REVIEWMOON

Betrokkenheid

Simaudio lijkt dit model te hebben ontworpen voor muziekliefhebbers die vooral ware muzikale betrokkenheid en luistercomfort wensen. De CD 3.3 weet goed raad met cadans en timing, getuige de swingende weergave van de Stockfisch SACD The Bassface Swing Trio Plays Gerschwin. Het enthousiasme van dit trio werd op uiterst ontspannen wijze overgebracht, zonder dat de weergave aan `drive` inboette. Sterker nog, deze track werd eerder voortgestuwd dan voortgetrokken. Helaas hebben aardig wat CD-spelers de neiging om als het ware achter de feiten aan te lopen, waar de ritmische flow onder lijdt. Bij een goed platenspelerloopwerk komt muziek met de nodige bewogenheid en aanstekelijke ritmiek over het voetlicht. De CD 3.3 behoort tot de kleine schare digitale spelers die daar ook toe in staat zijn.

Bij goede opnames zoals de track By My Side van het Ben Harper album Fight For Your Mind, laat de 3.3 een uitstekende ruimtelijke vrijheid horen. Het geheel los van de weergevers afgebeelde Hammond B3 orgel was daar een goed voorbeeld van. Deze muziek is de Moon CD 3.3 in meerdere opzichten op het lijf geschreven. De breekbare voordracht van Ben Harper`s zang werd mooi gedragen door het warme, bijna omarmende orgelspel en de subtiel bespeelde bekkens klonken zowel zeer geloofwaardig als oorstrelend. Voor de zoveelste keer wist deze Moon middenklasser tonale rijkdom met een niet confronterende expressiviteit te combineren.

Simaudio Moon 3.3

De CD 3.3 kan ook overweg met moeilijkere opname`s, wat bleek toen een Chris Smithers CD werd beluisterd. Zijn zang doet denken aan een mix van JJ Cale met het `spraakgebrek` van Rickie Lee Jones. Hij heeft op onnavolgbare wijze de genadeloze noncommunicatie-aanklacht van Bob Dylan`s What Was It You Wanted vereeuwigd op het album Up On The Lowdown (Hightone). Van het aparte contrast tussen het laidback klinkende gitaarspel en zijn nogal up-close opgenomen zang (oké, geneuzel) werd hier voorheen zelden zo genoten. Dergelijke muziek neigt snel naar het kale en overminimalistische. De even humoristische als aangrijpende tekst, in combinatie met het spaarzame arrangement werd met grote zeggingskracht gepresenteerd. Een klasse prestatie want deze opname kan voor sommige spelers een audio-valkuil zijn.


EDITORS' CHOICE