Het tweede exemplaar

Als je gaat opnemen, neemt de 8455DVB zowel de live TV op, als het ingestelde programma. Daarvoor heeft hij twee tuners aan boord. Ons tweede exemplaar bracht met opnemen problemen in het Ziggo-netwerk aan het licht. Op veel zenders deed de 8455DVB het wel, op NED 1/2/3 en de RTL’s niet. Live tv pauzeren eindigde in “geen enkele reactie van de decoder”, of in een foutmelding. Ziggo geeft daarover een kort bericht op hun site (begin december 2008). Geheel onterecht verweten we het eerst de 8455DVB. Dan de beeldkwaliteit zelf. Op de Philips Ambilight was het verschil tussen digitaal via een Samsung SD decoder, aangesloten met Scart kabel, of digitaal via Cisco met HDMI kabel, met de eerste Cisco maar klein. Pas met HD beelden schoot de kwaliteit van de Cisco omhoog. Overigens het beste op de instelling 720p. Vergeleken met de Samsung HD decoders bleef de Cisco iets achter. Zowel met SD als met HD uitzendingen. Op de Sony televisie was duidelijk te zien dat de Cisco helderder kleuren geeft, met een neiging naar teveel rood. Bij bewegende beelden moest de Cisco eveneens zijn meerdere erkennen in de Samsung. Soms artefacten en vegende beelden. Deze constatering geldt voornamelijk voor LCD.

Cisco 8455 DVB HD PVR

Daarna probeerden we het tweede exemplaar. Bij het instellen van de HDMI-resolutie met het tweede exemplaar, wint de Philips plasma fors aan scherpte op 1080i. Mijn eigen Samsung decoder geeft helaas alleen stabiel beeld op 576p op de Philips plasma, tekortkoming van Samsung. Dat maakt de Cisco met voorsprong op 1080i de grote winnaar. Veel televisies scalen beter dan decoders, zoals mijn Philips plasma met de Samsung decoder, daarom wil je zelf de resoluties kiezen. De tweede Cisco decoder werkt in dat opzicht voorbeeldig. Met de plasma liet ik met plezier de Cisco het beeld converteren van Standaard Definitie naar 1080i. Een beetje jammer is, dat scaling niet werkt op de Component uitgang. Te constateren valt, dat de tweede decoder een veel beter beeld geeft dan het preproductie exemplaar. Hoe langer ik kon kijken naar het beeld uit de 8455DVB, des te meer ging ik het apparaat waarderen.

Over de geluidskwaliteit van de 8455DVB valt weinig te zeggen. Het eindresultaat wordt grotendeels bepaald door de luidsprekers in de platte schermen. Wie beter wil, kan de optische uitgang van de decoder gebruiken en die aansluiten op een home cinema receiver. Dat we geen van allen opmerkingen hadden over het geluid geeft aan, dat het niet beter of slechter is dan met andere decoders. Één van ons klaagde, dat het spijtig is dat Cisco niet kiest voor een behuizing met een standaard 42 cm formaat, zodat de decoder beter past bij overige componenten als een surround receiver. Dat laatste vind ik vallen onder “zoveel hoofden, zoveel zinnen”, maar toch heeft hij een punt. Het zou ook de koeling in de kast ten goede komen.


EDITORS' CHOICE