NIEUWSB&W

Abacadabra - Publicatie week 45


Marc Brekelmans | 04 november 2004 | B&W

Soms lijkt HiFi van alles te maken te hebben met goochelen; er gebeurt iets, maar je kunt het met je gezonde verstand absoluut niet verklaren. Nu zijn we ondertussen wel gewend aan dempers (de eerste tiptoes werden met grote argwaan bekeken), exotische kabels, blokjes onder bekabeling, cable dressing en meer van dat soort, op het eerste gezicht, moeilijk te doorgronden verbeteringen. Toch is voor alle bovenstaande verbeteringen een natuurkundige verklaring te geven, soms vergezocht maar toch.
Tijdens de Stereo en Home Cinema beurs in Brussel kwam onze hoofdredacteur, Rene van Es, in aanraking met Acoustic Systems. Dit bedrijf levert onder andere "diffusers" en "resonators". Nu klinken die termen zeer vertrouwenwekkend, totdat je zo`n resonator in je handen hebt. Twee op elkaar gelijmde sjoelbak schijven met daartussen een soort schuim. Oh ja, er zit ook een miniscuul gaatje in de bovenste schijf. Weet u wat gek is?......Het blijkt nog te werken ook! Nieuwsgierig geworden, lees dan snel de recensie van Rene van Es.

Natuurlijk hebben we deze week ook recensies van producten die met beide benen op de grond staan. Mission nieuwe Elegante lijn wordt deze week aan de tand gevoeld door Rene Smit en Frank Speet gaat in op de techniek van het Motional Feedbach systeem. U weet nog wel, die Philips luidsprekers uit het begin van de jaren 70.

Ook de laatste verslagen van de VAD show in Veldhoven zijn deze week op HiFi.nl te lezen.

Kortom, ook deze week weer genoeg te lezen.

De redactie

 

Nieuw op HiFi.nl


Hardware

Mission Elegante E82, door Rene Smit 
Zonder het aan mijn vrouw te vertellen heb ik met TES Nederland, de importeur van Mission luidsprekers, afgesproken een set E82 luidsprekers te recenseren. Gewend aan het regelmatig wisselen van apparatuur en speakers is ze inmiddels wel. Echter tot op heden heb ik het recenseren van speakers kunnen "beperken" tot monitorluidsprekers, die plaats konden nemen op mijn eigen Target stands. Om er voor te zorgen dat de tolerantiegrens niet overschreden wordt en de huiskamer leefbaar blijft. De E82 van Mission lijkt zelfs niet op een monitor speaker met zijn afmetingen van 956x300x334mm. Het is een slanke vloerstaander die nagenoeg evenveel ruimte inneemt als een monitor op een stand maar wat massiever oogt.

Abacadabra

Acoustic System, door Rene van Es 
Kan een Parijse goudsmid met houten blokjes de weergave van muziek in uw luisterruimte beïnvloeden. Dat was de vraag die ik mij stelde toen ik twee diffusers mee nam van de hifi show in Brussel. Kritisch en van te voren bewapend met heel veel scepsis ging ik ermee aan de slag. Om tot rare ontdekkingen te komen. Heel rare. Een verslag van een man die de oren niet kan geloven.


Columns - Achtergrondartikelen

Motional Feedback, door Frank Speet 
In de vroege jaren ´70 kwam Philips met een revolutionair luidsprekerconcept dat een aantal technische eigenschappen heeft die uniek genoemd mogen worden. In dit artikel wil ik die opmerkelijke eigenschappen nader toelichten en wat dieper ingaan op zowel de voor als de nadelen van MFB-techniek.

Hi-Visit Overgaauw Leiden, door Rene Smit 
Wanneer ik telefonisch een afspraak maak met Fokke Rietkerk van de firma Overgaauw in Leiden wordt ik direct attent gemaakt dat de geplande datum, 2 oktober, één dag is voor het feest waarmee sinds jaar en dag het Leidens ontzet gevierd wordt. Dit is duidelijk te merken wanneer ik op de vroege zaterdagmorgen Leiden centrum binnenrijd. Overal langs de weg staan dranghekken opgestapeld, het ziet er naar uit dat het feest groots gevierd gaat worden.

