ARTIKEL

De avonduren


René van Es | 18 december 2008 | Fotografie René van Es

In de avonduren zal een shoot out plaatsvinden van soundprocessors. Apparaten die naar eigen inzicht door de deelnemers gebouwd mochten worden en die het geluid moeten verbeteren. Alles is toegestaan, binnen simpele, door Guido Tent (organisatie) en Peter van Willenswaard, gestelde technische grenzen. Gebruik zal worden gemaakt van een hybride klasse D versterker van Guido, een door Hirokuni Michimori ontworpen en gebouwde versterker, beide gekoppeld aan een Tentlabs cd speler en een paar grote Altec hoorns.

Klik hier voor een vergrote afbeeldingKlik hier voor een vergrote afbeelding

Dat gebeuren volgt op een gezamenlijk diner, waarbij naar verwachting het bier rijk zal vloeien. Het vele praten en luisteren maakt de kelen droog. Deelnemers blijven allemaal van donderdagavond tot zondagmorgen in Biezenmortel, voor mij is het tijd om weg te rijden, voordat ik alleen nog maar wordt doorgezaagd over inventieve schakelingen, buizen, luidsprekers en de zegeningen van triodes. Wat de deelnemers nog te wachten staat is een cursus houtfineren, lezingen over zero bias triode buizenversterkers, een veiling, live muziek en vooral een continue stroom aan nuttige informatie.

Het European Triode Festival kan beschouwd worden als een bron van inspiratie voor zelfbouwers van audio apparatuur. Een kennis centrum waar zowel professionelen als amateurs van elkaar leren. Een ontmoetingsplaats waar geheimen worden gedeeld, waar niemand zich verheven voelt boven een ander. Aan de deelnemers is te merken dat velen elkaar al jaren kennen. Volgend jaar gaan ze naar Frankrijk voor het 10e festival. Als het mij enigszins lukt wil ik daarbij zijn. Niet een dagje, nee, het hele festival. Inclusief de discussies die plaatsvinden tot ver in de kleine uurtjes.

De triode liefhebbers uit heel Europa waren van 4 tot 7 december 2008 te vinden in Brabant. Verstopt in Biezenmortel. Meer informatie over het ETF van dit jaar en voorgaande jaren kunt u vinden op www.triodefestival.net.

EDITORS' CHOICE