ARTIKEL

Eerste indrukken

Jamie Biesemans | 07 mei 2014

We hebben Spotify Connect op verschillende systemen getest, waaronder Teufels iTeufel Blue, de gloednieuwe Pioneer VSX-924-AV Receiver en Sony's SRS-X9-speaker. Dat zijn zeer verschillende apparaten, maar in de praktijk bedien je ze op dezelfde manier.

Je moet in de Spotify-app in elk geval niet lang zoeken naar de optie om muziek via de Blue te laten spelen. Naast de volumeregeling verschijnt er een speaker-icoontje waar je op tikt, en waar je de ontvanger selecteert.

Nu dat we het over de volumeregeling hebben: dat is meteen een groot verschil tussen Spotify Connect enerzijds en Airplay en Bluetooth anderzijds. Bij die twee laatste verander je doorgaans het volume gewoon via de hardwaretoetsen van je telefoon of tablet. Bij Spotify Connect pas je het geluidsniveau aan via een schuifbalk in de Spotify-app. Die volumeregeling is niet altijd zichtbaar, en snel reageren op een track die plots te luid klinkt, gaat dus wat minder vlot.

Het is ook wiedes dat Spotify Connect puur voor Spotify dient, en geen andere audio kan doorsturen. Je kan met Bluetooth en Airplay bijvoorbeeld de soundtrack van een game op je telefoon doorsturen.

Dit belast de batterij van je mobiel toestel aanzienlijk minder, wat zeker tijdens de vergelijking tussen Bluetooth en Spotify Connect op de iTeufel Blue en SRS-9 snel merkbaar was.

Als we blijven vergelijken met Airplay, dan werkt Spotify Connect iets minder soepel. De verbinding leggen met de ontvanger duurt net iets langer - maar we spreken niet over meer dan enkele seconden. Wellicht omdat de ontvanger op zijn beurt de stream moet binnenkrijgen van de Spotify-servers.

Ook opmerkelijk, zowel bij de Pioneer als Sony, is dat Spotify als optie verschijnt in de apps van beide fabrikanten. Kies je dit, dan ga je automatisch naar de app van Spotify. De eerste keer dat dit gebeurt, komt het wel verwarrend over.

Daar staat tegenover dat het gebruiksgemak zeer hoog is. De Spotify-app is zeer gericht op het opsporen van nieuwe muziek en beheren van je afspeellijsten. Je hebt ook veel interessante mogelijkheden, zoals het aanwijzen van favorieten. En dat maakt de ervaring behoorlijk goed.

Wat ons betreft, is Spotify Connect daarom een goede evolutie. Er valt een stuk configuratie weg, de Spotify-app is gebruikersvriendelijk, je kan met meerdere toestellen en ontvangers werken, en de kwaliteit is op niveau.


EDITORS' CHOICE