REVIEWB&W Range

The Fifth Element

De film The Fifth Element begint met een laag gerommel dat me de wenkbrauwen al deed fronsen. Volume omhoog, al snel teveel van het goede, alles begon te rammelen in de kamer door het aanwezige laag. Heb ik nog steeds dezelfde Panorama onder de tv staan? Op een behoorlijk realistisch niveau kon ik naar de geluidstrack van de film luisteren. Waarbij voor het eerst bijna een echte surroundweergave beschikbaar kwam. Met het Dolby-signaal kan de Panorama nog steeds niet op tegen een 5.1 set, bestaande uit een center, twee front speakers, twee surround speakers en een losse subwoofer, maar … hij komt zó ver, dat ik mij afvraag of het nog de moeite loont om zes luidsprekers te plaatsen, kabels door de kamer te trekken en surround in te regelen. Oh, zeker voor de echte filmliefhebber, maar wie net als ik wel eens een filmpje kijkt zou best meer dan genoeg kunnen hebben aan de B&W Panorama. Ik zie een gouden toekomst voor audiofielen zoals ik, die hemel en aarde bewegen om hun stereo optimaal te maken, geen concessies daaraan willen doen ten behoeve van surround geluid bij films, maar diep in hun hart graag willen genieten van spektakelshots en dito geluid. Hang gewoon een B&W Panorama onder de tv of net erboven.

B&W Panorama

Datzelfde gaat op voor muziek-dvd’s. Patricia Kaas is heel goed weer te geven via de Panorama, net als The Corrs of Sarah Brightman. Het leukste blijft echter film. Denk aan Ice Age, James Bond of de Bourne films. Een lichte voorkeur hou ik over aan DTS geluid boven Dolby 5.1. Soms is dat slechts een kwestie van smaak, een enkele keer is de Dolby track beter dan het DTS-spoor. Mis ik dan mijn eigen surround opstelling? Ja, wel een beetje, maar die is vele malen kostbaarder, heeft veel meer vermogen, zes luidsprekers en ik moet naast de processor een voorversterker, vier eindversterkers en een subwoofermodule inschakelen. Mijn vrouw vraagt zich met regelmaat af, wat ik toch aan het doen ben voordat we eindelijk beeld en geluid hebben. Dan is de Panorama echt een uitkomst.

Voor “rustiger” films voldoet de Panorama eveneens uistekend. Spraak is helder en prima te volgen. Mooi gecentreerd en doordat de units dicht op elkaar zitten ontstaat er een homogeen geluidsbeeld. Het effect, dat het geluid naar de center trekt bij dialogen en weer uitwijkt naar de front luidsprekers voor achtergrondgeluid of muziek, wat ik persoonlijk als storend ervaar, kent de Panorama gelukkig helemaal niet. De Panorama heeft een volwassen geluid, het blijkt duidelijk dat B&W de kwaliteit van het merk hoog in het vaandel blijft houden en bovendien voldoende ervaring heeft om zelfs uit een bescheiden behuizing een volwaardige weergave te halen.

MERK

EDITORS' CHOICE