REVIEWArcam

In een grotere set

Tot zover de ontvangst in een wat kleinere set. De vraag is: hoe gaat de Arcam presteren als we het de tuner echt moeilijk gaan maken in een high end opstelling? Wel, in dat geval komen verschillen duidelijker naar voren. Met drie tuners op een rij aangesloten op de kabel van Ziggo, waarvan de Arcam in prijs de middenmoot vormt, scoort de Arcam FMJ T32 ook precies de middenmoot. De meest opvallende eigenschappen zijn een heldere weergave, goed stereobeeld, uitstekende presentatie van muziek en spraak.

Arcam T32 Tuner

Winstpunten, die de Arcam haalt ten opzichte van een goedkopere tuner, zijn bijvoorbeeld een niet geknepen weergave van stemmen en een ruimer stereobeeld. Met een veel duurdere tuner bereik je een nog lossere weergave, waarbij de luidsprekers niet deels maar volledig uit beeld verdwijnen, meer diepte in het stereobeeld en meer details. Ik kan beter horen, hoe de akoestiek van de opnameruimte is. Waarbij moet worden vermeld, dat een minder geoefende luisteraar weinig verschil zou kunnen horen tussen de twee betere tuners.

De T32 presteert hoog en laat duidelijk merken dat Arcam geen gebruik maakt van een standaard Chinese ontvangmodule, maar van discrete afstemkringen. Door gebruik te maken van een kabelsignaal zijn de “birdies” totaal afwezig, zelfs bij zwakkere zenders, mogelijk omdat Ziggo dan al de keuze maakt, in dat laatste geval slechts in mono weer te geven. Een voorzichtige conclusie kan zijn, dat de Arcam meer geschikt is voor kabelsignaal, zoals mijn eigen tuners juist profiteren van een antenne die het signaal uit de ether plukt.

MERK

EDITORS' CHOICE