REVIEWOptoma

De review van Rob

Redactie Hifi.nl | 08 augustus 2021 | Optoma

Soms komen De Dingen mooi samen. In de inleiding van deze Optoma ThuisTest kon je al lezen dat ondergetekende, uw hoofdredacteur, zich óók had aangemeld voor de mogelijkheid om de CinemaX P2 eens aan de tand te voelen. Hoe zit dat – ik ben toch geen lezer? 

Nou ja, eigenlijk wèl natuurlijk. Er verschijnt in de basis tenslotte niets op HIFI.NL dat ik niet zelf gelezen heb. Maar dat is niet het punt. Het punt is dat ik rond 1 juni contact had met Optoma-distributeur Bart van Vreedendaal van KlankBart over de livegang van de aanmeldingsmogelijkheid voor onze lezers. En de vrouw des huizes (hier, niet bij KlankBart) op hetzelfde moment bezig was om samen met wat buren de straat van de nodige gezelligheid te voorzien in de vorm van oranje-, Europese landen- en pride-vlaggetjes.

Als aftrap van de aanstaande sportzomer in het algemeen, en het (toen nog) aanstaande EK in het bijzonder. En of het geen mooi idee zou zijn om weer eens wat vrienden uit te nodigen in huis, eigenlijk voor het eerst sinds maart 2020 (mede door 'vroege' besmettingen in dat voorjaar nemen we de maatregelen nog altijd erg serieus), en bij gelegenheid van datzelfde EK? Een uitstekend plan uiteraard, maar vanwege de eerdergenoemde voorzichtigheid leek het ons een nog mooier idee om qua eerste visite dan in de tuin te beginnen.

En zo ontstond het idee om de foto hier rechts naar Bart te sturen met het volgende begeleidend schrijven: "Als het vrij effen-grijze (maar nu niet schone) muurtje op deze foto geschikt is voor zo'n projector, mag je wel een derde opsturen, zodat de hoofdredacteur van HIFI.NL een mooi artikel kan maken over de mogelijkheden om het EK in de tuin te kijken...?"

Bart reageerde snel, en positief, en zo gingen we van twee naar drie reviews. Want zo simpel kan het zijn soms. Alhoewel. Alle intenties ten spijt om de hoek in de tuin met een zwart kleed af te dekken, lukte het niet om de muur voldoende verduisterd te krijgen om écht een voetbalwedstrijd in de tuin te kunnen hosten... 

Wat er op dag 1 al voor zorgde dat de P2 net als bij de twee andere ThuisTesters alsnog netjes op het tv-meubel belandde. Jammer – voor de visite. De ticketverkoop werd teruggeschroefd naar een capaciteit van 2 per wedstrijd, en de sportzomer kon alsnog beginnen!

Nu hebben we maar een échte beeld-expert bij HIFI.NL, en dat ben ik bepaald niet zelf. Voor de professionele beoordeling van de Optoma CinemaX P2 vanuit ons mooie platform wijs ik je daarom andermaal graag nog eens op de review van Eric Beeckmans. En wil je weten hoe deze projector bij twee van onze lezers bevallen is om met name de film- en televisieavonden van een frisse (en enorme) invalshoek te voorzien, dan verwijs ik je graag (terug) naar de twee voorgaande pagina's waar Patrick en Ruwan hun verhaal hebben gedaan.

Onderstaand neem ik je dan tot slot mee in een beeldverslag van de zeer waardevol gebleken toevoeging van een P2 in huis voor wie (nagenoeg) alle wedstrijden van een eindtoernooi volgt, of in de zomer net zo blij wordt van Wimbledon, de Tour en de Spelen als van een goed glas bier op een terras of cocktail aan het strand. 

Groter en steviger dan verwacht, maar op het tv-meubel uiteindelijk zeer subtiel – met een interieurvriendelijk design.

