NIEUWSB&W

Omringd

Marc Brekelmans | 22 juli 2004 | B&W

Tegenwoordig kunnen we ook thuis omringd worden in geluid, niet alleen met een zogenaamde "thuisbioscoop". maar ook met de nieuwe "surround"-formaten DVD-Audio en SA-CD. Natuurlijk begon het een paar jaar geleden allemaal met het beroemde "Dolby Surround".

Maar wist u bijvoorbeeld dat de eerste surround opname al uit de jaren 40 van de vorige eeuw stamt, een kleine tien jaar voordat het vertrouwde stereo haar intrede deed. In zijn achtergrondartikel - in drie delen - zal Patrick van den Bergh u de evolutie vanaf die eerste surround opname tot aan de moderne formaten uit de doeken doen.

Ook onze auteur Jan de Jeu is op dit moment omringd, maar dan met verhuisdozen. Hij gaat namelijk zijn vertrouwde luisteromgeving verlaten om een "dedicated listeningroom" te creëren in zijn nieuwe woning. De komende maanden zal Jan u dan ook op de hoogte houden van de voortgang bij de inrichting van deze ruimte. En als we mogen geloven wat Jan, in zijn column, zegt van plan te zijn, mogen we het één en ander verwachten.

Rene van Es geeft in zijn wekelijkse column blijk van het feit dat hij zich het liefst omringd met een vertrouwd geluid. Wie regelmatig zijn columns leest weet natuurlijk met welke luidsprekers Rene de afgelopen jaren zijn huiskamer heeft gevuld. Maar binnenkort komt daar verandering in.

Deze week maar liefst vier filmrecensies van de hand van Jan Luijsterburg. De hoofdpersoon in één van die films laat zich ook graag omringen, maar hoe dat precies zit moet u maar in zijn recensie lezen.

Kortom, ook deze week weer voldoende leesvoer voor de hongerige audiofiel.

De redactie


Nieuw op HiFi.nl


Achtergrondartikelen - Columns

Surroundformaten deel 1, door Patrick van den Bergh
Deze week het eerste deel van een drieluik. In dit eerste deel wordt door Patrick van den Bergh de onstaansgeschiedenis van surroundweergave verteld.

Omringd

Zwanezang, door jan de Jeu
Jan de Jeu neemt afscheid van zijn huis en tijdelijk van zijn geliefde apparatuur. Maar niet getreurd, we worden er allemaal wijzer van. Hoe?....dat leest u deze week in de column van Jan.

Omringd

Honkvast, door Rene van Es
Dat Rene van Es erg honkvast is kunnen we alleen maar beamen. Dat hij dat ook met zijn geluidsapparatuur is kunt u lezen in zijn wekelijkse column.


Software

The Master and his Pupil (DVD-film), door Jan Luijsterburg
The Master and his PupilMasterclasses zijn de laatste jaren erg populair, en ze leveren steevast prachtige televisie op. The Master and his Pupil is een verslag van een masterclass tijdens het Gergiev festival van 2002, waar de meester in twee sessies de kneepjes van het vak leert aan drie jonge dirigenten: Jason Lai (assistent dirigent van het BBC Philharmonic), Alexis Soriano (dirigent van het Hermitage orkest in St. Peterburg) en Otto Tausk (destijds van het Maarten Altena Ensemble, nu assistent dirigent van het Rotterdams Philharmonisch).

Ten / 10 on 10 (DVD-film), door Jan Luijsterburg
Films worden technisch en qua vorm steeds ingewikkelder, maar inhoudelijk steeds simpeler, lijkt het soms. Het grote publiek wil vermaakt worden, en geld is de drijfveer van de industrie.Gelukkig zijn er ook eigenzinnige dwarskoppen als Abbas Kiarostami, die het precies andersom aanpakken: een rijke, complexe inhoud zo eenvoudig mogelijk verpakken, en daarmee de werkelijkheid weten te vatten. De werkelijkheid, kom daar eens om in Hollywood

Choses Secrètes (DVD-film), door Jan Luijsterburg
Choses SecrètesJean Claude Brisseau is een regisseur van een oeuvre dat buiten Frankrijk nauwelijks te zien was. In 2003 werden bijna al zijn films vertoond tijdens het Filmfestival Rotterdam, waaronder de toen kersverse Choses secrètes. Een film waar meteen al een schandaleus sfeertje rond gecreëerd werd, vanwege de nogal grote hoeveelheid seks. Volgens sommigen is Brisseau een oude vieze man, maar dan kijk je toch wel met een erg beperkte blik naar zijn rijke, duistere film.

Ikara Colt - Modern Apprentice (CD), door Jan Luijsterburg
In een interview waarschuwt zanger Paul Resende u alvast voor de nieuwe, tweede CD van zijn band: "It`ll make your speaker`s bleed." En zo is het maar net.


 

MERK

EDITORS' CHOICE