Luisteren

Bij de gemiddelde iPodspeaker valt er voor de ware liefhebber niet veel te genieten. Ze klinken meestal zoals ze eruit zien: dun en klein. De oude Zeppelin was daarmee niet te vergelijken. Goed, met zijn prijs van 600 euro was hij een van de prijzigste iPodspeakers op de markt, maar hij was dan ook volgens velen de beste. Hij klinkt gedetailleerd en het belangrijke middengebied is zonder verkleuringen. Gemeten aan de grootte van het apparaat is het laag vol en diep.

Een korte vergelijking met de Air (ook 600 euro) maakt duidelijk dat de nieuwe in alle opzichten beter klinkt. Het laag is dieper, strakker en de lichte neiging tot dreun is verdwenen. Stemmen klinken nog iets natuurlijker. De Air maakt ook meer details hoorbaar en klinkt ruimtelijker met een breder stereobeeld. En dat is belangrijk, zeker bij een apparaat als de Zeppelin, dat vanuit één kast stereogeluid moet zien neer te zetten. Dat lukt verbluffend goed.

Natuurlijk geeft een stel stereo luidsprekers van een goede installatie een breder stereobeeld. Maar `Rockefeller Skank` van Fatboy Slim zweeft volledig vrij in de kamer, met lekker veel drive. Op de liveplaat `Voltooid verleden tijd` van wijlen Bram Vermeulen legt de B&W veel details bloot en speelt hij ook weer heel luchtig. Het geluid komt een heel eind los van de speaker. Zelfs met orkestraal werk Beethovens Vijfde levert de Zeppelin Air een pakkende voorstelling. Geen compressie, het klinkt overtuigend. Bijna niet voor te stellen dat dit geluid uit een apparaat van deze grootte komt.

De mate waarin de Zeppelin Air een groot klankbeeld weet neer te zetten wisselt wel een beetje. Bij enkele van de beluisterde albums, zoals Eddie Vedders soundtrack bij `Into the Wild`, blijft de muziek wat meer recht voor de Zeppelin plakken. Volop genietbaar, maar ruimtelijk een beetje meer richting mono.

De beste resultaten geeft de B&W als je er recht voor gaat zitten, op een afstand vanaf een meter of twee en, zoals gezegd, als hij horizontaal gericht staat. Zet je hem op zijn eigen bodemstuk en op oorhoogte, dan wordt de ruimtelijkheid hoorbaar diffuser en gaat er wat van de fantastische detaillering verloren.

Met of zonder voet is de Zeppelin in staat om een hele kamer te vullen met een schoon, aangenaam geluid. Hij levert domweg een hele hoop luistergenot. Gezien de vraagprijs wonderbaarlijk veel.

MERK

EDITORS' CHOICE