REVIEWSutherland

Setup

De zegeningen van analoge weergave tel ik in tweevoud. De "kleine" set, die de basis vormde voor de eerste ontmoeting met de Sutherland Ph3D, bestaat uit een Vyger Baltic-M draaitafel, waarop gemonteerd een SME 312 arm met een Phase Tech P-3 Alexandrite element. Normaliter speelt hier een Xindak phonoversterker, gevolgd door een PrimaLuna PL2 versterker en Ruark Sabre III luidsprekers, aangevuld met een Dynaudio Sub 250 subwoofer. Kabels zijn bewust eenvoudig gehouden. Betaalbare kwaliteit van Chord, Inakustik en Supra, met een simpel en doeltreffend netfilter van Seec.

Sutherland Ph3D phonoversterker

Set twee is in de analoge basisopstelling min of meer gelijkwaardig. Een Transrotor Super Seven draaitafel, met een SME 5009 arm en een Transfiguration Axia element. Daarachter komt veel zwaarder geschut in de vorm van een H.A.T. phonoversterker en een H.A.T. voorversterker. Gecombineerd met Manley Snapper monoblokken. De Focal Diablo Utopia luidsprekers vinden een maatje in een Velodyne SPL 1200 Ultra subwoofer. Stroomvoorziening met Kemp spullen, bijna alle kabels afkomstig uit de laboratoria van Crystal Cable.

Sutherland Ph3D phonoversterker

Aan de instelling van de Sutherland hoeft haast niets te veranderen. Beide genoemde elementen sluiten het beste af op 100 Ohm (althans volgens hun boekjes) en werken met een maximale versterking in de Ph3D van 60 dB, hetgeen zeer goed overeenkomt met de Xindak (125 Ohm/68 dB) en de H.A.T. (100 Ohm/70 dB). Daarmee is gewaarborgd, dat een verschil in klank niet het gevolg is van een totaal andere afsluitwaarde die het element ziet. Alleen de volumeregelaars van de PrimaLuna en de H.A.T. versterker dienen iets verder open te staan. Helaas is dat niet helemaal waar. Over de adder, die qua afsluiting onder het gras zit, hebt u hierboven kunnen lezen.


EDITORS' CHOICE