REVIEWMirage

Techniek


Paul Delissen | 16 april 2009 | Mirage

Over dat Omnipolar systeem wil ik een korte uitleg geven. Het komt er op neer dat de (in dit geval 2,5 inch middentonen-) speaker schuin omhoog straalt tegen een deflector. Deze zorgt er voor dat het geluid, oneerbiedig gezegd, in het rond wordt gestraald. Aan de bovenzijde van deze deflector bevindt zich de tweeter, die zijn geluid op zijn beurt ook via een iets anders gevormde deflector de ruimte in stuurt. Het gevolg is dat er weliswaar direct geluid wordt weergegeven, maar dat er misschien wel meer indirect geluid via de deflectoren wordt afgestraald. En dit 360 graden in het rond.

Mirage MX 5.1

Het geluid bereikt de luisteraar dan ook via plafond, muren en objecten in de ruimte. Als ik zo vrij mag zijn te vertalen van de Mirage website; “deze geluidsfilosofie werkt niet tegen, maar mét de ruimte en creëert de juiste verhouding van direct en gereflecteerd geluid.”

Mirage MX 5.1

De subwoofer is ook iets minder voor de hand liggend. Aan drie zijden van de kubus zie je een luidspreker. De twee aan de zijkant geplaatste exemplaren zijn echter passief, alleen de middelste, of voorste, wordt door de versterker aangedreven. Door het inzetten van één of meerdere passieve membranen kun je bij een gelijke inhoud van de behuizing veel meer lucht in beweging zetten. En dus bij een zeer klein volume (hier bedoel ik kastinhoud) toch een diepere bas produceren met voldoende geluidsdruk.

EDITORS' CHOICE