ARTIKELLinn

Space-technologie


Menno Bonnema | 19 maart 2015 | Linn

Angus heeft de speakers op de meest optimale plek wat betreft geluidsweergave in het zaaltje geplaatst. De aanwezigen krijgen nu Beth Orton te horen. Dat klinkt best mooi, ondanks dat het kleine zaaltje verraadt niet over de beste akoestische eigenschappen te beschikken: veel glas, dito beton en dan ook nog een dunne houten wand. Wanneer Angus de Space technologie loslaat op de set, de muziek en het zaaltje, wordt ineens een beduidend beter geluid naar boven ‘getoverd’. Weer diezelfde verbeterde diepgang en rust.

 

Maar dan de lakmoestest voor Linn en Space. We zitten in een weliswaar akoestisch gezien armoedige zaal, maar de luidsprekers staan wel optimaal opgesteld. Hoeveel mensen kunnen zich dat thuis veroorloven? De speakers in de woonkamer staan toch vaker op de meest praktische plek. Lees: vooral niet te ver de kamer in, vaak te dicht tegen de wand. Probeer dan maar eens fatsoenlijk resultaat uit je speakers te halen. Agnus gaat het proberen. Voorzichtig worden de B&W’s zo goed als tegen de glazen wand geplaatst. De muziek is vervolgens niet om aan te horen. De cello die zopas nog excelleerde, verdwijnt nu in een brij van geluiden. Met Space erbij wordt een nieuwe poging gedaan. Wow, wat een verschil. Was de muziek zonet nog bijna eendimensionaal, nu zit er weer lucht in, meer bas ook en meer controle. Mijn voorkeur gaat voor de duidelijkheid wel uit naar de optimale opstelling van de speakers in de ruimte. Want dat behaalde geluidsniveau weet Space nou net niet te halen. Maar chapeau voor het wel behaalde resultaat.

Momenteel hebben ze bij Linn al zo’n 25 verschillende speaker-typen onder de loep genomen en geschikt gemaakt voor de toepassing van de Space technologie. De komende tijd zal dat aantal gestaag gaan groeien. Ik kan niet anders dan concluderen dat de weg die Linn is ingeslagen mij een bijzonder zinvolle lijkt. Eindelijk krijgt onze luisterruimte ook eens de zo nodige aandacht.

Terwijl ik na afloop het hotel en de parkeergarage weer  verlaat, scheert er net weer een vliegtuig met donderend geraas over. Tja, Space Optimisation, daar zouden ze meer mee moeten doen! Welkom terug in de ongefilterde wereld…

MERK

EDITORS' CHOICE