REVIEW

Canton in Surround Sound

Bjorn Mateijsen | 04 maart 2004 |

DVD-Video : Muziek

Canton in Surround SoundOok op DVD wordt eerst gestart met muziek. Zeer benieuwd ben ik naar de opname van Queen - We Will Rock You. Een opname in DTS, die bekend staat om de plaatsing, maar ook een zeer droge opname, die uitblinkt in correctheid. Gestart wordt met een nummer wat mij het meest doet herinneren aan vroeger, toen ik met de Walkman ‘s avonds nog in bed, toen het allang na bedtijd was, naar Greatest Hits 1 van deze band aan het luisteren was. Het nummer Killer Queen rolt met veel gemak uit de luidsprekers. Ook hier valt de nauwkeurige en gedetaileerde plaatsing op en wederom de snelheid en gemak waarmee deze Canton home-cinemaset de soundtrack multikanaals laat horen.

Het  volgende nummer is een favoriet van mij wanneer het gaat om ritmes: Tie Your Mother Down. Hier worden wederom dezelfde conclusies getrokken als hiervboven. Opvallend is overigens de homogeniteit waarmee de verschillende luidsprekerseries combineren. Natuurlijk er zijn hele lichte afwijkingen te ontdekken, waarbij bijv. het detail over bijna het complete frequentievlak van de frontspeakers net een fractie meerwaarde biedt ten opzichte van de overige speakers. Eigenlijk voor het eerst valt mij de subwoofer op, die de totale stage van een uiterst muzikaal laag voorziet. Door de grootte van de woofer zou je verwachten dat de subwoofer niet zo makkelijk met de muziek meespeelt, des te beter met de LFE in een film soundtrack. Niets is minder waar, de subwoofer geeft een stagevergrotend laag, zonder opdringerig over te komen.


Film

Crouching tiger hidden dragonEen film die genomineerd werd voor 10 Oscars en er maar liefst 4 won in 2002, Crouching Tiger Hidden Dragon wordt gekozen voor een beoordeling van de luidsprekercombinatie met film. Een prachtige verfilming over de liefde voor de Oosterse vechtsport, een verboden liefde, eer en verlangen. De Superbit DVD is qua beeld- en geluidskwaliteit het summum wat je kan krijgen van deze film. Toch moet ik bekennen dat de extra’s van de 2 disc Special Edition op R1 zeer interessant zijn.

De surround mix van deze DVD laat een soundtrack horen die met name is samengesteld uit Oosterse instrumenten: van grote Chinese trommels tot effecten met nepzwaarden. Het geheel is zeer dynamisch geproduceerd, waardoor er veel verlangd wordt van de luidsprekers en de subwoofer. De intensiteit van deze soundtrack wordt door de Canton combinatie met veel snelheid gegeven, een kenmerk die al vaker is benoemd in deze recensie. De plaatsing is wat killer dan ik normaal gewend ben en dat schraapt heel lichtjes de dramatiek van deze surroundmix af. De grootste trommels worden op magische wijze door de subwoofer weergegeven, waarin het beeld van de trommels groot wordt opgemaakt.

Vele films zijn nog langs gekomen in de tijd dat de Canton set-up ter recensie heeft gestaan. Tijdens een experiment heb ik de Reference 6 DC die als front diende tijdelijk weggehaald en de Karat M 30 DC ter vervanging neergezet. De frontstage gaf een duidelijke verbetering in homogeniteit aan, waarbij overgangen van de ene front luidspreker naar de center naar de andere front luidspreker, geen hoorbare gaten gaven in het beeld, terwijl dit in de voorgaande situatie wel het geval was. Toch prefereer ik de Reference 6 DC, simpelweg voor de vele subtiele details en de snelheid van de luidspreker.

Wat tevens opviel in de periode, is de AS 500 SC subwoofer die zowel op muzikaal gebied als op het brute laaggeweld hoge ogen scoort. De subwoofer loopt mede door het passieve membraan gecontroleerd diep in het laag door, zonder daarbij in de lagere regionen te zwabberen. Wat echter wel gemist wordt, is de pure slam, maar daar krijg je extreme controle voor terug. Wel moet ik bekennen dat met het toevoegen van de zwaarste Vibrapods onder de subwoofer er een duidelijke ontkoppeling ontstond. Dit had een positieve invloed op het doordreunen van de unit, maar zorgde er tevens voor dat eerdere resonanties in het laag verdwenen en de controle in het laag toenam. 


Conclusie

Wanneer u de recensie doorleest, zullen er vast kritische punten zijn opgevallen bij deze home-cinemaset. Veel van deze kritische punten, zeker in een multikanaals opstelling, zijn te wijten aan het feit dat de Reference 6 DC licht afwijkt van de overige surroundunits. Ik hoop voor de HT-enthousiast dat Canton binnenkort nog een Reference 6 centerspeaker fabriceert, waarmee dan een hoogwaardige home-cinema combinatie neergezet kan worden, d.m.v. 2 paar Reference 6 DC, de center en ter aanvulling een subwoofer zoals de AS 500 SC. Vul dit aan met een stevige eindversterker, een mooie schone bron en home-cinema processor en er staat een combinatie waar u nog velen jaren van kunt genieten.

Prijzen:
Canton Karat Reference 6 DC 2.450,- Euro per stuk
Canton Karat CM-40 429,- Euro
Canton Karat M-30DC 629,- Euro per stuk
Canton Karat AS 500 SC 1.799,- Euro
 

Gebruikte software

James Taylor – Hourglass SACD
Genesis – The Way We Walk Live CD
Crouching Tiger Hidden Dragon – R2 Superbit DVD
Queen – We Will Rock You – R1 DVD

Gebruikte apparatuur

Projector: Barco 808s Data
Scaler: Goliath Scaler met Immersive Holo3D
Projectiescherm: DHZ projectiescherm, 1.1 gain projectiedoek
AV Versterker: Denon AVC a10se
DVD speler: Denon DVD1500
Sony SACD 555ES
Analoge interlinks Eichmann Six (beschikbaar gesteld door ITC Hometheater)
Referentie speakers: Boston Acoustics VR975 fronts, VR920 center en VRS Pro surrounds 
Kabels: Siltech LS25 MXT luidsprekerkabel op de frontspeakers, voor de achterspeakers Oehlbach 4 mm.
DVD speler is coaxiaal aangesloten met een digitale kabel van Van den Hul 75 ohm met WBT pluggen
DVD speler is component aangesloten met een DHZ component kabel op de scaler, vanuit de scaler met analoog naar de CRT projector met 5 BNC kabels
Kemp Electronics netsnoeren en Van Den Hul Maintream netsnoer


EDITORS' CHOICE