NIEUWSPioneer

Pioneer verbetert VSA-AX10

(Ingezonden mededeling)

De introductie van de VSA-AX10 referentie versterker heeft Pioneer in 2002 de nodige positieve kritieken opgeleverd en door sommige experts is de versterker zelfs betiteld als de beste in zijn klasse. Dan moet de opvolger natuurlijk wel het een en ander toevoegen, en dat is Pioneer ook zeker gelukt.

Pioneer VSA-AX10

Net als bij het eerste model hebben de klankdeskundigen van de Londense AIR studio’s de ontwikkelaars van Pioneer terzijde gestaan. Het doel: het geluid in de woonkamer moet precies zo klinken als in de studio en zoals de producent het bedoeld heeft. Met de AX10 is dat gelukt, met de AX10i-S is de digitale verwerking van DVD Audio en SACD bronnen toegevoegd aan de bestaande configuratie om het doel ook te bereiken bij deze nieuwe bronnen.

Verantwoordelijk voor de digitale verwerking is de nieuwe iLink aansluiting. Maar niet alleen DVD Audio en SACD spelers beschikken over een dergelijke FireWire. Pioneer’s eigen DV-757 DVD speler beschikt over een iLink en in combinatie met de versterker kunnen digitale gegevens rechtstreeks verwerkt kunnen, zonder gebruik van de DAC’s. Deze zijn natuurlijk wel aanwezig voor analoge bronnen en werken met 192 kHz en 24 bits. Het surround geluid wordt gedecodeerd met behulp van onder andere DTS 96/24 en THX Ultra technologie en de eigen Multi Channel Acoustic Calibration System zorgt voor de optimale afstemming tussen de verschillende speakers in een systeem.

Het systeem werkt opmerkelijk makkelijk en stelt de speakers een voor een af op de speaker links voor, de referentie speaker. Het geheel gebeurt geheel automatisch, maar is eventueel handmatig aan te passen. Nieuw bij de AX10i-S is de referentie disc, waardoor de kalibratie noch preciezer en de homogeniteit van de weergave verhoogd wordt.


EDITORS' CHOICE