REVIEWMyryad

De toekomst

Voor een cd gaat hetzelfde op. De weergave is mooi en aangenaam om naar te luisteren. Op de aanwezige luidsprekers is het resultaat zodanig, dat ik met genoegen een paar avonden muziek kan luisteren. De weergavekwaliteit steekt met kop en schouders uit boven het maaiveld in vergelijking met heel veel andere compactsystemen (systemen die ik het aanhoren niet waard vind). De Mi verdient een paar goede tot uitstekende luidsprekers en komt dan volledig tot zijn recht. Dat de signaalverwerking intern geheel digitaal is en de voeding schakelend, vertaalt zich niet in een onaangename `hifi-klank`. Myryad toont dat het zijn wortels diep in muziekweergave heeft. De losse componenten van Myryad zullen ongetwijfeld nog beter presteren, maar dat heeft wel zijn prijs en de compactheid van dit kleinood gaat dan verloren.

Myryad Mi

Ik bezit zelf geen iPod en moest zo’n ding lenen om aan te sluiten op de Mi. Het lijkt wel of Myryad Apple heeft gevolgd bij het ontwerpen van de gebruikersinterface en het uiterlijk van de display. Het kostte mij geen enkele moeite om met de afstandbediening van de Mi de iPod aan te sturen, waarbij alles wat ik deed en wat ik afspeelde duidelijk op het scherm van de Mi wordt weergegeven. Na een paar minuten klonk een haast eindeloze stroom muziek door de kamer, waarbij de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de kwaliteit mij helemaal niet tegenviel. De smaak van zoonlief is wat anders dan die van mij en juist daarom verbaast het me, dat ik de iPod maar liet spelen en spelen. Sterker nog, ik ga een eigen iPod halen, niet alleen voor het recenseren van apparatuur zoals de Mi, maar ook vanwege het gemak en de playlists. Waarschijnlijk is de kwaliteit nog hoger te krijgen met een iPod-dock dat een digitaal signaal afgeeft (aan te sluiten op de digitale ingang van de Mi), maar dat voert te ver. Ik ben er nog niet uit of alleen een kabeltje om de iPod aan te sluiten lelijk of juist handig is. Een iPod-dock doet sterk afbreuk aan het compacte ontwerp van de Mi en blijft altijd in het zicht als extra kastje, een losse iPod aan een snoertje is uiterlijk ook niet alles. Tenslotte is de Mi dankbaar ingezet aan een flatscreen om het tv-geluid weer te geven. In negen van de tien flatscreens zijn grote concessies gedaan aan het geluid. Luidsprekertjes die onooglijk klein en plat zijn, kunnen geen goed geluid produceren. Zeker niet als ze `tegen de muur` praten. Een Samsung HD-ontvanger op de Mi prikken en voilà, het wonder geschiedt dat ik een nieuwslezer kan verstaan en de muziek in diverse tv-series ga waarderen. Alles regel ik vanuit de luie stoel, feilloos, duidelijk. Alles wat ik doe, zie ik terug op de display van de Mi.

Merk

Het merk Myryad heeft een historie tot in het vorige decennium. Het Engelse bedrijf is opgericht door een muziekliefhebber en de apparaten werden in familiekring ontworpen en gebouwd. Bij wijze van spreken aan de keukentafel, met alle gevolgen van dien. Technisch prima in orde, klank uitstekend, maar kasten met fronten die nooit een gelijke kleur hadden. Leveringen die uitgesteld werden, kortom een nachtmerrie voor een importeur. Een zo kwetsbaar kwaliteitsmerk verdient beter en daarom is aansluiting gezocht bij één van de grootste, zo niet de grootste, distributeur en fabrikant van audiovisuele middelen van Engeland, de Armour Home Electronics groep.

Myryad Mi

Zo’n aansluiting heeft vaak negatieve gevolgen voor een merk, het verliest de identiteit. Niet binnen Armour House, daar onderkent men de kracht van het merk, de technologie en de altijd eigenzinnige vormgeving. Het gevolg is een voorzetting van een groot deel van de bestaande lijnen en tegelijk een ontwikkeling van nieuwe producten, waarvan de Mi het eerste exponent is. Met de komst van een verse importeur in Nederland en met de Mi onder de arm maakt Myryad een verdiende frisse herstart.


EDITORS' CHOICE