - dat overigens helemaal niet in van Dale voorkomt - wordt meestal, ten onrechte, in verband gebracht met een bepaalde prijsklasse of uitstraling. Terwijl het juist (zie van Dale) uitsluitend te maken heeft met geluidskwaliteit. Het is in theorie dan ook mogelijk dat een versterker van 199 euro voldoet aan de normen van hifi. Genoeg reden voor Hifi.nl om alert te blijven op de ontwikkelingen in alle prijsklassen en in alle weergave categorieën. Zo heeft ook zeker de PC als hifibron onze aandacht (maar daar leest u binnenkort meer over), evenals DAB, MP3 (en aanverwanten).

Een aantal maanden geleden hebben we ons, als HiFi.nl, daarom ten doel gesteld meer betaalbare apparatuur te gaan recenseren. Uiteraard mocht dit niet ten koste gaan van de "oh zo leuke High End" apparatuur. Want, zeg nou eerlijk, willen we ons niet allemaal verlekkeren aan exotica om vervolgens in de winkel toch maar die betaalbare versterker of luidsprekers te kopen? HiFi.nl wil dan ook voor elk wat wils bieden, zo publiceerden wij de afgelopen weken recensies van een Musical Fidelity KW500 versterker (6000 euro) maar ook een recensie van een Denon AV-receiver en DVD-speler (samen nog geen 1000 euro).  

Vandaag hebben we twee recensies van producten die daar precies tussen vallen; een complete CEC set (versterker, cd-speler en tuner) voor 2500 euro en een JMlab surround set (center, voor, achter en subwoofer) voor 3000 euro. Dat apparatuur in deze prijsklasse wel degelijk High End aspiraties heeft kunt u ontdekken in de recensies van Rene Smit en Rene van Es.

Deze week hebben we ook afscheid moeten nemen van de vertrouwde videorecorder. Dixons Engeland stopt namelijk na de kerst met de verkoop van deze Hifibron (jawel, de videorecorder was in staat om geluid op hifiniveau op te nemen en weer te geven). Of we er moeten treuren... we denken het niet. Nieuwe en veel spannender videobronnen staan te trappelen om de rol van de videorecorder in de huiskamers over te nemen. Vooral de harddisk recorder maakt een zeer goede kans op het plekje onder de TV. Of gaan we binnenkort toch "streamen" vanuit de PC in de werkkamer? We houden u op de hoogte.

Redactie HiFi.nl

 

Nieuw op HiFi.nl

Hardware

C.E.C AMP3300 en CD3300, door Rene Smit 
Het merk C.E.C. staat bekend in de markt om zijn high-end snaaraangedreven loopwerken. Hiermee is in combinatie met een losse DAC Cd-weergave van grote klasse mogelijk. Collega recensent Jan de Jeu is al jaren een fervente gebruiker en ik heb bij hem al diverse malen mogen genieten van de fraaie klanken waartoe de C.E.C. in staat is. Dat C.E.C. niet alleen loopwerken maakt blijkt als importeur Clofis mij benaderd om de nieuwe AMP3300 en CD3300 te recenseren.

HiFi

Focal/JMlab Cobalt “S”, door Rene van Es 
Sinds enige tijd gebruik ik tot volle tevredenheid een set Cobalt "S" achterluidsprekers en een Cobalt "S" center. Ze dienen ter aanvulling op mijn hoofdluidsprekers voor de keren dat ik film kijk via mijn home cinema systeem. Om er achter te komen wat een volledige Cobalt opstelling presteert, zijn mijn hoofdluidsprekers tijdelijk vervangen door een stel 806S aangevuld met een SW800S subwoofer uit de Cobalt "S"lijn. Op die manier een systeem creërend dat relatief onopvallend in de kamer te plaatsen is en waar toch het nodige van verwacht mag worden. Met films in de hand en CD’s voor het grijpen begint een aangename kennismaking.

HiFi


Achtergrondartikelen - Column

Audioforum show Genk 2004, door Rene van Es
Vanwege een tijdelijk verblijf in Vaals was het een kleine moeite even over te wippen naar het Belgische Genk waar Audioforum een hifi show organiseerde in het NH Hotel.  Een show die zich concentreerde op drie etages waar zowel dealers als importeurs (in het Vlaams invoerders) broederlijk een plekje vonden.

Stereophile, door Rene van Es 
Ik ben al jaren abonnee van het Amerikaanse magazine Stereophile. Dat kost vrijwel niets en je krijgt elke maand een exemplaar thuis. Niet dat de inhoud mij zo bijster boeit, maar voor een paar luttele euro’s wil ik best op de hoogte blijven.


Software

Megadeth - The System has Failed (CD), door Michel Wanner 
Toen Dave Mustaine zo’n twee jaar geleden de brui aan Megadeth gaf vanwege een polsblessure was ik op dat moment niet zo rouwig. Hoewel Megadeth altijd één van mijn favoriete bands is geweest, werd de kwaliteit van de CD’s er in de loop der jaren niet beter op.

Ignaz Dinné - Back Home (CD), door Jan de Jeu 
Wanneer ik in Duitsland ben zal ik nooit verzuimen een blik te werpen in het blad "JazzThing". Naast de vaak voortreffelijke cover stories biedt het magazine me de mogelijkheid om enigszins bij te blijven in de alleszins interessante Duitse jazz scène. Dat het blad ook zijn naam verbonden heeft aan een serie op CD uitgebrachte opnamen ervaar ik pas wanneer ik op de hoes van "Back Home" zie staan dat het hier gaat om "Volume III" uit de serie "Next Generation" die JazzThing in samenwerking met Double Moon Records uitbrengt.

Labryenco – Calle Ventana (CD), door Dr. Longbeard & Marja 
Het wordt voor muziekliefhebbers steeds moeilijker om op de hoogte te blijven van bijzondere en interessante  nieuwe muziek en artiesten. Piraten- en radiostations die underground en muziek van minder bekende artiesten spelen zijn er amper. En nog belangrijker, de dagen van de “echte” platenzaak  lijken geteld. De zaken waar je nog meer dan 30 seconden de kans krijgt om te luisteren en waar ook nog kennis over muziek aanwezig is, sluiten de een na de ander.

Siberiade (DVD-film), door Jan Luijsterburg 
Als epische film die een flinke lap geschiedenis bestrijkt past Siberiade in een rijtje als Novecento, Oorlog en vrede, Heimat en Il meglio gioventú. Driekwart eeuw passeert de revue aan de hand van drie generaties van twee families in een Siberisch boerendorp. Uitgegeven in een boxje met drie DVD’s, met naast de mooi gerestaureerde film een compleet schijfje bonusmateriaal.

Nella città l’inferno (DVD-film), door Jan Luijsterburg 
Het mooie van de NRC Handelsblad DVD Collectie is niet alleen dat er een jaar lang iedere maand een bijna vergeten klassieker in het zonnetje gezet is, maar vooral ook dat het films zijn die over het algemeen nauwelijks ergens anders nog te zien zijn. Geen gemakzuchtige heruitgaafjes, maar zorgvuldig gekozen prachtfilms.

My Life Without Me (DVD-film), door Jan Luijsterburg 
Omstandigheden zijn vaak de jus van de ervaring. Dat geldt ook voor de indruk die een film maakt. Zo staat de avond dat ik My life without me voor het eerst zag in mijn geheugen gegrift, onlosmakelijk verbonden met de film zelf.

 

 

MERK

EDITORS' CHOICE