NIEUWSB&W

De winkels voorbij - Publicatie week 46

Marc Brekelmans | 11 november 2004 | B&W

Door het toenemende gebruik van het Internet worden ook steeds meer aankopen via datzelfde Internet gedaan. Muziek, films, boeken, reizen en zelfs HiFi-apparatuur worden via het Internet aangeschaft. De voordelen van Internet zijn, voornamelijk bij de eerste vier, doorslaggevend voor de online aankoop. U kunt vanuit uw luie stoel het aanbod bekijken, prijzen vergelijken en bestellen om vervolgens de volgende dag uw aankoop netjes door de postbode aangereikt te krijgen. Anders is het bij de verkoop van HiFi-apparatuur. Ja, natuurlijk kunnen online aanbieders van HiFi-apparatuur een lagere prijs bieden en dat is voor veel consumenten dan ook bepalend. Maar hoe zit het dan met zaken als service, garantie en advies?

Het samenstellen van een HiFi-installatie is namelijk niet zo eenvoudig als het simpelweg samenvoegen van goed gerecenseerde apparaten. Het is een veel complexer proces waarbij smaak, technische compatibiliteit en klankmatige compatibiliteit een grote invloed hebben. We hebben het dan nog niet eens over de invloed van uw opstelling en akoestische omgeving op de te maken keuze. Zaken waarbij het advies van een goede Hifiwinkel onontbeerlijk is.

Een goede Hifiwinkel zal altijd informeren naar uw voorkeuren, wensen en - bij uitbreiding op een bestaande set - uw huidige installatie. U kunt bij hem/haar te allen tijde luisteren naar de apparatuur op uw verlanglijstje om daarna zelf een oordeel te kunnen vormen. Ook kan een winkel u op alternatieven wijzen, bekabeling adviseren of u helpen bij het opstellen en aansluiten van de apparatuur. Een webwinkel kan die functie nooit overnemen.
De Hifiwinkelier moet voor zijn service en advies wel extra investeren. Denk maar eens aan aparte luisterruimtes (kostbare winkelvloer oppervlakte), opleiding van personeel en natuurlijk de tijd en energie die in u als consument gestoken moet worden.

In de maand november worden er traditiegetrouw ook veel huisshows georganiseerd door winkels, vaak in samenwerking met één of meerdere importeurs. Een leuke gelegenheid om op een vrijblijvende manier kennis te maken met nieuwe apparatuur. Zo zijn er deze maand onder meer huisshows bij *Helder in Meerssen, Sound Expierence in Etten-Leur, Sights & Sounds in Zutphen en bij RAF in Kampen en Emmeloord. Voor een volledig overzicht kunt u onze agenda raadplegen.

Loop de winkels deze maand eens niet voorbij, maar ga eens binnen kijken, er gebeuren daar heel leuke dingen.


Redactie HiFi.nlNieuw op HiFi.nl


Hardware

Van Medevoort PHM3, door Rene van Es
Met het verdwijnen van de platenspeler uit de gemiddelde huiskamer en de intrede van de CD-speler hebben fabrikanten vrijwel unaniem besloten geen phono ingang meer op versterkers te maken. Een tendens die overigens heel langzaam aan het omkeren is nu de platenspeler een behoorlijke opleving meemaakt. Om reden dat wie een plaatje wil draaien niet om een phono versterker heen kan, besteden wij wederom aandacht aan platenspeler toebehoren. Dit keer een phono versterker van eigen bodem, waarvoor Van Medevoort tekent voor het ontwerp en de productie.

De winkel voorbij


Achtergrondartikelen - Columns

Een afscheid, door Frank Speet
Al snel nadat Jean-Pierre Joos en Hans Tebbens deze site on-line gezet hadden werd ik door hen benaderd om achtergrond artikelen te schrijven; een onbetaalde bezigheid die ik de afgelopen vier jaar met veel plezier gedaan heb.
Naast het schrijven van allerlei (50 in totaal) artikelen, voornamelijk van technische inhoud, heb ik op de VAD en Doelen hifi shows met een videocamera rondgelopen en opnames gemaakt van wetenswaardigheden en sfeerbeelden gemaakt. Hifi.nl is daarmee de eerste site in Nederland die op deze manier verslag doet van hifi shows en zal daarmee ongetwijfeld doorgaan.

Zevenendertig, door Rene van Es 
Op het podium van de Prins Willem Alexanderzaal van het Nederlandse Congresgebouw stond voor alle liefhebbers op 3 november j.l. Patricia Kaas.Zevenendertig is zij onderhand. Dat ik de nadruk leg op de leeftijd heeft te maken met haar repertoire keuze van dit moment. Het neigt meer en meer naar blues en rock en ze vergeet haar roots waar ik zo van genoot, het Franse chanson waarmee ze de opvolgster van Piaf kan zijn.

De winkel voorbij


Shows en Evenementen

Track2 show in het Kasteel, door Marc Brekelmans 
In het prachtige Kasteel van voetbalclub Sparta hield Track2 op woensdag 13 oktober een huisshow in samenwerking met Transtec en Hifinesse. Wat opviel was de aandacht die het jonge bedrijf Track2 had besteed aan de presentatie van het geheel.

De winkel voorbij


Software

The Mother (DVD-film), door Jan Luijsterburg 
Wat moet je doen als oudere vrouw wanneer je man overlijdt na een lang en niet al te bevredigend huwelijk? Achter de geraniums gaan zitten wachten tot je dood gaat? May, gespeeld door de fenomenale Anne Reid, vindt van niet. Zij heeft nog wat leven in te halen. Haar kinderen snappen daar niets van.

Happy Together (DVD-film), door Jan Luijsterburg 
Bij het bespreken van een DVD gaat het om twee vragen. De ene is of het een goede, mooie, interessante film betreft. De tweede of hij fatsoenlijk op een schijfje is gezet. Bij deze uitgave van Happy Together van Wong Kar-wai, al jaren een fenomeen in de kunstzinnige cinema, luidt het antwoord op deze twee vragen zeer verschillend.

Paul Stephenson - These Days (CD), door Jan de Jeu 
De foto`s die het booklet van deze schijf sieren laten zien dat de pet uit de tijd van "Light Green Ball" – de eerste uit 2002 daterende Stockfisch CD van Paul  - inmiddels verwisseld is voor een hoed en dat ook de bril nu een meer eigentijds karakter heeft. Daarmee gepaard gaand lijkt ook de schuchterheid voor een deel uit de blik van de zanger verdwenen te zijn.

Bartók - Kodály (SA-CD), door Jan Luijsterburg 
Bartók’s Muziek voor Strijkorkest, Percussie en Celesta uit 1937 is al heel lang één van mijn favoriete klassieke muziekstukken. Het is altijd leuk om een nieuwe uitvoering te vergelijken met de versies die in de kast staan.

Organum Dominicum (hybride SA-CD), door jan de Jeu 
"The Dutch German Legacy" verwijst naar een periode waarin Nederlandse organisten en componisten, aangetrokken door grote Romantici als Brahms en Reger, naar Duitsland en Oostenrijk trokken. Enkelen, zoals de componisten Jan Willem Brandts-Buys, Gerard Bunk en Samuel de Lange jr., bleven daar ook wonen en werken. Van Doeselaar bespeelt het Sauer orgel in de Berliner Dom. Met zijn 113 registers en meer dan 7000 pijpen werd dit uit 1905 daterende romantische "orkest orgel" in die tijd gezien als het equivalent van een symfonie orkest.

 

 

 

 

MERK

EDITORS' CHOICE