NIEUWSB&W

Ouderwets - publicatie week 41


Marc Brekelmans | 07 oktober 2004 | B&W

Ouderwets heeft een negatieve klank, vindt u niet? Toch kan ouderwets ook positief zijn en zelfs een vlaag van nostalgie oproepen. Deze week kwamen wij het woord in beide betekenissen tegen.Het begon met de Brussel HiFi en Home Cinema Show, waar de meest moderne producten aan het publiek werden getoond, maar de presentatie weer "lekker ouderwets" was. Dus, veel donkere en (soms) afgesloten kamers.

Het lijkt wel of de standhouders niet graag zien dat u binnenkomt en, als u de stap dan toch durft te maken, in ieder geval niets van hun producten kunt zien. Het veelgehoorde commentaar is dat de verduistering nodig is om de projectoren goed tot hun recht te laten komen. Waren er dan echt geen aparte kamers te boeken voor een echte beeld demonstratie? Kunnen alle bezoekers die niet geïnteresseerd zijn in beeld in ieder geval de gepresenteerde waar bewonderen. We zijn benieuwd of hetzelfde ook tijdens de VAD show zal gebeuren. Vandaag het eerste verslag van deze, ondanks de ouderwetse presentatie, erg leuke show waar, voor de Nederlanders, ook onbekende merken waren te zien. Volgende week de delen twee van deze show.

Ook ouderwets, maar op dit moment springlevend, is de platenspeler. Helaas is de vakkennis bij veel speciaalzaken langzaamaan verdwenen. Projectoren, Plasma`s, AV receivers, DVD-spelers schreeuwen om de aandacht en kennis van de vakhandelaar, zodat helaas de jongere generatie geen voeling meer heeft met de fantastische medium.
Bent u van plan uw nieuwe platenspeler niet "vanuit de doos" te gaan gebruiken, maar wilt u uw eigen platenspeler samenstellen of wilt u uw bestaande platenspeler opwaarderen, dan is het "Hoe werkt.." dat door René van Es in samenwerking met Audio Excellence is geschreven een must.

Verder deze week natuurlijk weer de nodige software recensies en een recensie van twee luidsprekers uit de Monitor Audio Silver series.

HiFi.nl, ouderwets lekker!


De Redactie


Nieuw op HiFi.nl


Hardware

Monitor Audio Silver 1 & 5, door Rene van Es
Klein en betaalbaar is een relatief begrip. Bij klein kunnen we ons allemaal nog iets voorstellen maar bij betaalbaar lopen de meningen sterk uiteen. Koopt de één een home cinema set voor 250 euro en vindt dat duur, de ander draait de hand niet om met de aankoop van een enkele luidspreker van 2500 euro.
Op onze zoektocht naar componenten die wij betaalbaar achten en die in staat zijn tot muziekweergave vanaf een zeker kwaliteitsniveau kwamen we terecht bij Monitor Audio. Een fabrikant die zich bewezen heeft met systemen die zich bewezen hebben. De door ons gekozen luidsprekers zitten in een populair prijssegment waarmee een serieuze audioset op te bouwen is, die garant staat voor jaren plezier beleven aan muziek thuis.

Monitor Audio 1 & 5 (c) Xingo (c) Xingo (c) Xingo


Column - Achtergrondartikelen

Vriendelijk, door Rene van Es
Een bezoekje aan onze Zuiderburen vanwege de Sheraton HiFi Show leert weer eens hoe vriendelijk de Belgen vaak zijn. Op uiterst voorkomende wijze kregen we alle informatie die wij graag wilden hebben en stond men ons te woord.
Bovendien hadden veel standhouders ervoor gezorgd dat vertegenwoordigers van de merken aanwezig waren, wat een direct contact opleverde met de makers en ontwerpers van luidsprekers en elektronica.

