REVIEW

Rega set

Werner Ero | 10 januari 2003 |

Luisteren 3 – Rega Mira 3 versterker & Rega P3 platenspeler met Sumiko Blue Point Special element

ulla meinecke_10-1-032

In deze luisterronde breng ik de mooi en strak afgewerkte platenspeler in stelling. De vormgeving is veel minder frivool dan de andere Rega electronica. Het ding steekt goed in elkaar en de bediening is kinderspel. Ook op mij brengt het afspelen van een grammofoonplaat een totaal andere beleving te weeg dan het draaien van CD’s. Om met de deur in huis te vallen, de Planet CD speler wint met echt goed opgenomen CD’s ruim van zijn analoge broertje. Zowel op het punt van gemak, dynamiek, plaatsing, neutraliteit en noem de hele reutemeteut maar op. Doch op één heel belangrijk punt niet.., het bewustzijn van electronica. Zelfs als alle hifi-parameters beter door de Planet worden ingevuld blijft er nog een digitaal smaakje hangen. De P3 is gewoon beter in staat muziek te maken zonder aan apparatuur te denken! Wanneer we oudere, 1e generatie CD’s en hun gelijknamige platen gaan draaien zoals bv. het prachtige album van Ulla Meineke - ‘Wenn schon nicht für immer dann wenigstens für Ewig’ met het nummer ‘Die Tänzerin’ valt de balans helemaal in het voordeel van de P3 met Sumiko ‘high-output’ element uit. Waar deze CD digitaal ‘hard’ klinkt met relatief weinig oplossend vermogen biedt de Direct Metal Mastering LP een veel muzikaler beeld en weet de luisteraar echt bij de muziek te betrekken. Zo, wat een verschil – ongelooflijk! En zo gaan er nog veel meer plaat/CD-vergelijkingen op. Andreas Vollenweider met ‘Caverna Magica’ is een mooi voorbeeld hoe slecht de CD eigenlijk in zijn begin periode klonk. De LP is hier echt zeer veel beter en muzikaler.

andreas vollenweider_10-1-032

Opvallend is trouwens de mooie en homogene match tussen de Rega P3 draaitafel, RB300 toonarm en het Sumiko Blue Point Special element. De combinatie schiet wat tekort op de absolute audiofiele parameters maar weet zeker op een meer dan prettige manier muziek te maken. Sterke groefmodulaties scheppen weinig problemen. Het is trouwens opvallend hoe weinig ruis, tikken, rumble en andere onrechtmatigheden waarneembaar zijn. Zelfs zo weinig dat met een goede LP op dit gebied nauwelijks enig verschil met de CD is te horen. Een grote bijdrage levert hier natuurlijk de voortreffelijke phono trap van de Mira 3 aan bij. Ook al bezit de Mira 3 versterker alleen een aansluiting voor MM elementen, zelfs met het toch wat laag uitsturende Sumiko ‘high-output’ element heeft het geen enkele moeite, alleen de volumeregelaar moet nog wat verder open als gewoonlijk.

Luisteren 4 – inschaling van de losse Rega componenten

In de voorgaande luistersessies heeft de Rega set als geheel opgetreden en presteerde daarin uitstekend maar hoe is het eigenlijk met de kwaliteiten van de losse componenten onderling gesteld?

Als eerste wordt de Rega Planet CD-speler losgekoppeld en neemt mijn eigen Duson CD100 zijn plaats in. Ondanks de oudere techniek weet de CD100 meteen te scoren met een voller, homogener en meer ruimtelijk totaalbeeld. Interessant is dat van ieder component de eigenschappen zo duidelijk hoorbaar blijven. De Rega Mira 3 met zijn zuivere, neutrale en fijn gedetailleerde geluidsbeeld en de Duson CD100 met zijn grote rust, prachtig scala aan rijke klankkleuren en stabiele stereobeeld. Opvallend is het superbe samengaan tussen deze twee. Het gaat zelfs zo goed dat ik deze combinatie prefereer boven de Rega set als geheel! Als de Planet speler zijn eigen plaats opnieuw inneemt is er een fractie meer detail (24 bit versus 16 bit) hoorbaar maar ook wat fletsere klankkleuren en een lichte neiging naar een wat dunnere weergave. De Mira 3 versterker is duidelijk het sterkste component van de drie. Wat deze versterker weet te presteren grenst  voor het geld aan het ongelooflijke. Het is de beste versterker onder de 1000 EUR grens die ik tot nu toe heb mogen beluisteren en hij kan gemakkelijk meekomen met apparaten die dubbel zo duur zijn. Chapeau Rega!
En de platenspeler dan, hoe staat het daarmee? De Rega P3 met het Sumiko element is een fraaie, probleemloze combinatie die veel muziek uit de groeven weet te halen en gezien de puike constructie en componentkeuze waarschijnlijk een lang gebruikersleven beschoren zal zijn. Aangezien het de eerste serieuze draaitafel sinds tijden is die mijn woning heeft mogen betreden is het voor mij niet mogelijk een inschaling tegenover de concurrentie te maken. Wanneer andere draaitafels bij mij langskomen zullen deze met de performance van de P3 worden vergeleken.
Gevoelsmatig blijft een plaat op bijzondere wijze muziek weergeven welke echter niet per definitie beter is dan die van een CD. De Rega P3 met Sumiko Blue Point Special is zeker niet het non-plus-ultra van de analoge muziekweergave, wel denk ik dat het product veel waar biedt voor het geld en de concurrentie alle zeilen bij zal moeten zetten om voor deze prijs een beter product op de markt te zetten.


EDITORS' CHOICE