NIEUWSB&W

Aansluiten

Redactie HiFi.nl | 13 mei 2004 | B&W

Deze week besteden we op HiFi.nl  extra aandacht aan de zogenaamde "Achtergrond artikelen". Zo vindt u deze week op onze voorpagina achtergrondartikelen betreffende subwoofers, één voor in een stereo opstelling en één voor in een Home Theater opstelling. Want alhoewel de subwoofers niet echt van elkaar verschillen, is het gebruik, de opstelling, de instelling en het aansluiten van subwoofers in een Home Theater set toch wezenlijk anders dan in een traditionele stereo opstelling. Waarom?..... daarvoor zal u de beide artikelen moeten lezen.

Ook een al eerder geplaatst achtergrond artikel betreffende aansluitingen hebben we, zoals we vorige week al hebben aangekondigd, weer een plaatsje op de voorpagina gegeven. Via onze "Expert" rubriek kregen we de laatste tijd namelijk veel vragen over de verschillende aansluitmogelijkheden zoals, bi-wiring en bi-amping. Dit artikel geeft antwoord op al deze vragen.

Om hierop aan te sluiten, hebben we deze week een recensie van AudiOplan stroomvoorziening. In deze recensie leest u alles over hoe u uw HiFi installatie kunt optimaliseren door de stroomvoorziening op te waarderen. Natuurlijk vertellen wij u ook hoe u het een en ander aan dient te sluiten.

Ook bezochten onze auteurs afgelopen weekend de show van onze collega`s van HVT. Een uitgebreide fotoreportage en een verslag van dit jaarlijks terugkerende evenement, kunt u deze én volgende week lezen op HiFi.nl.

Wij wensen u weer veel lees-, kijk-, luister- en aansluitplezier.

Redactie HiFi.nl

 

Deze week nieuw op HiFi.nl:

Hardware

AudiOplan, door gastauteur Raymond van der Zee
Bent u één van die hifi-liefhebbers die hun installatie willen verbeteren zonder daarvoor een nieuwe versterker, CD-speler of boxen aan te schaffen? In eerste instantie denkt u dan misschien aan een betere interlink of een betere luidsprekerkabel. Ook wel eens aan een betere stroomverzorging gedacht? Als die gedachte snel verdween vanwege het idee dat dit niet genoeg hoorbare verbetering zou brengen, is het de moeite waard om toch de proef op de som te nemen.

Aansluiten special


Achtergrondartikelen - Columns

Subwoofers in AV, door Garmt van der Zel
Waar de gemiddelde verstokte 2-kanaals audiofiel tot voor kort (en vaak nog steeds) gruwelt bij het horen van het woord ‘subwoofer’, zijn er toch de laatste tijd subs op de markt die wel degelijk een heel positief effect hebben op muziek-weergave en zelfs qua performance de beste full-range speakers kunnen overtreffen. Voordelen van het toevoegen van een sub zijn vooral een extra ‘gemak’ in de weergave, een groter ruimtelijk beeld en domweg diepere en beter voelbare bas. Is de sub van voldoende kwaliteit, is deze goed (lees: subtiel) ingesteld en goed geplaatst, kunt u wel eens versteld staan wat voor verbetering er mogelijk is, ook bij luidsprekers die al erg ver doorlopen in het laag. Genoeg stof tot lezen en nadenken is reeds geschreven door René van Es in zijn artikel, maar omdat het gebruik van subwoofers in een Home Theater erg afwijkt (en de eisen die aan de subs worden gesteld ook anders zijn), hier een apart artikel daarover. Aangezien de subwoofer zelf niet echt verschilt in beide gevallen, zal ik het algemene deel van het artikel hier niet herhalen, maar vooral ingaan op de verschillen en unieke eigenschappen van subwoofers in een HT (Home Theater).

Aansluitingen, door Rene van Es
In dit artikel zal worden beschreven welke mogelijkheden er bestaan om luidsprekers aan te sluiten. Hoe de aansluiting in zijn werk gaat en welke componenten benodigd zijn. Het is niet de bedoeling in de tekst een waarde oordeel te hechten aan de gebruikte methodes of materialen, de tekst is bestemd als uitleg.

