NIEUWSB&W

Handwerk

Marc Brekelmans | 03 juni 2004 | B&W

In de betere HiFi apparatuur kom je het nog steeds tegen, het ouderwetse handwerk. Geen grote productielijnen waar mensen de hele dag dezelfde werkzaamheden uitvoeren, maar werkstations waar mensen met aandacht en liefde voor het product zorgvuldig uw nieuwe bezit componeren. De trots waarmee u uw apparaat bezit, is ook de trots waarmee deze fabrikanten het product maken.

Vandaag plaatsen wij een recensie van zo’n product; de Meadowlark Swallow. Een met de hand gemaakte luidspreker, waar zorg en aandacht voor het product van afstraalt en dat toch geen klein vermogen kost.
Ook Tentlabs is dagelijks bezig met de nobele handenarbeid. Tent Labs levert namelijk, onder andere, klokmodificaties voor bestaande CD-spelers en CD-loopwerken. Hoe dat in zijn werk gaat en of uw CD-speler daar ook van kan profiteren leest u in de recensie van de XO-3 en XO-supply. Ook hier kost het handwerk geen kapitalen en is dus voor nagenoeg iedereen betaalbaar.

Ook uw dagelijkse portie HiFi.nl is nog gedegen handwerk. Weliswaar gebruik makend van moderne hulpmiddelen, maar vaak toch een tijdrovend karwei. Toen Rene van Es en Philip van Deijk  deze week dan ook terugkwamen met een 500-tal foto’s en een kleine 20 A4’tjes aan kopij vanuit Munchen, moest de redactie toch wel even slikken. Foto’s sorteren en op maat maken, teksten lezen en corrigeren, de juiste plaatjes bij de juiste teksten zoeken en dan het geheel tot een prettig leesbaar verslag maken, wij kunnen u verzekeren dat dat een hele klus is. En dan hebben we het nog niet over het werk dat al door Rene en Phil was verricht. Deze week leest u het eerste verslag van de High End in Munchen en we hopen u volgende week de rest van het verslag aan te kunnen bieden.

Vanaf deze week heeft HiFi.nl ook een nieuwe hardware auteur in haar midden. Patrick van den Bergh heeft natuurlijk al een paar zeer uitgebreide achtergrondartikelen geschreven als gastauteur, maar zal vanaf deze maand onze pagina’s op regelmatige basis gaan sieren.

Wij wensen u natuurlijk weer veel lees-, kijk- en luisterplezier met deze editie van HiFi.nl


Deze week nieuw op HiFi.nl:

Hardware

Meadowlark Swallow, door Rene Smit
Soms lukt het HiFi.nl om echte primeurs te scoren, zo ook deze keer. Onderwerp van deze test zijn de uit Amerika afkomstige Meadowlark Swallow speakers. Handgebouwde speakers die ondanks het handwerk toch relatief betaalbaar zijn met een prijs van ongeveer 1250 euro voor een set exclusief stands.

Tentlabs XO-3 en XO-Supply, door Rene van Es
Ik heb het al eerder in een column aangehaald, Guido Tent van Tentlabs is geen onbekende in de consumenten en in de professionele audio wereld. Ooit begonnen bij Ed de Jong met buizentechniek, is hij evenzeer thuis in digitale technieken. Zonder overigens de eerste liefde, de audiobuis, los te laten. Tentlabs levert onder meer CD-speler en loopwerk modificaties.


Achtergrondartikelen – Columns

Brand, door Rene van Es
Rene is deze week vooral bezig geweest met blussen van brandjes. Het begon allemaal met een uitgebrande versterker.

Brand (c) Xingo

Showverslag

High End Munchen 2004 , https://hifi.nl/allesover.php?id=1626, door Rene van Es en Philip van Deijk
De High End show is in Duitsland voor het eerst in München gehouden en de organisatie kan terugzien op een succesvolle show die meer bezoekers en meer exposanten trok dan ooit. De bezoekers kregen een keur aan apparatuur voorgeschoteld die liep vanaf instapmodel receivers van Pioneer en Marantz tot het kostbaarste dat de Duitse audiomarkt weet te bieden.

High End Munchen 2004 (c) Xingo


Software

Alanis Morisette – So Called Chaos (CD)
door Michiel Witlox

Alanis MorisetteLa Morissette heeft haar fans sinds het immense succes van Jagged Little Pill behoorlijk op de proef gesteld. Maar liefst 28 miljoen exemplaren gingen van haar debuut, alweer negen jaar geleden, over die ouderwetse toonbank. De Madonna van de rockmuziek, de vrouwelijke Kurt Cobain. De pers schoot superlatieven tekort. Ook al wist Alanis even niet hoe ze met dit plotselinge succes om moest gaan, ze pakte in ieder geval geen revolver of andere destructieve middelen.

Kopna Kopna – Like You! (CD)
door Roel Bouman
Kopna Kopna uit Roelofarendsveen staat al jaren te boek als één van de meest veelbelovende Nederlandse bands. De liefhebbers hebben lang op het albumdebuut moeten wachten want de groep heeft ruim de tijd genomen om met de eerste langspeler te komen. Mensen die de band gevolgd hebben zullen dan ook een aantal nummers op Like You! herkennen.

City of no Limits (DVD-film)
door Jan Luijsterburg

En la ciudad sin límites van Antonio Hernández is een gestileerde kruising tussen thriller en familiedrama. Thriller alleen in de zin dat er een raadsel is. Een Spaanse vader ligt dood te gaan in een ziekenhuis in Parijs. Zijn echtgenote en kinderen zijn overgekomen, maar blijken niet bereid te luisteren naar wat hem zo onrustig maakt.

Waking Ned (DVD-film)
door Jan Luijsterburg

Waking Ned is een ontroerend en geestig portret van de tweeënvijftig, merendeels bejaarde bewoners van het Ierse kustplaatsje Tullymore. Als bekend wordt dat de hoofdprijs van de lotto in het dorpje gevallen is begint het feest al voor men weet wie nu precies de winnaar is.

Sergej Rachmaninow, Piano Concerto no.3 (Vinyl)
door Jan de Jeu

Sergej RachmaninowHet derde pianoconcert schrijft Rachmaninow / Rachmaninov / Rachmaninoff – waarom moet zo’n naam in iedere taal weer anders geschreven worden? – op het buitenverblijf van zijn familie; Ivanovka. De aanleiding voor dit werk is zijn eerste tournee door de Verenigde Staten en hij draagt het op aan de in zijn ogen grootste pianist van zijn tijd; Josef Hofmann die Rachi’s 3e overigens nooit zal spelen.

 

 

 

MERK

EDITORS' CHOICE