In de middag ontvangen, dus uiteraard meteen testen op de veel gemakkelijker te verduisteren slaapkamer
(de foto's zonder Hertha BSC-sjaal, ventilator en andere troep zijn helaas zoekgeraakt)

Het echte testen kan beginnen, met fraaie 4K-content...

...muziekbeleving (en extragratis sfeerverlichting) via Tidal...

...en natuurlijk onvermijdelijk de voetbal: openingsweekend met de eerste wedstrijd van de Italianen.

Maar ook: tennis! Plus: het licht overdag bleek geen zware spelbreker te zijn.

Zoals ook deze vroege wedstrijd bewijst, al was dat duidelijk niet de zonnigste middag.

De zomerse openingsetappe in Frankrijk had iétsje meer last van lichtinval door de zon
(maar ook weer niet zoveel als van toeschouwers met kartonnen bordjes...).

Nooit niét schrikken, een levensgrote Klinsmann in je huis.

De onvermijdelijke uitkomst in London. Alleen de plant rechts verraadt dat de foto niet in Wembley is gemaakt.
(En inderdaad: planten op de speaker. In de woonkamer wordt eerst gewoond, daarna muziek geluisterd;).

Geen idee hoe deze hier beland is.

Opnieuw een belangrijke kanttekening: de rol van de lichtinval als je de projectieruimte niet fatsoenlijk kunt verduisteren – wat in onze woonkamer absoluut niet kan vanwege de dunne, lichte gordijnen. 

Een probleem dat zich iedere dag vanzelf oplost – als je maar geduld hebt.

Is de Optoma CinemaX P2 onder de streep een geslaagd alternatief voor een 'gewone' televisie? Ja, en neen. Enerzijds heeft de aanwezigheid van deze shortthrow projector de beleving van het EK zonder enige twijfel naar een hoger niveau getild, en is de missie zoals bovenaan deze pagina beschreven méér dan geslaagd. En ook voor de home cinema-invulling de afgelopen twee maanden was de P2 een zeer gewaardeerde gast. 

Tegelijkertijd vraagt de gemiddelde tv-consumptie hier in huis (in termen van media) simpelweg niet naar een scherm dat bijna 3 meter(!) breed is. Of, zoals ik het naar Bart verwoord heb nadat hij mij (net als Patrick en Ruwan) een mooi aanbod wilde doen om het reviewexemplaar over te nemen: "Hoewel ik heel nieuwsgierig ben naar je aanbod, hebben we inmiddels de tv weer teruggezet, dus laten we inderdaad een afhaling inplannen. Dat is overigens vooral een reflectie op het concept, niet op de projector zelf. Voor het doel dat ik voor ogen had (lees: EK met gezelschap) was het meer dan geslaagd, zoals ik ook heb kunnen tekenen, maar voor de reguliere videobeleving in de woonkamer volstaat de 42 inch van m'n LG."

"Als ik met één druk op de knop tussen beide kon switchen, en voor de periodieke spektakelfilm of bijvoorbeeld vanaf september de NFL wel over de P2 kon blijven beschikken, dan zou ik het ook wel weten trouwens. Helaas hebben we maar één woonkamer..."

Dat laatste raakt voor mij het meeste aan de meerwaarde van een oplossing zoals deze. Als je een dedicated home cinema-ruimte hebt, of iedere zondag Studio Sport op 100+ inch wil beleven en er dan geen bezwaar bij hebt dat het journaal op datzelfde formaat op je muur wordt getoverd, dan is de CinemaX P2 zonder meer aan te raden. Persoonlijk vind ik de overstap van een 42 inch televisie naar een inmiddels veel gangbaardere 55 of zelfs 65 inch al een brug te ver, dus de keus was hier niet zo ingewikkeld. Maar hadden we een kamer met twee donkere gordijnen en een viertal luie stoelen over, dan was ik absoluut op het aanbod ingegaan.

MERK

EDITORS' CHOICE