REVIEWAccuphase

Afscheid

Ted Joos | 17 juni 2004 | Accuphase

En dan komt toch de dag dat er afscheid genomen moet worden. Het wordt een gedeeltelijk afscheid, alsook een pijnlijk afscheid. Een afscheid waarna blijkt dat de liefde die de afgelopen weken is gegroeid zelfs dieper zit dan verwacht. Op een woensdagmiddag in mei komt Paul Hattink de E-307 terughalen. Ondanks dat ik me er van bewust was dat er een stuk zou worden weggenomen van mijn hi-fi emotionele beleving, was ’s avonds de teleurstelling toch groter dan ik vermoedde. Mijn huiskamer werd namelijk nog steeds gesierd door de indrukwekkende Cabasse luidsprekers. De SACD speler was inmiddels ook al terug naar de importeur en nu dan ook de versterker. Er restte mij dan ook niks anders dan de Cabasse aan te sluiten op mijn eigen voor- eindversterker combinatie, waarmee ik inmiddels al een jarenlange relatie aanhoud. Direct nadat de eerste klanken mijn gehoor bereiken voel ik een leegte. Is het werkelijk zo erg? Wat heb ik mezelf al die tijd misgund? Ach ja, ik moet natuurlijk wel realistisch blijven. De E-307 is ook wel een vrij prijzige levensgezel. Ruim 2 keer zo duur als de NAD combinatie. Automatisch ga je dan toch relativeren. Ondanks deze wetenschap valt het relativeren mij zwaar.
De 116 / 218 mist een stuk diepte, breedte, detail, lucht, stilte, warmte maar ook schoonheid  en plaatsing. Wat ook direct opvalt is dat ik resonanties in de kamer waarneem die bij aansturing door de E-307 niet aanwezig waren. Het is misschien beter te omschrijven als een mistige wolk van klanken. Nu blijkt dus ook dat de Cabasse speakers goed aangestuurd moeten worden en dat Accuphase hier een opperbeste rol in heeft vervult.

Accuphase en Cabasse (c) Xingo


Conclusie

Het was een erg aangename belevenis om tijdelijk bezitter te mogen zijn van de Accuphase / Cabasse High-End combinatie. Doordat de importeur bereid was om voor langere periode de set ter beschikking te stellen heb ik een goed beeld kunnen krijgen van het luisteren op topniveau. En dit blijkt toch een heel andere ervaring dan het beluisteren van een dergelijke combinatie op een beurs of in een winkel. Ik ben na een aantal maanden erg gehecht geraakt aan het geluid en het overschakelen naar mijn Hi-Fi combinatie viel mij in eerste instantie zwaar. Bij het schrijven van de conclusie ben ik al weer zo’n twee weken aan het luisteren naar mijn eigen apparatuur en ik moet zeggen dat dit ook wel weer went. Ik blijk gelukkig niet ‘verpest’ en het mooie van muziek blijft toch dat onafhankelijk van de kwaliteit van de weergave emotie kan worden beleefd. Dit neemt niet weg dat als mijn financiële situatie het toe zou staan de keuze voor mij niet zo moeilijk zou zijn. De Accuphase / Cabasse combinatie blijkt een hele goede te zijn en biedt de mogelijkheid om muziek op nog intensere en realistische mannier te beleven, waarbij het niet uitmaakt of het nu gaat om pop, rock, jazz of  klassiek. Een combinatie dus, die vele stereofielen het hart sneller zal doen laten kloppen.

Klik hier voor een vergrote afbeelding

MERK

EDITORS' CHOICE