NIEUWSB&W

MP3

Redactie HiFi.nl | 02 september 2004 | B&W

Op de redactie hebben we wel eens de discussie of MP3 en aanverwanten een plaatsje behoeven op onze site. Duidelijk is natuurlijk dat het met HiFi niets, of in ieder geval weinig, te maken heeft en alleen daarom zouden we er weinig aandacht aan moeten besteden. Maar het is ook een manier van muziekbeleving waarvan de kwaliteit, op de hoogste bitrates, heel erg aardig is te noemen en zou dus op die basis wel aandacht van ons moeten krijgen. Tegelijkertijd hebben ook de traditionele HiFi bladen, maar ook de gespecialiseerde computerbladen hetzelfde "probleem", we kunnen het nog niet echt plaatsen binnen het bestaande format.

De afgelopen weken hebben we een aantal persbijeenkomsten van importeurs/fabrikanten mogen bijwonen en daar tekent zich de tendens af dat ook zij in willen springen op de MP3-trend. Steeds meer traditionele Hififabrikanten maken hun apparatuur in ieder geval geschikt om dergelijke bestanden af te kunnen spelen. In eerste instantie uitsluitend op DVD-spelers, maar nu komen ook de eerste CD-spelers met de mogelijkheid tot afspelen van MP3/WMA-files op de markt. Kon een Hifimerk eerst nog claimen dat het toch in de chip "ingebakken" zat, nu kunnen ze dat excuus in ieder geval niet meer gebruiken. Maar waarom zouden ze eigenlijk ook een excuus moeten maken. MP3 voorziet gewoon in een behoefte die, blijkbaar, bij veel consumenten leeft.

Merken als Sony en Philips zijn dan ook druk bezig met het opzetten van een eigen downloadservice om zodoende ook een graantje mee te pikken van deze uitermate interessante markt. Sony heeft afgelopen dinsdag de eerste stap gezet met de introductie van "Sony Connect", een muziekservice waar binnenkort (voor de feestdagen volgens Sony), tegen betaling, zo`n 300.000 liedjes zijn te downloaden in het ATRAC formaat. 

Ontwikkelingen in audio en videoweergave volgen elkaar op dit moment in hoog tempo op, nieuwe formaten zitten en de pijplijn en eigenlijk weet geen enkele fabrikant op welk paard ze moeten gokken. Sommige fabrikanten staan zelfs met één been in het ene formaat en met het andere in een concurrerend formaat.

Wij zullen alle ontwikkelingen natuurlijk voor u op de voet blijven volgen en u de nodige achtergrondinformatie proberen te verschaffen. Of we ook echt meer aandacht gaan geven aan MP3? Daar zijn we nog niet uit, maar de eerste stap, met het achtergrondartikel over iTunes van een paar weken geleden, is in ieder geval gezet. Deze week geven we achtergrondinformatie over een formatenstrijd die al gestreden lijkt en waar zelfs geen winnaar uit is gekomen. De strijd tussen Dolby Digital en DTS is in een gelijkspel geëindigd en misschien bent u daarom wel de uiteindelijke winnaar geworden.


De redactie


Nieuw op HiFi.nl


Hardware recensies

Totem Rainmaker, door Rene Smit 
Misschien is het u ook opgevallen maar het heeft de afgelopen weken vaker geregend dan normaal het geval is. Mogelijke oorzaak hiervan is de grote hoeveelheid luisteruurtjes die ik doorgebracht heb met de nieuwste loot aan de stam van het Canadese luidsprekermerk Totem Acoustic.

MP3


Achtergrondartikelen - Columns

Vrolijk, door Rene van Es
In ons huis staat een kamer leeg. Als ik daar naar binnen kijk word ik vrolijk. De kamer staat leeg omdat de kinderen het huis uit zijn en eigen onderdak hebben gevonden. Daar hadden ze de leeftijd voor en in goede harmonie verliep het vertrek. Ons achterlatend met ruimte die we zo goed kunnen gebruiken.

