Artikelen van Sander MijnsterOuverturen

Gepubliceerd op 24 maart 2005
Auteur: Sander Mijnster
OuverturenHamburg 1678: het eerste operahuis in Duitsland opent haar deuren. Natuurlijk zijn alle belangrijke kapelmeesters al neergestreken in de welvarende Hanzestad. In Hamburg daar kon je immers furore maken en er voor goed je naam vestigen. Maar een echt operahuis, dat ontbrak er nog aan. Wat dat betreft werd er al lang met een scheef oog gekeken naar de Italianen die al lang over zulke cultuurpaleizen beschikten.
lees verder>>

Rachel Podger

Gepubliceerd op 26 februari 2003
Auteur: Sander Mijnster
Rachel PodgerRachel Podger blinkt wat mij betreft uit in dit soort concerten, en gaf mij opnieuw de kick zoals jaren geleden toen ik voor het eerst Reinhard Goebel hoorde in de muziek van Biber. Dat zij Vivaldi op zo’n heerlijk spontane, avontuurlijke lekker rauwe manier weet te brengen is voor mij in dit repertoire een ontdekking.
lees verder>>

J.S. Bach

Gepubliceerd op 13 juni 2002
Auteur: Sander Mijnster
bach_13juni_2002.jpgIn veel gevallen noteerde Bach door de grote tijdsdruk waarin hij werkte weinig nauwkeurig zijn bedoelingen en liet hij het uitwerken en noteren over aan zijn vrouw Anna Magdalena of een enkele leerling. Zo kunnen we bij veel passages in bekende werken van Bach nog altijd vraagtekens plaatsen over de juistheid van uitvoeren.
lees verder>>

Italiaanse muziek uit de 14de eeuw

Gepubliceerd op 10 september 2001
Auteur: Sander Mijnster
recensiesm10092001C.jpgGiovanni Gherardi da Prato schetst in zijn Il paradiso degli Alberti uit 1420 een soortgelijk tafereel en brengt ons in een tuin ergens in de heuvels rond Florence. We lezen er warempel een verslag van het optreden van deze belangrijke componist uit het Trecento zoals de Italianen hun 14de eeuw noemen.
lees verder>>

The Russian Connection

Gepubliceerd op 5 september 2001
Auteur: Sander Mijnster
russianconnection.jpgNieuwe releases zijn in de zomer meestal op één hand te tellen. Vrouw bloot, handel dood verzucht de klassieke platenboer. Nieuwe releases worden in Nederland dan ook meestal uitgesteld tot het najaar.
lees verder>>

Alfonso el Sabio:Cantigas de Santa Maria

Gepubliceerd op 23 mei 2001
Auteur: Sander Mijnster
alfonso1.jpgDe Cantigas, Spaanse middeleeuws liederen zijn bewaard gebleven in diverse genres. Van de meeste Cantigas bleef echter alleen de tekst bewaard. De melodieën van de van oorsprong volkse stukken werden over het algemeen aan volgende generaties uit het hoofd doorgegeven.
lees verder>>

Philips “50”

Gepubliceerd op 11 mei 2001
Auteur: Sander Mijnster
Philips Natuurlijk is er nog meer fraais te vinden onder de vijftig cd´s die inmiddels in de betere platenzaak netjes staan uitgestald. Beluister er eens een paar en overtuigt u zich van de voortreffelijke kwaliteit van deze juweeltjes!
lees verder>>

Handel: Opera arias

Gepubliceerd op 26 februari 2001
Auteur: Sander Mijnster
handel.jpgDe countertenor is in feite een hoge tenor stem, een falsetstem of een hoog register van de menselijke stem, waarbij in tegenstelling tot de borst- en kopstem slechts een gedeelte (het midden) van de gehele stemspleet wordt gebruikt. Het geluid wordt zo hoger, dunner en ijler.
lees verder>>

EDITORS' CHOICE