Praktijk

Het eerste dat nodig is, zodra de 8455DVB is aangesloten, is het volgen van de installatie. Bij mij ontbrak een handleiding (die zit normaal wel in de doos). Dat was geen probleem, de installatie is eenvoudig en werkt grotendeels automatisch. Als de 8455DVB daarna wordt uitgezet door de netstekker uit de wandcontactdoos te trekken en vervolgens weer wordt aangezet, duurt het een lange tijd voordat het bootproces is doorlopen. Van stand-by naar “aan” duurt een paar seconden. De menustructuur is heel overzichtelijk en prima te volgen. Daar hoeft de handleiding nooit meer aan te pas te komen. Volgens een collega is de menustructuur vergelijkbaar met die van een Sony Playstation 3. De afstandbediening schept geen verwarring. Lastig is de centrale cirkel waarbij “pijltje omhoog/omlaag” door iedereen werd verward met “menu” en “terug”. Het went, maar we bleven ons vaak vergissen in de toetsen.

Cisco 8455 DVB HD PVR

De 8455DVB reageert traag op commando’s. Trager dan bijvoorbeeld een Samsung HD ontvanger en veel trager dan de TV zelf. In eerste instantie denk je dat de Cisco het commando niet heeft ontvangen. Je went er op den duur wel aan. Het oproepen van functies is erg eenvoudig. Dat is mede te danken aan de menustructuur, maar eveneens aan de fraaie Elektronische Programma Gids, die zowel horizontaal als verticaal weergegeven kan worden. Opnemen is met de EPG een fluitje van een cent. Wat ik hogelijk waardeer, is dat de EPG-informatie met de opname wordt weggeschreven, net als overige info zoals beeldformaat, SD/HD, tijd, enzovoort. Door te bladeren door de opnames kom je dat allemaal weer tegen. Mijn Pioneer doet dat niet, mijn oude Philips al helemaal niet.

De HD opname is nauwelijks te onderscheiden van een live uitzending. Met SD is dat uiteraard net zo. Je ziet enig verschil als je de live uitzending kijkt, pauzeert en daarna afspeelt van de disk. Gelooft u mij, de variatie in kwaliteit van de uitzending is vele malen groter dan deze nuances. Functies zoals zoeken in de opname of heen er weer spoelen gaan erg makkelijk, waarbij je de doorspoelsnelheid zelf in vijf stappen kunt bepalen. Wie graag het beeld helemaal vult, terwijl de zender 4:3 weergeeft of randen laat zien, kan het beeld uitrekken. Dat gaat wel gepaard met enige onscherpte en vervorming. Van 4:3 kunt u naar 14:9 en 16:9. De stand 14:9 is een uitstekend compromis tussen zwarte randen of te ver uitgerekt. Deze instelling in het HDMI menugedeelte werkt door op de Component uitgang.

Cisco 8455 DVB HD PVR

Tot zover waren we allemaal best tevreden, toen gingen we er echt voor zitten en kwamen er wat kritiekpunten, die voornamelijk betrekking hadden op ons eerste exemplaar; mogelijk een preproductie model (na onderzoek door de Cisco TD kwam een defect aan het licht). De 8455DVB heeft een continu draaiende harde schijf, omdat hij meeloopt met de uitzending. Fijn als je een fragment even snel terug wilt zien. Alleen, dat draaien maakt geluid. Ongeveer net zo veel als een normale harddisk-recorder. Na een klacht hierover kregen we de beschikking over een vers exemplaar van de 8455DVB, die nagenoeg geluidloos bleek. De disk was op twee meter afstand niet meer hoorbaar.


EDITORS' CHOICE