Surroundformaten deel 2, Patrick van den Bergh 
Elke ontwikkeling kenmerkt zich door periodes of tijdperken. Voor geluidsweergave geldt dit ook. Van analoog naar digitaal, van mono naar tweekanaals stereo of zelfs meerdere kanalen. Van een matrix-codering naar een discreet formaat enz. In dit tweede deel van de artikelreeks ‘Surroundformaten’, gaan we over van het analoge naar het digitale tijdperk en richten we ons iets meer op de ‘multichannel formats’ voor de thuisgebruiker. De formaten DVD-Audio (MLP) en SACD (DSD) zijn hier overigens bewust buiten beschouwing gelaten.

Surroundformaten deel 2


Live optredens

Brian Wilson Concert 13 juli 2004, PWA zaal Den Haag, door Luc van Gaans
38 jaar na dato speelt Brian Wilson het ongelooflijke klaar: de live uitvoering van het vermaarde en definitief verloren gewaande album Smile. Nou ja, verloren… Vele bootlegs met het nooit afgemaakte Smile materiaal deden de ronde.

MP3 (c) Xingo


Shows

Hovland & Basis Show bij Rhapsody, door Bjorn Mateijsen
Er zijn van die momenten dat je op de juiste plaats bent, op de juiste tijd en dan gebeurt er iets wat je met beide handen moet grijpen, want eenmaal gevangen kan het niet meer wegglippen. Zo deed het toeval zich voor dat ik in Hilversum moest zijn en als je dan de uitnodiging ontvangt om een kijkje te nemen bij Rhapsody voor de Hovland en Basis Show van Dynamic Solutions, dan accepteer je die met veel genoegen.


Software recensies

Karrin Allyson - Wild For You (CD), door Jan de Jeu 
In een populariteitspoll zal deze in New York wonende jazz zangeres het ongetwijfeld verliezen van landgenoten als Diana Krall en Norah Jones. Toch wordt haar uit 2001 daterende CD "Ballads; remembering John Coltrane" - die haar twee Grammy nominaties opgeleverd heeft - door velen gezien als  een van de beste vocale jazz albums van deze nog jonge eeuw.

Paul Stephenson - Light Green Ball (CD), door Jan de Jeu
Vraag aan de gemiddelde Britse Folk liefhebber of hij Paul Stephenson kent en de kans is groot dat hij u slechts vragend aan zal kijken. De uit het Engelse Durham afkomstige, maar tegenwoordig in Frankrijk wonende, singer songwriter is dan ook vooral bekend op het Europese vasteland.

Mabel Gonzalez – Contame Una Historia (SACD), door Luc van Gaans 
Mabel Gonzales is een vrouw van de wereld. Ze werd geboren in Uruguay en studeerde af aan de toneelschool te Montevideo. Speelde in tientallen theaterproducties in diverse landen en volgde een zangopleiding in Montevideo, Turijn en Dordrecht. Dordrecht? Jawel, de stad waar Nederlands top jazz bassist Heijn van Geijn gehuisvest is. Het is dus niet zo vreemd dat Mabel Gonzales haar platen opneemt voor diens maatschappij Challenge Records (en het daaraan gelieerde label A-records). ´Contame Una Historia´ is alweer haar tweede CD voor Challenge en net als de vorige in SACD formaat.

Gouttes d’eau sur pierres brûlantes (DVD-film), door Jan Luijsterburg
Een prachtig strak vormgegeven, klassiek gestructureerd drama, naar een nooit afgemaakt toneelstuk van Reiner Werner Fassbinder, Tröpfen auf Heisse Steine. Zijn cynische visie op menselijke relaties, de basis was voor een gedreven oeuvre, blijkt in dit jeugdwerk al helemaal aanwezig.

 

 


 

MERK

EDITORS' CHOICE