NIEUWSB&W

Nostalgie

Redactie HiFi.nl | 22 april 2004 | B&W

Wordt HiFi.nl nostalgisch. Je zou het haast wel denken als je kijkt naar de artikelen van deze week. Jan de Jeu pakt een "ouderwetse" platenspeler bij de kladden, Rene van Es blikt in zijn column terug op de tijden van Willem Duijs en G.B.J. Hilterman, in de rubriek "Hoe werkt" een artikel over subwoofers in stereo(!)-opstellingen en High Fidelity Discs staat weer bol van het vinyl (vinylliefhebbers klik hier). Als klap op de vuurpijl ook nog een vinylrecensie van Jan de Jeu; Respighi: The Birds, Brazilian Impressions door het London Symphony Orchestra olv. Antal Dorati, uitgebracht op 180 grams vinyl door Speakers Corner. Als u deze artikelen heeft gelezen zult u het ongetwijfeld met ons eens moeten zijn dat schoonheid niet aan leeftijd is gebonden.

Betekent dit dat HiFi.nl niets ziet in het digitale tijdperk? Integendeel, volgende week mag u gewoon weer een recensie verwachten van de T+A DVD1230R en staat er ook nog een recensie op stapel van een Cambridge surround systeem.

Kortom, deze week genoeg om te lezen en ook weer genoeg om naar uit te kijken voor de komende weken.

de redactie

Deze week nieuw op HiFi.nl:

Hardware

Acoustic Solid; Solid Edition & Trigon Advance  
Vinyl leeft en lijkt te floreren als zelden tevoren. Op de Doelen Lente HiFi Show 2004 en de tegelijkertijd gehouden, door Pluimgraaff georganiseerde, Luistershow 2004 zijn meerdere distributeurs aanwezig die één of meer gerenommeerde merknamen van draaitafelfabrikanten in hun pakket hebben. Er worden door een Engelse merk zelfs weer twee nieuwe draaitafels en een nieuwe arm geïntroduceerd en in veel ruimtes is de platendraaier als bron aanwezig. In een enkele kamer duldt het zwarte goud zelfs geen digitale concurrent naast zich. Des te opvallender is het ontbreken van de immer imponerende aanblik van de ‘Masse Laufwerke’ van het Duitse merk Acoustic Solid, in ons land vertegenwoordigd door HiHat Audio. Gelukkig is het gemis voor mij persoonlijk minder groot. Tenslotte heb ik op dit moment zelf een ‘Solid Edition’ van dat merk in huis. 

Acoustic Solid (c) Xingo


Achtergrondartikelen - Columns

Hoe werkt........een subwoofer in een stereo opstelling 
Muziek en zang bestaan uit klanken die een breed frequentiespectrum omvatten, groter dan wij met ons oor kunnen horen. Een groot deel van de informatie bestaat uit tonen die liggen in een frequentiegebied tussen de 80 en 8.000 hertz. Als we dat gebied kunnen weergeven zijn we al een heel eind op weg. Boven de 8000 hertz weergeven is geen probleem met de huidige tweeters die vaak doorlopen tot 40 kHz. Onder de 100 Hz weergeven is wel een probleem omdat we dan te maken krijgen met de akoestiek van de ruimte maar nog meer met de eigenschappen van de luidspreker. Daarnaast met de afmeting van de kamer en de luidsprekerbehuizing. Want wie lage tonen wil weergeven heeft een luidspreker (en ruimte) nodig die afhankelijk van de weer te geven frequentie groot, groter of heel groot is. En dat willen we niet en hebben we niet in de huiskamer. Een oplossing voor dit dilemma is te vinden in het toepassen van een subwoofer.

Hilterman 
Weet u dat nog? Die tijd met Duys? Wist u dat Willem een echte audiofiel was. En dat hij zijn eigen pick up element mee nam naar de studio om de platen mee te draaien. En dat hij dynamiek expanders en limiters haatte. Ik geef toe, het verviel wel eens in gezemel als hij sprak over vertolkingen en iemand de hemel in prees, maar toch had het wat. Gek genoeg was ik als echte popliefhebber en lezer van Muziekkrant Oor toch op de één of andere manier zeer gecharmeerd van wat Duys draaide. De man had beslist smaak en kennis van zaken.


Software

TimesboldTimesbold - Eye Eye (CD) 
Hoewel afkomstig uit New York, klinkt de tweede CD van Timesbold behoorlijk plattelanderig. Texaans, mogen we wel zeggen. De muziek klinkt als REM, 16 Horsepower, Eels en soms ronduit country-achtig. Iedereen die thuis een plaatje van REM in de kast heeft moet dit fijne ding van Timesbold echt eens uitproberen.

Michael Jackson - The One (DVD-docu) 
In navolging van The Beatles en Elvis die met hun cd’s vol met nummer 1 hits hun suprematie op de wereldmuziekmarkt hebben onderstreept kon een derde grootheid natuurlijk niet uitblijven. Ook Michael Jackson heeft het nodig gevonden om met een dergelijke formule de doelgroep te bestormen. Kwamen er eerst al een cd uit met nummer 1 liedjes en een DVD met nummer 1 videoclips, nu is het kennelijk tijd geworden voor de bijbehorende documentaire.

CocoRosieCocoRosie - La Maison de Mon Rêve (CD) 
Elkaar treffen in Parijs in een klein appartementje. De gitaar ter hand nemen, een microfoon wegzetten en allerhande zaken erbij halen die geluiden en effecten produceren. 12 liedjes opnemen en uitbrengen als debuut CD. Voor zo’n recept is moed nodig. CocoRosie heeft die gok gewaagd en het resultaat is niet eens zo gek.

David Roth - Pearl Diver (CD) 
Hoewel deze zanger / tekstschrijver in de Verenigde Staten reeds zes andere CD’s op zijn naam heeft staan is het voor het eerst dat ik van zijn bestaan kennis neem op het moment dat ik deze CD zie. Het is zijn eerste release op het Stockfisch label en daarmee wordt hij ook voor mij interessant.

Atanarjuat - the Fast Runner (DVD-film) 
Met film kom je nog eens ergens. Via Atanarjuat gaan we naar Igloolik, een eiland in het hoogste noorden van Canada, dicht bij de noordpool. Het is de eerste speelfilm die door Inuit over hun eigen volk en in hun eigen taal gemaakt is. Dit grootse epos is een unieke film over een eeuwenoude cultuur die op het punt staat uit te sterven. Even belangrijk als indrukwekkend.
Atanarjuat

London Symphony Orchestra - Antal Dorati (Vinyl) - Respighi: The Birds, Brazilian Impressions
Beide hier uitgevoerde werken, overigens niet de bekendste composities van Respighi, stammen uit 1927 en worden uitgevoerd door het London Symphony Orchestra onder leiding van de in Hongarije geboren Amerikaanse dirigent Antal Dorati. Voor deze opname steekt de Amerikaanse Mercury opname truck opnieuw de Atlantische Oceaan over om in de net buiten London gelegen Watford Town Hall in juli 1957 met drie microfoons een driekanaal opname te maken. Het overbrengen van het materiaal van tape naar disc gebeurt vervolgens met gebruikmaking van 200 Watt versterkers van McIntosh.

 

 


 

MERK

EDITORS' CHOICE