REVIEWMOON

Schijn bedriegt

Simaudio Moon 3.3Het loopwerk oogt standaard maar is dat niet. Men heeft bij Simaudio de verschillende OEM onderdelen met zorg uitgezocht en de servo-electronica binnenshuis ontwikkeld, aldus de fabrikant.

Het loopwerk betreft een ASA DVD type wat van een Sanyo SF-HD850 lasermodule is voorzien (zie foto). Het lademechanisme -met een opvallend dunne lade- is ook afkomstig van ASAtech.

Simaudio Moon 3.3Het mechanisme staat op een dikke staalplaat die wordt ondersteund door een vierpunts ontkoppeling, opgebouwd uit solide aluminium delen en speciale polymeerkussens die zich in een gel-achtige staat bevinden.
Simaudio noemt dit systeem M-Quattro, wat duidt op de vier kussens. De klembrug van het ASAtech lademechanisme is niet direct vastgeschroefd maar wordt bedekt door een zwarte stalen `huif` die op zijn beurt via twee schroeven aan het mechanisme is bevestigd. Dat oogt wel fraai maar blijkt geen echte functie te hebben; bij bekloppen maakt de huif een resonant, hol geluid. Deze toevoeging zorgt dus niet voor extra demping. Ernstiger is het feit dat de niet verankerde kunststof klembrug na verloop van tijd (door opwarming) iets gaat doorzakken. Daardoor kan de magnetische klem te laag komen te hangen, wat de werking van het lademechanisme en het loopwerk kan storen. Mijn advies aan Simaudio en de importeur is dan ook: laat de overbodige huif weg en bevestig de klembrug zoals het is bedoeld, net als in de Moon CD 1 speler (de importeur heeft dit aangekaart bij de fabrikant).

De analoge  uitgangstrappen zijn symmetrisch van opzet en alhoewel de CD 3.3 standaard van ongebalanceerde cinchbussen is voorzien, levert Simaudio een optionele module met gebalanceerde differentiële XLR uitgangen. De CD 3.3 heeft behalve het nieuwe loopwerk ook de strakke no-nonsense styling van de CD 1 georven, inclusief het eigenwijze grote rode display (wat overigens best in de smaak viel bij schrijver dezes). Een rij kleine grijze toetsen biedt vrijwel alle bedieningsfuncties (inclusief display-instellingen) en vier discrete indicatie-LED`s naast het display geven de status van Repeat, Random en Programming aan.

Simaudio Moon 3.3

De achterzijde is al even overzichtelijk ingedeeld (zie foto) en biedt behalve de eerder genoemde analoge en digitale aansluitingen een RS-232 poort voor firmware updates en bidirectionele feedback in custom-installaties. IR en Simlink mini-jack aansluitingen voor communicatie tussen Moon componenten en een IEC lichtnetingang (handing voor een eventuele kabel-upgrade) maken het geheel af. Uit het standby verbruik blijkt alweer dat Simaudio tamelijk `groen` is want dat bedraagt slechts 15 Watt. De meegeleverde kunststof CRM afstandbediening werkt uitstekend maar voor de verstokte metalofiel is er ook een vol-aluminium remote leverbaar, FRM-2 genaamd. Het geborstelde frontpaneel kan zwart of transparant (zilver) worden geanodiseerd en de 8 kilo wegende CD 3.3 meet 8.9 bij 43 bij 33.2 centimeter (HXBXD). De garantieperiode duurt drie jaar.


EDITORS' CHOICE