Een deel van zijn succes dankt de iPod ongetwijfeld aan het gratis muziekprogramma iTunes, waarmee muziekbeheer –zowel op de iPod als op de computer zelf– heel eenvoudig wordt.
Elders op de site heb ik iTunes een “muzikale duizendpoot” genoemd. Dit gratis te downloaden programma laat Macintosh- en Windowsgebruikers Cd’s archiveren, afspeellijsten aanmaken met hun favoriete muziek, Audio Cd’s en MP3-Cd’s branden, en muziek delen met de gebruikers van een lokaal netwerk. Verder is het programma de poort naar de iTunes Music Store, een online muziekwinkel die inmiddels ook voor de Nederlandse en Belgische consument open staat. De iTunes Music Store is onder de online muziekwinkels wat de iPod is onder de MP3-spelers: de marktleider. Apple heeft 82 procent van de markt in handen (stand mei 2005). Op 18 juli 2005 verkocht Apple zijn 500 miljoenste track. Geen van de vele concurrenten: Sony, Real, Napster en Microsoft – kan met zulke verkoopcijfers pronken.
Kritiek is er wel, en dat mag op een site als Hifi.nl niet onvermeld blijven, op de geluidskwaliteit van het aangeboden materiaal. Apple biedt alles aan in 128 kbit/s AAC. Dat klinkt een stuk beter dan MP3 op dezelfde bitsnelheid, maar nog altijd duidelijk slechter dan Cd. Op internet hebben wel bij herhaling geruchten gecirculeerd als zou Apple zijn muziek ook in hogere bitsnelheden gaan aanbieden, maar dat is tot op heden niet gebeurd.
Voor veel mensen, ook audiofielen, hoeft dat voor mobiel gebruik weinig uit te maken. AAC op 128 kbit/s is een acceptabel klinkende manier om de capaciteit van de iPod te maximaliseren, en dat met slechts 40 procent van het ruimtebeslag van het goed klinkende MP3 op 320 kbit/s, of negen procent van ongecomprimeerd Cd-geluid. Apple’s opgave van 15.000 nummers op de iPod 60 GB is ook gebaseerd op AAC op 128 kbit/s. Zie ook het artikel iPod en Hifi.
Iets om rekening mee te houden, is dat de harde schijf in de iPod niet permanent draait. Dat gebeurt alleen om het 32 MB antischokgeheugen vol te laden met verse muziek, daarna schakelt de schijf weer af. Hoe groter de muziek staat opgeslagen op de iPod, hoe meer de harde schijf in actie moet komen, en dus hoe korter de batterij meegaat. Groter is dus niet in alle gevallen beter.
Een nieuwigheid in de nieuwste versie van iTunes, 4.9, is de download en het beheer van podcasts. Een ander artikel in deze special is helemaal daaraan geweid. Hier vindt u voorts het genoemde artikel dat iTunes gedetailleerd bespreekt. Hier concentreer ik me verder op de specifieke iPod-functies van het programma.
Is de muziekcollectie op de computer kleiner dan de capaciteit van de iPod, dan brengt iTunes simpelweg alle muziek over naar de iPod. Is de iPod te klein om de complete muziekbibliotheek te bevatten, dan synchroniseert iTunes speellijsten die daartoe vooraf door de gebruiker zijn opgegeven. Ad hoc de gewenste tracks naar de iPod slepen werkt natuurlijk ook.
En zo eenvoudig is het eigenlijk. Terwijl de iPod aan de computer hangt, wordt zijn batterij en passant opgeladen, een proces dat ongeveer vier uur in beslag neemt. Daarna is hij weer klaar voor gebruik.