REVIEWMirage

Luisteren


Paul Delissen | 16 april 2009 | Mirage

Ik begin met een aantal tracks van cd die ik goed ken. In stereo dus. Dit doe ik om een indruk te krijgen van het karakter van de satellieten en om een eerste indruk van de muzikale aansluiting naar de sub te krijgen.

Na het starten van de eerste track merk ik dat het hoog niet zo ver doorloopt als ik gewend ben. Nu gebruik is zelf vloerstaanders uit een andere prijsklasse, dus eenzelfde verfijning van het hoog verwacht ik niet. Maar het is toch een bepaalde extensie in het hoog die ruimtelijke informatie kan bepalen, of een instrument wat sprankeling kan geven. Ook mis ik een bepaalde ‘body’ bij akoestische instrumenten als piano en staande bas. Het laag vind ik wel erg goed. Het is echt opvallend wat dit kleine subje presteert. Het dreunt niet en is snel en strak te noemen. Het gaat niet putdiep, maar echt lager dan je van zo’n kastje zou verwachten.

Mirage MX 5.1

De aansluiting met de satellieten is toch behoorlijk goed. Ondanks dat kleine gemis aan body kan ik namelijk niet zeggen dat er een groot klankmatig gat valt tussen sub en satellieten. En het Omnipolar systeem geeft inderdaad een erg ruimtelijk geluid. Ik moet er even aan wennen, ik kan instrumenten niet zo goed plaatsen. De waargenomen ruimte wordt groter, gevolg is echter dat bijvoorbeeld een jazzcombo minder ‘samen’ lijkt te spelen, en wat verder uit elkaar staat. Als je dus al ruimtelijke informatie zou verliezen door dat iets beperkte hoog, wordt dat op een charmante wijze opgevangen door het Omnipolar ‘effect’, als ik dat zo mag noemen.

Met een meerkanaals concert-dvd vind ik akoestische gitaar misschien net iets te dun klinken, maar toch vind ik het geheel overtuigend. Misschien wel door de eerder genoemde subtiel toegevoegde ruimtelijkheid. Weergave van stemmen vind ik zonder meer prettig. De verstaanbaarheid is erg goed en helder, bij zang maar zeker bij dialogen in films. Dit is absoluut een sterk punt van deze MX satellieten. Dat een stem hierbij wat warmte mist wordt door die verstaanbaarheid snel vergeven. Scherpte in het hoog heb ik niet ervaren, het is een ontspannen weergave.

Mirage MX 5.1

Er is nog een klein minpunt dat ik even wil vermelden. De sub zou zichzelf moeten inschakelen bij een inkomend signaal. Dat gebeurt ook wel, echter pas als ik het volume vrij hoog draai. Maar, zoals de grote filosoof Johan C. ooit opmerkte: elk nadeel hep z’n voordeel. Want doordat de versterker in de sub vrijwel niet warm wordt, is het niet bezwaarlijk hem gewoon aan te laten staan. De grote efficiëntie van de klasse D techniek houdt behalve de temperatuur overigens ook het stroomverbruik laag.

EDITORS' CHOICE

 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »
 • Review
  Elac Debut Reference DFR52
  Review
  lees meer »
 • Verslag en jubileumaanbiedingen
  Songs of Protest met Goldmund en Kharma
  Verslag en jubileumaanbiedingen
  lees meer »