ARTIKEL

3D in de bioscoop

Op dit moment zijn er verschillende systemen actief in de bioscopen, namelijk:

  • Circulaire polarisatie
  • Sluitertechniek
  • Golflengte multiplex-visualisatie

Een belangrijk aspect voor de keuze van een van de technieken is de prijs van de brilletjes: een cirulair gepolariseerde bril kost een stuk minder dan een actieve sluiterbril of passieve, maar moeilijk te produceren golflengte filterbril.

De kosten van de brilletjes moeten liefst zo laag mogelijk zijn met het oog op het stelen van de brilletjes door de bezoekers. Verder moeten brilletjes die vaker worden gebruikt, ook worden schoongemaakt, wat extra kosten met zich meebrengt, De toekomst zal uitwijzen welke techniek de `winnaar` zal worden.

Televisieuitzendingen in 3D

Ziggo en UPC zonden 6 juni jongstleden het Grote Verkiezingsgala uit in 3D. Alle bezitters van een 3D televisie en een HD decoder konden deze uitzending in 3D bekijken. Het was volgens de betrokken partijen een geslaagd experiment en dus besloot Ziggo nog een stap verder te gaan in samenwerking met SBS. In een partnerschap zullen zij namelijk vanaf september 2010 in 3D uitzenden. SBS waardeert haar reguliere NET 5 programma’s op naar 3D, terwijl het nachtprogramma wordt uitgezonden in `native` 3D.

Voor het bekijken van 3D televisieuitzendingen is dus niets anders nodig dan een (vaak reeds bestaande) HD decoder en een geschikte 3D televisie.


EDITORS' CHOICE