NIEUWSB&W

Meer mooie muziek mensen!


Redactie HiFi.nl | 02 december 2003 | B&W

Twaalf gloednieuwe DVD- en CD-recensies door de HiFi.nl recensenten. Van Interpol naar Favez, van Hatebreed naar Elvis... Michiel, Michel, Eelco, Roald, Jan en Jan schreven de volgende recensies voor u:

Frengers - Mew (CD)
De wintersport al geboekt? Bespaar een hoop geld en haal die typische winterse sferen van warme chocolademelk, ijs en besneeuwde bergtoppen in huis met de prachtplaat; Frengers.

Hatebreed - The Rise of Brutality (CD)
Hatebreed laat horen dat de overstap naar een major heus geen knieval voor de commercie hoeft te betekenen. Integendeel, deze band verloochent zijn roots niet en zal als voorbeeld dienen voor vele potentiële navolgelingen.

Interpol - Turn on the Bright Lights (CD)
Het album lijkt wel een mengelmoes van 10 verschillende bandjes die vooral in de ‘Eighties’ en begin ‘Nineties’ opvielen. Na deze zin te hebben getypt, vraag ik Google om meer informatie omtrent deze band en warempel, wat schetst mijn verbazing? Echo & the Bunnymen, the Furs, and Joy Division worden genoemd als de bands, waar Interpol uiteindelijk op verder borduurde.

The Strokes - Room on Fire (CD)
Als poprecensenten massaal enthousiast raken over een nieuw bandje is er al gauw sprake van een hype. Vanwege hun debuut This is it werden de New Yorkse Strokes in de pers meteen massaal tot de redders van de popmuziek gebombardeerd.

The Strokes - Room on Fire

Tosca - DVD
De cast is van grote klasse. De rol van Tosca is Angela Gheorghiu op het lijf geschreven, zoals ze zelf in het bijgevoegde interview beaamt. Ook de mannenrollen, met name Roberto Alagna en Ruggero Raimondi, weten de dramatiek van hun zangpartijen uitstekend te vertalen naar acteerwerk, op een detailniveau dat in de operazaal nooit voor het publiek zichtbaar is. Ook muzikaal is de uitvoering van hoog niveau. Het orkest van de Royal Opera House onder leiding van Antonio Pappano levert een dramatische `soundtrack`, als we de muziek van Puccini in navolging van de dirigent als filmmuziek mogen bestempelen.

Life of Agony - River runs again - Live! (DVD)
Persoonlijk heb ik altijd moeite met reünies van bandjes die eens zeer succesvol waren. Het heeft iets treurigs. De magie die er eens was, is vaak niet meer te reproduceren. Men dreigt eerder een karikatuur van zichzelf te worden. Hoe anders is dat met Life of Agony?

Elvis Presley - From Elvis in Memphis (LP)
Een bezoek aan de officiële Elvis Presley site, www.elvis.com , leert dat ‘The King’ 140 albums en singles op zijn naam heeft staan. De vraag doet zich dan ook voor waarom Speakers Corner Records uit dit immense oeuvre juist dit album gekozen heeft om in augustus 2003 opnieuw uit te brengen op 180 gram vinyl. Een mogelijk antwoord kan zijn dat dit specifieke album een echt collectors item is dat astronomische bedragen oplevert op de tweedehands markt en derhalve voor gewone fans en andere eenvoudige stervelingen inmiddels onbereikbaar geworden is.

Large Number - Spray on Sound (CD)
Toen tegendraadse dames als Miss Kittin’, Peaches en The Chicks on Speed nog in hun spreekwoordelijke luiers poepten, spuide de anarchistische Ann Shenton al haar gal in Add N to (X). Met hun geile, bizarre, op analoge synthesizers en drums geschoeide cyberpunkcollages bereidde Add N to (X) de wereld voor op een apocalyptisch nieuw millennium. Enkele jaren verder is die Apocalyps uitgebleven en is Add N to (X) ter ziele. Voor wie nog geen genoeg heeft van het macabere geluid van dé hipste geluidsterroristen uit het vorige decennium is er goed nieuws. Ann Shenton laat de feniks uit de as herrijzen met haar nieuwe band Large Number.

Favez - Bellefontaine Avenue (CD)
De eerste CD’s van Favez waren geheel akoestisch maar sinds het voorgaande ‘From Lausanne, Switzerland’ – album mag er gerockt worden. Toch kunnen ze het niet laten en staat er een geheel akoestisch nummer op ‘Bellefontaine Avenue’

Bic Runga - Beautiful Collison (CD)
Een goede vriendin heb ik plechtig beloofd om me in deze recensie zuiver tot de inhoud te beperken. Schrijven over de niet-muzikale kwaliteiten van Bic Runga (lees: haar uiterlijk, zie: foto onder ;-) vond ze namelijk irrelevant. Zelfs een tikje ordinair. Niet geschikt voor het lezerspubliek van HiFi.nl...

Bic Runga - Beautiful Collison

Kikujiro - DVD
De manier van filmen lijkt sterk op het muzikale begrip `jammen`. Beslissen en meteen uitvoeren, de ideeën spontaan laten ontstaan op de set. De spontaniteit straalt daardoor van het acteren af, en Tout va bienbepaalt uiteindelijk ook de vorm van de film. Na iedere draaidag wordt het resultaat meteen gemonteerd en bekeken. Ter plekke wordt dan besloten of er nog extra scènes nodig zijn of dat het zo wel goed is en men verder kan in het verhaal. Het lijkt uiterst eenvoudig, een totaal natuurlijk proces. Deze tamelijk unieke manier om een speelfilm te maken vereenvoudigt de eindmontage natuurlijk sterk. Kikujiro is een road movie, en het maken van de film is een reis die sterk lijkt op het verhaal zelf.

Tout va bien - DVD
Claude Mouriéras heeft iets met familiebanden. Zijn speelfilms gaan over de manier waarop mensen verbonden blijven aan hun ouders, broers en zussen, hoe heftig de onderlinge conflicten ook zijn. De titel, alles goed hoor, we gaan maar weer eens, staat voor de alomvattende dooddoener die de basis voor het gezin is.

 

 

MERK

EDITORS' CHOICE