ARTIKEL

Wat is Spotify Connect?

Jamie Biesemans | 07 mei 2014

Het regent aankondigingen van audio-apparaten met Spotify Connect. Maar wat doet deze functie en hoe werkt het? Tijd voor wat uitleg én een eerste test.

Spotify Connect werd vorig jaar op IFA aangekondigd, maar nu pas vind je in de winkel audio-apparaten met de functie aan boord. Kort samengevat laat Spotify Connect toe dat je muziek selecteert op je smartphone of tablet, en dat laat afspelen op een compatibel apparaat. Een draadloze speaker of een AV-versterker, bijvoorbeeld.

Maar voorheen waren er toch ook al audio-apparaten met Spotify ingebouwd? Bijvoorbeeld AV-receivers van Onkyo of Sonos-spelers, om maar enkele te noemen. Wat is er dan anders aan Spotify Connect?

Het klopt inderdaad dat sommige audiotoestellen Spotify reeds jaren aan boord hebben. Bij die apparaten is er onder de motorkap een volledige Spotify-softwareclient aanwezig, die je ook moet configureren met je accountgegevens. De bediening verloopt dan via de app van de audiofabrikant.

Bij die oude aanpak was er dus een dubbel probleem: het instellen vroeg wat werk en je kon meestal enkel de meeste eenvoudige Spotify-functies gebruiken. Komt daarbij dat de hardware in de meeste audio-apparaten ook niet heel krachtig was, waardoor de ervaring niet altijd puik verliep.

Spotify Connect werkt helemaal anders. Compatibele versterkers en speakers bevatten weliswaar Spotify-software, maar die ontvangt enkel de streams die door de Spotify-servers gestuurd worden. Het zoeken naar muziek, het grasduinen door afspeellijsten, het selecteren van een Spotify-radiostation… dat gebeurt allemaal in de app op de tablet en smartphone.

Een groot voordeel van deze aanpak is dat de Spotify-app een veel rijkere ervaring biedt en regelmatig een update krijgt met nieuwe mogelijkheden. Je moet dus niet wachten op een firmware-update voor je audio-apparaat om iets nieuw bij Spotify te kunnen gebruiken. De Spotify-app is bovendien heel wat gebruikersvriendelijker dan de meeste apps van AV-fabrikanten, onder meer omdat het muziek centraal stelt – niet de bediening van het apparaat.


EDITORS' CHOICE