REVIEWAccuphase

Cabasse

Ted Joos | 17 juni 2004 | Accuphase

Klik hier voor een vergrote afbeeldingDe DP-77 is een 2-kanaals SACD speler die zich bevindt in het allerhoogste laag van de High-End markt. Dit wordt gelijk duidelijk als we gaan kijken naar het prijskaartje waarop een bedrag vermeld staat van 10.500 euro. De speler beschikt enkel over de basis functietoetsen en is dus zeer sober gehouden in tegenstelling tot de versterker. Wanneer we de inhoud onder de loep nemen, zien we dat het loopwerk en de processor volledig gescheiden opgebouwd zijn. Het beste van beide werelden is hier samengebracht in één behuizing.
Er is gekozen voor een enkel lens / dubbel pickup mechanisme om zo de meest precieze uitlezing te waarborgen.

De MDS processor ondersteund de 2.8224 MHz/1-bit en 192 kHz/24-bit bronnen. De Delta Sigma omvormers zijn parallel geplaatst waarbij er voor elk kanaal een viertal worden toegepast, die geselecteerd zijn volgens de strengste Japanse kwaliteitseisen (en die mogen wereldwijd als de zwaarste worden beschouwd).
Indien gewenst kunnen het loopwerk en processor gedeelte volledig gescheiden van elkaar gebruikt worden. Ook bij de SACD/CD speler zijn er optionele uitbreidingsboards leverbaar, die ik in dit artikel verder niet zal beschrijven. Het lijkt mij dat deze input / output boards meer bestemd zijn voor professionele toepassingen. Gezien de complexiteit hiervan verdient dit een apart artikel.

Standaard is de speler voorzien van zowel digitale coaxiale als optische inputs en outputs, gebalanceerde analoge outputs en coaxiale analoge outputs. Lijkt mij dus ruim voldoende voor ‘normale’ toepassing in huis. 
Veel mensen die dit lezen zullen zich afvragen of het nou werkelijk nodig is om zo veel geld uit te geven aan een SACD speler. Het antwoord hierop is voor mij niet zo eenvoudig. Natuurlijk zijn er CD-spelers leverbaar die in een lagere prijsklasse een heel hoog geluidsniveau weten te produceren. Maar ja, voor diegene die toch beschikken over een ruim budget is het wellicht wel wat eenvoudiger. Met name wanneer alleen het beste goed genoeg is en wanneer men er voor kiest om uiterlijk toch op elkaar af te stemmen. Ach ja, wanneer geld geen rol meer speelt… Gezien het prijsniveau van de versterker en de luidsprekers is de CD-speler gewoon erg prijzig en wellicht nog beter geschikt voor gebruik in nog duurdere combinaties, want dan zullen de hoge kosten het meest gerechtvaardigd en hoorbaar worden.

Accuphase en Cabasse (c) Xingo

De Cabasse luidsprekers zijn evenzeer een verhaal apart. Het gaat hier om het een na duurste model uit de Atlantis serie met een prijskaartje van 5.500 euro per stuk. Natuurlijk had ik ze voor de aflevering bij mij thuis al bewonderd op het internet, maar in werkelijkheid zijn de speakers nog indrukwekkender met de afmetingen van 140 x 38 x 54 cm en een gewicht van 39 kg per stuk. Ik herken in deze KARA niet veel van de Brigantin, met de enige uitzondering dat het ook nu weer een zeer eigenzinnige luidspreker is waar je niet omheen kunt kijken. Bij het zien van de speakers leg ik, en vele met mij, gelijk de associatie met buitenaardse wezens. Het doet me goed te zien dat de Franse eigenzinnigheid behouden is gebleven in tegenstelling tot de creativiteit van de Franse autoleveranciers. De basis van de luidspreker bestaat uit een basbehuizing, gevormd uit twee gebogen multiplex platen die samen de kast een ovale vorm geven, natuurlijk afgewerkt in echt houten fineer. Inwendig is de kast voorzien van voldoende verstevigingen die de kast nog stijver maken en zo het ontstaan van kastresonanties minimaliseren. De basbehuizing is van het basreflex type, waarin aan de bovenzijde de zware 30 cm woofer onder een hoek van zo’n 45 graden is geplaatst. Daarop is d.m.v. zware metalen profielen (overigens volledig weggewerkt) een grote zwarte bol geplaatst. Deze bol beschikt over een hogetoner, middentoner en lagetoner, allen op speciale wijze in één unit geïntegreerd (zie detail tekening).

Cabasse Kara Exploded View

De integratie van deze drie luidsprekers in één unit resulteert in een bijzonder goed fase- en afstralinggedrag. Deze geïntegreerde luidspreker is overigens door Cabasse in eigen huis ontwikkeld en wordt daar ook gefabriceerd, wat ik overigens een pré vind als je ziet hoe vaak luidsprekerfabrikanten gebruik maken van units die ze bij andere fabrikanten betrekken. Cabasse komt met een gedurfd en eigenzinnig ontwerp, wat zeer valt te prijzen.
Aan de achterzijde wordt de speaker gesierd door de beste WBT luidsprekerterminals, die de zwaarste gestripte kabel, spades en banaanstekkers in een stevige greep kunnen nemen. Bi-wiring en bi-amping is mogelijk aangezien het hoog/mid/laag en de subwoofer voorzien zijn van aparte aansluitingen. Een voordeel is ook dat de bodem van de kast is voorzien van niet vier maar van drie zwaar uitgevoerde aluminium kegels, wat altijd garantie is van een stabiele plaatsing.

Accuphase en Cabasse (c) Xingo

Gezien het niveau van de set leek het me ook wel gepast de bekabeling hierop aan te passen. De luidsprekerkabel is tijdelijk beschikbaar gesteld door Siltech, het betreft de G5 serie LS-188CI biwire voorzien van de ultieme WBT680Ag (= Argentum = Zilver) spades. Voor de netsnoeren is wederom gekozen voor Siltech, de SPX-30Cl. Voor de interlink tussen versterker en CD-speler heb ik mijn eigen TaraLabs RSC Master Gen 2, aangezien deze interlink goed mee kan op het niveau van deze set. Het leukste van het voorbereiden van een artikel kan nu beginnen. Het luisteren…


 

MERK





EDITORS' CHOICE