Vreemde manieren, door Rene van Es
Deze week werd een software auteur verrast door een CD met een kopieerbescherming. Begrijpelijk dat maatschappijen zich verweren tegen illegaal kopiëren, maar beschamend als regulier gekochte spelers software vervolgens niet willen afspelen.


Hi-Visit

Audio Time - Breda, door Jan de Jeu
Breda is een stad die hoog scoort op mijn lijstje van steden met een gezellig centrum waar het leuk winkelen en, onder andere in de zomer op een terrasje, goed toeven is. Met audio of hifi heb ik het tot nu toe echter nooit geassocieerd. Dit in tegenstelling tot een vergelijkbare Brabantse stad als Eindhoven waar ik meerdere audio winkels ken en er ook een enkele in het kader van een Hi-Visit bezocht heb.

Audio Time (c) Xingo


Showverslagen

HVT Show, door Rene van Es
De open dagen van HVT kenmerken zich altijd door gemoedelijkheid en de mogelijkheid om op je gemak met leveranciers van gedachten te kunnen wisselen. Dit jaar was de opkomst van de kant van leveranciers groter dan ooit, maar liet het publiek het een beetje afweten. Mogelijk omdat de open dagen samenvielen met het einde van de voorjaarsvakantie, de nationale fietsdag en de moederdag. Het was er niet minder gezellig om.

Aansluiten special


Software

Zusje (DVD-film), door Jan Luijsterburg
ZusjeIn het kielzog van het succes van Phileine zegt Sorry bracht A-film een `special edition` uit van de debuutfilm van Robert Jan Westdijk. Zusje was vanaf de première op het Nederlands Filmfestival van 1995 een groot succes, won twaalf prijzen op internationale festivals en werd in tweeëntwintig landen uitgebracht. Het is dan ook niet alleen één van de origineelste, maar ook één van de beste films die ooit in Nederland gemaakt werden.

Son de Mar (DVD-film), door Luc van Gaans
Regisseur Bigas Luna baart voortdurend opzien met zijn met erotiek doorspekte films. Hij heeft oog voor mooie vrouwen, dat moge duidelijk zijn. En wie daarvan nog niet overtuigd is moet maar eens naar ‘Son de Mar (Sound of the sea)’ kijken. Deze sfeervolle Spaanse film straalt in meerdere opzichten van het scherm en staat bol van de symboliek. Een waardige verfilming van de gelijknamige novelle van Manuel Vicent.

Secretary (DVD-film), door Jan Luijsterburg
Secretary`The story of a demanding boss and a secretary who loves his demands` en `Assume the position` staat rondom een provocerend damesachterwerk gedrukt. Het affiche windt er geen doekjes om en tracht de kijker met enigszins ranzige motieven te lokken. De afbeelding speelt daar leuk mee: het plaatje is bevlekt en aan de witte streep overdwars te zien dubbelgevouwen geweest. Ranzig is de film waar het hier om gaat echter allerminst. Hij probeert juist sadomasochisme van dat imago te ontdoen, en aan te tonen dat het gewoon om liefde gaat. Heel keurig allemaal.

Vibronics- Dubliftment  (CD), door Timo Schuurbiers
Een bont gezelschap van 8 zangers/zangeressen, instrumenten-bespelers, echo, synth freaks(Madu, Vitamin M, Stevie Splitz, Frankie Binns, Wayne McArthur, Boney L, Mark Iration en Richi Rootz), die met lekkere/strakke dub, mij als luisteraar meteen vrolijk stemmen.

Cypress Hill-Till Death Do Us Part (CD), door Timo Schuurbiers
Cypress Hill-Till Death Do Us PartAl weer 16 jaar geleden werd deze Rap formatie opgericht en met dit 7e studio album laten ze horen nog niet aan de titel van dit album te zijn toegekomen. Niet dat we hier te maken hebben met een regelrechte klassieker, maar wel de moeite waard om de volumeknop weer eens lekker open te zetten.

 

 

 

 

 

MERK

EDITORS' CHOICE