Solide opbouw

Kilian Bakker | 12 februari 2009 | Wilson Benesch

De Square Series luidsprekers zijn specifiek ontworpen om dicht bij een achterwand te kunnen werken en de afstemming van de composiet ABR is dan ook per Square model berekend op een dergelijke opstelling. De chassis van de handgemaakte 17 centimeter `Tactic` mid/laag unit en de 25 mm softdome hoogfrequent unit zijn opzettelijk niet ingelaten omdat het infrezen van de voorzijde het M.D.F. zou verzwakken (men komt dan in het zachte, onstabiele hart van een MDF plaat) en dat zou de weergave niet ten goede komen.

Wilson-Benesch Square One

Wilson Benesch noemt de twee-weg Square One een `true linear phase` weergever en er is dan ook veel aandacht besteed aan het ontwerp van het wisselfilter. Het overnamepunt ligt op maar liefst 5 kiloHertz en het filter is opgebouwd uit luchtspoelen, hoogwaardige condensatoren en PTFE geïsoleerd verzilverd koperdraad. Alle verbindingen zijn gesoldeerd. Wilson Benesch maakt de robuuste aansluitingen binnenshuis, die uit een koperlegering en een Rhodium beschermlaag bestaan. De klankkast is aan de onderzijde van vier metalen bussen voorzien waarmee de Square One via imbusbouten met de topplaat van de bijpassende (optionele) stands kunnen worden verbonden. Die solide koppeling zorgt er voor dat de weergevers en hun standaards een stabiele mechanische eenheid vormen.

Het frequentiebereik loopt van 70 Hertz tot 25 kiloHertz (+/- 2 dB) en de nominale inpedantie is 6 Ohm, met een 4 Ohm minimum. De Square One meet 32,5 bij 20 bij 28,5 (HXBXD) en weegt maar liefst 10 kilo per stuk. Wilson-Benesh levert de Square series in zwarte hoogglans pianolak, `burr walnut gloss`, `maple satin` en gekleurd kersen met glanslak.


EDITORS' CHOICE