Nieuwe Von Schweikert`s

Redactie HiFi.nl | 22 december 2003 | Von Schweikert Audio

Gebouwd als een kleinere uitvoering van de populaire VR-4 luidspreker, maakt de nieuwe Von Schweiker Audio, de VR-4jr, ook gebruik van het tweedelige chassis waar zijn grote broer mee bekend geworden is. Het verschil zit hem dan ook in de grootte. Zo zijn er in de junior uitvoering 7 inch grote woofers gebruikt tegenover 9 inch drivers in het origineel.

Von Schweikert VR-4

De VR-4jr lost een langstaande belofte in van de fabrikant om te komen met een kleinere versie van de VR-4, die tevens ook in meerdere kleuren te krijgen zou zijn. Maar natuurlijk zonder afbreuk van de geluidskwaliteit, want zoals het een topfabrikant als Von Schweikert betaamd, is alles in het werk gesteld voor een ideale geluidsweergaven van alle bronnen. Het zelf ontwikkelde Ambience Retrieval System is wederom toegepast om de muziek aan te passen aan de ruimte waarin deze zich bevindt en verder zijn alle drivers op maat gemaakt.

De luidspreker wordt tijdens de komende CES in januari gepresenteerd en zal naar verwachting in maart het Europese vaste land bereiken. Tijdens de CES wordt ook de VR-11 XTC op de markt gebracht en zoals de toevoeging al doet vermoeden is dat een compleet systeem veel stof gaat doen opwaaien.

De VR-11 XTC heeft vier jaar ontwikkeling achter de rug en geeft volgens Von Schweikert een nieuwe dimensie aan "state-of-the-art performance." Alles draait om de capaciteit van de subwoofer zich aan te passen aan de ruimte, de natuurgetrouwe weergave en de output van de drivers. En met name in dat laatste segment is in de ontwikkeling veel tijd gestoken, door alle beschikbare drivers te testen alvorens een keuze te maken. Het unieke van de VR 11 is het enorme dynamische bereik ( 137 dB) en de uitzonderlijk lage vervorming ( 0.7 %). Dat maakt dat het systeem heel dicht bij de werkelijkheid kan komen.

De precieze prijs is nog niet bekend, leverbaar vanaf half maart.


EDITORS' CHOICE