ARTIKEL

N.O.S.

N.O.S. buizen

Wellicht bent u deze term wel eens tegen gekomen. N.O.S. is in buizenland de afkorting voor New Old Stock. Dat betekent dat het buizen zijn van voor de tachtiger jaren maar nooit gebruikt. Over het algemeen zijn het buizen die tussen de jaren 30 & 60 gemaakt werden. Veel buizen waren bestemd voor militaire doeleinden en zijn daarom door o.a. de US Navy & US Army in groten getale opgeslagen als voorraad. Langzaamaan is deze voorraad niet meer nodig en komen de buizen op de markt, ongebruikt en dus als nieuw.

Hoe werken... buizen? (c) Xingo


U zult denken waarom oude buizen gebruiken terwijl men nieuwe productie van Sovtek, Svetlana of anderen gewoon in de winkel kan kopen? Klankmatig zijn deze N.O.S. buizen vaak superieur aan de buizen die men tegenwoordig maakt. Merken die bekend staan om hun goede klank zijn o.a: Tung Sol, Telefunken, RCA, Mullard, Amperex, Brimar en General Electric.

Het klankverschil tussen een N.O.S. Telefunken ECC-83 en een huidige productie van Sovtek is ongelofelijk groot, vaak zelfs groter dan bijvoorbeeld het verwisselen van een interlink. Omdat deze buizen niet meer gemaakt worden en dus schaars raken moet er flink voor betaald worden. Het klankverschil is dat extra geld vaak wel waard.


EDITORS' CHOICE