REVIEWArcam

Inside Out

Wie de moeite neemt om de Arcam FMJ T32 tuner te openen, zal zien dat Arcam als één van de weinige fabrikanten niet teruggrijpt op een standaard tunermodule, die altijd door één en hetzelfde bedrijf wordt gemaakt (KSE), maar dat Arcam zelf een tuner heeft gebouwd. Zoals dat vroeger altijd gebeurde: met afstemmers, transistoren en condensatoren. Arcam maakt daarbij uiteraard gebruik van moderne technieken als IC’s en SMT onderdelen.

Arcam FMJ T32 Tuner

Slechts weinig merken nemen de moeite om met een zelfgebouwde ontvangeenheid te werken. De meest bekende is tuner fabrikant Magnum Dynalab. De reden is duidelijk, een standaard module kost heel wat minder dan een tuner, die uit losse componenten bestaat. Die module is daarbij klein en compleet voorzien van de mogelijkheid, voorkeurzenders in een geheugen op te slaan. Maar gelooft u mij, de module kan het qua geluidskwaliteit nimmer opnemen tegen een goed ontworpen discreet ontvangstgedeelte. Arcam, dat zijn sporen in de audiowereld ruim heeft verdiend, maakt uiteraard ook het laagfrequent-gedeelte van de tuner af met een hoge kwaliteit. Keurig een stevige ringkern, een separaat stand-by circuit, veel buffercondensatoren en spanningsregelaars. Op de print is ruimte voor een DAB module, die niet standaard wordt meegeleverd. DAB is in Nederland helaas een ondergeschoven kindje.

De achterzijde van de tuner laat van links naar rechts een eurostekker aansluiting zien, een hoofdschakelaar, een RS-232 bus voor besturing via home automation, een Arcam remote koppeling, een dubbele stereo uitgang, een Aux ingang, een Sirius aansluiting voor satelliet ontvangst (alleen in Noord-Amerika beschikbaar) en de gebruikelijke FM en AM antennebussen. De voorzijde is een stuk drukker, met de toetsen Display om te dimmen, Info voor de weer te geven tekst in het display, Menu, Ok, Up en Down (door het menu), de afstemknop, voorkeurzenders, Preset en Store om voorkeurzenders op te slaan en Power stand-by. Het display is groen, uitermate goed leesbaar en geeft alle informatie die u wenst, inclusief de signaalsterkte aan de antenne-ingang. De kast is, zoals Arcam dat al aangeeft met de naam Full Metal Jacket, geheel van metaal. Oerdegelijk gebouwd.

Opmerkelijk is, dat de T32 is voorbereid voor het aansluiten van een Arcam iPod dockingstation via de RS-232 poort en de Aux-ingang. Daarmee neemt de afstandbedieing van de tuner de besturing van uw iPod over. Verder kunt u 100 voorkeurzenders opslaan, waarvan er 14 direct bereikbaar zijn via het frontpaneel en de overige met de afstandbediening, vraagt de tuner maximaal 15 Watt (in stand-by mode 1 Watt) en meet hij 43 x 29 x 8,5 cm. De gevoeligheid ligt, gemeten volgens de IHF norm, op 4 µV. Zonder de DAB-module kunt u natuurlijk wel genieten van FM en AM ontvangst. De uitgebreide afstandsbediening is standaard bij de T32.

MERK

EDITORS' CHOICE