Snel uit de startblokken

Kilian Bakker | 12 februari 2009 | Wilson Benesch

De kleine One`s kunnen wanneer het nodig is opmerkelijk snel uit de startblokken komen. De John Lee Hooker CD Chill Out verdween in de Marantz lade, waarna de gelijknamige track werd beluisterd. De pijlsnelle uithalen van Santana`s gitaarspel werden met een aanstekelijke `bite` weergegeven terwijl de percussie strak maar ook enigzins droog over kwam. John Lee Hooker`s rokerige stemgeluid kwam op ontspannen en tonaal rijke wijze naar voren. De sonore klanken van de bas werden niet alleen met een goede controle maar ook met een behoorlijke soliditeit weergegeven. Het enthousiasme van de muzikanten werd op meeslepende wijze gecommuniceerd.

Wilson-Benesch Square One

Tijd voor wat vrouwelijke stemmen in het auditieve dieet, dus werd de debuut LP van het trio The Roches (ooit door Paul Simon `ontdekt`) tevoorschijn gehaald om de track Quitting Time te beluisteren. Deze track is een uithangbord voor de bijzondere harmoniƫring waarmee deze drie zussen kunnen zingen en de Square One`s wisten elke nuance en timbrale contrastering moeiteloos te belichten, zonder in een puur analytische weergave te vervallen. De prachtige melodielijnen en sereniteit van deze muziek werden als het ware onderstreept waardoor de weergave het effect had van een klankbad. De compacte One`s dringen hun klankmatig kunnen niet aan de luisteraar op, ze scheppen de ruimte om de verscillende facetten van hun weergave te ontdekken. De Square One`s hebben een gearticuleerde maar ook vrij droge en strakke laagweergave, met meer diepgang dan presence.

De Jennifer Warnes LP The Hunter werd op het Schotse vilt gelegd om de laagextensie met de track Way Down Deep aan de akoestische tand te voelen. De lage stoten kwamen met veel grip en soliditeit naar voren terwijl de hoge trommelklanken telkens loepzuiver klonken, na een zeer impulsieve `plok`. Jennifer Warnes` zang kwam opmerkelijk zwoel en ontspannen over. Het geheel werd met een grip en authoriteit neergezet die men eerder van een hoogwaardige vloerstaander zou verwachten, echter zonder de laagfrequent-diepgang van zo`n weergever.


EDITORS' CHOICE