Abacadabra

Anno 1985, door Rene van Es
Heel even kon ik een Van Medevoort MA240 inzetten als voorversterker, maar die verhuisde naar de huiskamer. Dan geen geluid tot ik bedacht dat mijn kelder vol staat met oude zooi. Waaronder een Sony DAS-702ES digitaal analoog converter uit 1985. Ooit de eerste converter die los is verkocht voor thuisgebruik en destijds 5000 gulden zou hebben gekost. In 1985 een meer dan fors bedrag. Dat de converter een stevig gewicht heeft en als een tank is gebouwd mag dan ook wel.

VAD show `04 - verslag 12 , door Ted Joos 
Het twaalfde deel van de volledige verslaglegging van de VAD Show 2004 staat online. Met aandacht voor: ASW, Hepta, MC Systems, ASR, Audiodata en Amacom.

Abacadabra


Live optredens

Face Tomorrow, 14 oktober 2004, Het Patronaat in Haarlem 
De dag na het optreden van Face Tomorrow in het Patronaat, heb ik noodgedwongen onder mijn dekbed moeten doorbrengen. Het zal wel een griepje zijn, zo luidde mijn diagnose. Een vriend van me, eveneens aanwezig in het Patronaat, klaagde de volgende dag ook al over aanhoudend kippenvel en rillingen die zich tijdens het optreden al hadden ingezet en niet meer verdwenen.

Abacadabra (c) Xingo


Software

A Date With Elvis (Vinyl), door Jan de Jeu 
Wat doe je als platenmaatschappij wanneer één van je meest populaire zangers voor twee jaar naar het buitenland vertrekt om daar zijn militaire dienstplicht te vervullen en zodoende niet in staat is om nieuwe plaatopnamen te maken? In het geval van Elvis Presley, die in 1959 in Duitsland verblijft, ligt het antwoord van RCA voor de hand; breng één of meerdere LP’s uit met daarop reeds eerder opgenomen materiaal. De eerste LP die op deze wijze gelanceerd wordt terwijl sergeant Presley zich in Germany voornamelijk bezighoudt met het ontmoeten van andere celebrities is "For LP Fans Only". Later in hetzelfde jaar volgt "A Date With Elvis".

Melanie - Paled by Dimmer Light (CD), door Timo Schuurbiers 
Melanie Safka, geboren net na de oorlog in Queens, NY. Op haar 19e getrouwd. Dan is er Vietnam, Woodstock, Charles Manson en Nixon. De protestzangers en zangeressen hebben de juiste tijd uitgekozen om hun liederen ten gehore te brengen of is het juist andersom. De tijd leert ons, dat we hierna nooit meer een échte (muzikale) protestbeweging hebben gezien of gehoord.

Aberfeldy – Young Forever (CD), door Jan Luijsterburg 
Liefhebbers van het bescheiden instrumentje dat glockenspiel heet kunnen de debuut-CD van Aberfeldy blind aanschaffen. Drie van de vijf leden, drie mannen en twee vrouwen bespelen die metalen plaatjes, die op vrijwel ieder nummer te horen zijn. De heldere klank van het xylofoontje draagt bij aan de vrolijke lichtheid van twaalf pure popsongs, vol heerlijke samenzang.

Pieter Wispelwey - The Canticle of the Sun (Hybride SA-CD), door Jan Luijsterburg 
Sommige grote muzikanten kiezen voor een klein onafhankelijk label, omdat ze dan volledige vrijheid kunnen eisen over hetgeen ze opnemen en uitbrengen. Meestercellist Pieter Wispelwey bewijst met zijn geheel aan de Russische componiste Sofia Gubaidulina (1931) geweide SACD dat dat tot unieke resultaten kan leiden. Een album dat tot de hoogtepunten van het jaar zal horen.

Don´s Plum (DVD film), door Luc van Gaans 
Wat is het ultieme recept om een film te hypen? Eerst speel je er in mee, dan wordt je beroemd, daarna verzet je je fel tegen de vertoning en de release van de film in Amerika. Resultaat: een film die op alle grote filmfestivals in Europa te zien is, daardoor een regelrechte cultstatus verkrijgt en meer aandacht naar zich toetrekt dan je ooit had gewild. Leonardo DiCaprio kreeg het onbedoeld voor elkaar met Don´s Plum. Niet te zien in Amerika, maar des te meer in Europa. Nu zelfs op DVD. Wat is nu eigenlijk zijn probleem met deze film?
 


 

MERK

EDITORS' CHOICE

 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »
 • Review
  Elac Debut Reference DFR52
  Review
  lees meer »
 • Verslag en jubileumaanbiedingen
  Songs of Protest met Goldmund en Kharma
  Verslag en jubileumaanbiedingen
  lees meer »