Met enige vertraging presenteert de Nederlandse muziekbranche een database waarin alle beveiligde cd`s staan, inclusief de gebruikte techniek.
De database werd vorige maand al aangekondigd, tegelijk met een nieuw logo dat de consument op de hoogte moet brengen van het feit dat een schijfje voorzien is van een kopieerbeveiliging. In de oude situatie was dat vaak niet duidelijk, en kwam de muziekliefhebber er thuis pas achter dat een cd bijvoorbeeld niet op zijn computer kon worden afgespeeld.
Met de nieuwe site cdlogo.nl moet aan deze onduidelijkheid een einde worden gebracht, zo wil de brancheorganisatie van de Nederlandse muziekindustrie, de NVPI.
"In 2001 zijn in Nederland drie keer zoveel blanco cd`s verkocht als cd`s", zo stelt de organisatie. Zo`n 70 procent van de blanco schijfjes zou volgens de NVPI worden gebruikt voor het branden van muziek. Hieraan moet vanzelfsprekend een einde komen, zo vindt de muziekbranche. Volgens recent onderzoek van Forrester halen 35 miljoen Europeanen regelmatig muziekbestanden binnen met behulp van peer-to-peerprogramma`s.
In Nederland worden op dit moment vier verschillende technieken gebruikt die het kopiëren van muziek-cd`s moeten tegengaan: Key2audio, Safeaudio, Cactus Data Shield en Doc.loc. De gebruikte techniek verschilt hierbij enigszins.
Zo zijn Key2audio en Doc.loc helemaal niet afspeelbaar op een computer. Mocht dat `per ongeluk` toch gebeuren, dan kan een computer vastlopen. Safeaudio en Cactus Data Shield zijn daarentegen wel op een computer af te spelen. Ze zijn echter niet - of met kwaliteitsverlies - te kopiëren, zo beloven de bedenkers.