REVIEWMeridian

Tivoli Model 2 en Model CD

Tivoli maakt al een flink aantal jaren kleine kastjes met een retro-design (van Henri Kloss) en een uiterst modern binnenwerk. De geteste Model Two is een zeer compacte stereo-receiver met ingebouwde luidspreker. Hierop moet, om van echte stereo te kunnen genieten, de bijgeleverde Model Two-luidspreker worden aangesloten. De cd-speler van Model CD kan los worden aangeschaft. Zowel de Model Two als de Model CD werkt op 230 volt wisselstroom als op 12 volt gelijkstroom, zodat ze bijvoorbeeld ook in een caravan of boot kunnen worden gebruikt.

Tivoli Model Two - Tivoli Model CD

De receiver meet 10,1 x 21,4 x 12,7 cm. (HxBxD), en heeft een full-range-luidspreker van 3 inch aan boord. Het afgegeven vermogen wordt nergens opgegeven. Op de achterkant zijn inputs te vinden voor het netsnoer, de DC-adapter, een connector voor de antenne (omschakelbaar tussen intern en extern), Mix in (voor aansluiting van een computer) en Aux in. Daarnaast vindt men er een Rec out, Sub out, een hoofdtelefoonuitgang, een aansluiting voor de rechter luidspreker. Op de achterkant is verder ook de balansknop te vinden. Dat klink onlogisch, maar in de praktijk zal die vrijwel nooit gebruikt worden.
De tuner is zeer gevoelig, en de dubbele draaischijf waarmee de zender wordt gezocht doet lekker ouderwets, maar zeer solide aan. Zelfs met de interne antenne zijn er genoeg zenders te vinden, al lukt dat met een externe antenne nog veel beter. Er zijn geen zenderpresets op te slaan.

Tivoli Model One - Tivoli Model CD

De cd-speler heeft exact dezelfde afmetingen als de receiver, en heeft een slot-loadingmechanisme. Geen openschuivende lades of klepjes dus, wat de plaatsing een stuk gemakkelijker kan maken. Het LCD-display is van een afstandje redelijk moeilijk afleesbaar, maar geeft voldoende informatie. De meegeleverde afstandsbediening is klein en plat, en maakt ook gebruik van een knoopcelbatterij. Met de afstandsbediening van de cd-speler kan ook het volume van de receiver bediend worden, en het apparaat kan desgewenst ook op een andere geluidsinstallatie worden aangesloten door middel van de gewone rca-connectoren op de achterzijde. De bediening is probleemloos, zowel via de afstandsbediening als op het apparaat zelf.

Luisteren

De Tivoli moet het zonder digitale stereoverbreding doen. Het laag is bij de track van Ozark Henry niet erg volumineus, maar loopt, gezien de geringe afmetingen toch verrassend diep door. Het middengebied is wat gedekt, maar neutraler dan bij de Geneva. Het hoog is ook hier wat terughoudend, wat dat kan worden veroorzaakt door het feit dat er breedbandluidsprekers worden toegepast. Toch is er iets meer detail te horen dan bij het vorige apparaat. Wat opvalt, is dat de Tivoli met ‘gewoon’ stereo bijna net zo ruimtelijk klinkt.
De track van Talk Talk onthult dat bij de Tivoli de hoge tonen wat verder doorlopen, waardoor het bekken beter te horen is. Het is overigens maar een fractie helderder ten opzichte van de Geneva, maar in mijn oren net iets beter. En dat is opmerkelijk, aangezien de Tivoli gebruikmaakt van breedbandunits, waarbij alle frequenties uit één klein luidsprekertje komen.

EDITORS' CHOICE