REVIEWB&W Range

Panorama geluid

Mijn plasma-tv is van een inmiddels verouderde generatie (al ruim twee jaar oud!), waar de luidsprekers gelukkig nog aan de voorzijde zitten en een redelijke afmeting hebben. Mogelijk is daardoor de Panorama wel een forse verbetering ten opzichte van de interne luidsprekers, maar is het geen “must” als u merendeels kijkt naar uitzendingen die meer spraak dan muziek bevatten. Hoe anders is dat, zodra we naar muziekprogramma’s gaan kijken. Dan heeft de Panorama een duidelijke pré.

B&W Panorama

Weg is de geknepen presentatie van de tv zelf, waarbij ik soms koos voor stereo, een heel enkele keer voor wide stereo en vaak voor surroundweergave. Zeker als een film werd uitgezonden, kwam surround van pas. Als Pauw & Witteman laat in de avond werd uitgezonden, gebruikte ik de Panorama vaak in de stand “voice” om de verstaanbaarheid te vergroten, de bassen te dempen voor hen die al sliepen, het volume te beperken en toch de heren/dames te kunnen verstaan. Daarnaast bewees de Panorama, gekoppeld aan de Cisco box, uitstekende diensten voor het volgen van radio-uitzendingen die beschikbaar zijn in digitaal formaat via de kabel van Ziggo. Een wereld aan zenders is beschikbaar. Niet alleen de publieke en commerciële omroepen, ook veel themazenders die non stop muziek leveren in een bepaald genre. Voor dit radiogebruik prefereer ik de stereo-mode boven surround of wide stereo. De Cisco en de Panorama kunnen niet op tegen mijn analoge Magnum Dynalab tuner met eigen antenne, maar zo overdag en op de achtergrond spelend vond ik het al snel niet meer de moeite om een complete stereo-installatie aan te zetten.

Al is er via de analoge ingang uitstekend te werken, digitaal aangeboden signaal klinkt aanmerkelijk frisser, muzikaler en aangenamer. Vandaar dat ik het analoge signaal uit de tv wel een paar maal heb geprobeerd, echter nooit de moeite heb genomen om hier diepgaand mee aan de slag te gaan. Daarbij ging ik er mede van uit, dat Nederland in sneltreinvaart meer en meer digitaal gaat kijken. Liefst in het (helaas maar zeer beperkt beschikbare) high definition formaat. Een punt van aandacht verdient de plaatsing van de Panorama. De lage tonen luidsprekers zijn nogal nadrukkelijk aanwezig, waardoor ik de bas moest knijpen en het hoog een zet geven. Dat zal ongetwijfeld te maken hebben met de plaatsing van de Panorama op een meubel, dicht bij de muur. De beste optie is, de Panorama zoveel mogelijk vrij op te hangen onder het scherm. Surround kan anders nogal donker en zompig overkomen bij sommige uitzendingen. Stereo geeft in dat geval een aanmerkelijk opener beeld.

B&W Panorama

Hoewel ik met de bovenstaande apparatuur een heel plezierig samenzijn met de B&W Panorama beleefde, was ik niet voorbereid op de kwaliteit van de “balk” indien rechtstreeks aangesloten op een goede dvd-speler. Tot nu toe was met name het surroundgebeuren, uitsluitend in ProLogic II te beluisteren, een niet indrukwekkende weergave beschoren. Hoe anders is dat met film, als ik òf DTS òf Dolby Surround 5.1 in de Panaroma kan laten vloeien.

MERK

EDITORS' CHOICE