Behalve als muziekspeler heeft de iPod nog een aantal andere gebruiksdoelen gevonden. Er zijn er al een paar aan bod gekomen: als memorecorder, of als apparaat om diavoorstellingen mee te geven en de digitale fotocamera onderweg mee leeg te maken. De meest voor de hand liggende nevenfunctie is als een omvangrijk, draagbaar reservoir voor digitale bestanden. Alle iPods, van de Shuffle tot de 60 GB, zijn via USB 2.0 op elke computer aan te sluiten en maken snelle bestandsoverdrachten mogelijk. Sommigen gebruiken het apparaat zelfs als een backup-medium: de grootste iPods beschikken over een zodanige capaciteit dat een niet al te groot bedrijf er al zijn bedrijfskritische data op kwijt kan, en in een makkelijk mee te nemen vorm. Weer anderen gebruiken de iPod als bron in hun geluidssystemen. Daarover gaat een apart artikel in deze special.
Toekomst
De iPod heeft Apple veel goed gedaan. Met de iPod en de iTunes Music Store is Apple voor de verandering eens marktleider, en trekt het bedrijf bovendien aandacht toe naar zijn andere belangrijke product: Macintosh computers, naar welke de vraag momenteel sterk aantrekt.
De makkelijkst te voorspellen ontwikkeling voor de iPods van de toekomst is dat hun capaciteit zal groeien. Mini-harde schijfjes kunnen steeds meer data vasthouden, en dat zal dan ook grotere iPods mogelijk maken.
Verder wordt er al lang gespeculeerd over de mogelijkheid om bewegende beelden te bekijken op de iPod. Tot op heden heeft Apple-baas Steve Jobs zich echter steeds sceptisch uitgelaten over video kijken op apparatuur van deze grootte. Niettemin houden de geruchten aan.
En tenslotte is het wachten nog steeds op mobieltjes met iTunes software: het iPodMobieltje. Motorola kondigde zulke GSM’s juli 2004 aan, maar (augustus 2005. Red.) ze zijn nog steeds niet op de markt. Wat daarvan de oorzaak is, is onduidelijk.
Resteert nog de hamvraag: of de rest van de industrie Apple nog zal weten te passeren, hetzij met superieure producten, hetzij in verkoopcijfers. Het bittere lot van de Macintosh, die langzaam maar gestaag tot beneden de vijf procent marktaandeel zakte, ligt nog vers in het geheugen. Ook toen wilde Apple alles solo doen. En weer staat Microsoft tegenover Apple, met in zijn kielzog een groot aantal afgunstige hardwaremakers. Maar gezien de verkoopcijfers en het marktaandeel hoeft Apple zich voorlopig nergens druk over te maken.