Sfeerimpressie Brussel HiFi en Home Cinema show, door Garmt van der Zel
Brussel is de stad van lekkere ‘custom made’ stokbroodjes en wafels, zoveel was me duidelijk toen ik na een tocht door de toch wel afwisselende stad uiteindelijk de parkeergarage uitliep. Het Sheraton, waar de show in gehouden werd, is een rijzig Hotel, in hetzelfde gebied als het Hilton en de meest gezellige winkelstraat van de stad. Gelijk ook een goede plek om de eega te droppen om te gaan winkelen…

Ouderwets (c) Xingo

Brussel show `04 (deel 1), door Marc Brekelmans
Afgelopen weekend werd voor de tweede maal in haar geschiedenis de Brussels Home Cinema en HiFi show 2004 georganiseerd. Ook deze maal vond het evenement plaats in het prestigieuze Sheraton Hotel in het centrum van Brussel.
HiFi.nl was aanwezig om voor u verslag te doen van dit leuke evenement.

Ouderwets (c) Xingo

Samenstellen van een platenspeler, door Rene van Es
De platenspeler is niet langer bezig met een opleving maar heeft inmiddels een vaste plaats veroverd binnen de hifi ketens van zowel diehard audiofielen als van liefhebbers van een vinyl collectie die ooit met zorg werd opgebouwd.
Om genoemde categorieën klanten te voorzien van al het moois is er een dusdanige keur aan spelers, armen, elementen en phono versterkers te koop, dat het kiezen wel steeds lastiger wordt gemaakt. Bijkomend probleem is het ontbreken aan kennis en inzicht van veel dealers wat de essentiële punten zijn van platenspelers als geheel.

Ouderwets (c) Xingo


Software

Depuis qu´OTAR est parti, door Luc van Gaans
Winnaars van prijzen op belangrijke filmfestivals zoals Cannes zijn altijd veelbelovend. ´Depuis qu´OTAR est parti´ won daar in 2003 (vrij vertaald) de ´grote prijs van de week van de kritiek´. Wat het ook moge inhouden, regisseuse Julie Bertuccelli debuteerde met deze film sterk en dat bleef niet onopgemerkt. Met Depuis qu´OTAR est parti is het 98 minuten lang genieten van een 90-jarige.

Song for a raggy boy, door Jan Luijsterburg
Dat het Christendom in de praktijk niet altijd helemaal mensvriendelijk toegepast is zal niemand onbekend zijn. Denk maar aan de recente berichten over pedofiele praktijken van geestelijken in Amerika en Oostenrijk. En vroeger was het allemaal nog veel erger, toen de macht van de kerk zowat onbeperkt was.

Constantines, door Roel Bouman
In een tijd waarin er weer steeds meer plaats is voor bands die je met een beetje goede wil zou kunnen verbinden met de term gitaarrock blijkt het zelfs weer mogelijk om met terugwerkende kracht cd`s uit te brengen waarvan in eerste instantie gedacht werd dat er geen uitgedroogde boterham mee te verdienen zou zijn. Zo is nu het debuut van de Canadese Constantines alsnog bij ons verschenen.

Ataxia - Automatic Writing, door Jan Luijsterburg
Laat u niet misleiden door de onbekende bandnaam: dit is deel twee van de reeks albums die Red Hot Chilli Peppers gitarist John Frusciante dit jaar uitbrengt. Omdat het een samenwerking betreft met twee andere muzikanten, zijn vaste maatje Josh Klinghoffer op drums en op bas Joe Lally, van Fugazi, werd een groepsnaam bedacht.

David Munyon - More Songs for Planet Earth, door Jan de Jeu
Vaak worden er door platenmaatschappijen tijdens opname sessies voor een album meer songs opgenomen dan er op de desbetreffende schijf een plek kunnen vinden. Veelal verdwijnen dat soort takes dan om - als ze al niet helemaal vergeten worden - pas veel later weer ‘ontdekt’ te worden. De hier gepresenteerde selectie heeft echter maar een relatief korte periode stof verzameld.

 


 

MERK

EDITORS' CHOICE