REVIEWXanadu

Conclusie

Werner Ero | 13 september 2017 | Fotografie Werner Ero | Xanadu

Na al deze beschouwingen wordt het de hoogste tijd om mijn eigen meegebrachte muziek (op cd) af te spelen. Het eerste album is meteen al een heel bijzondere. Het gaat namelijk om het klassieke werk Magnificat uitgevoerd door het uit Noorwegen afkomstige Nidarosdomens jeugdkoor, Trondheim solisten en kerkorgel. Deze opname op het Noorse 2L label is behalve als download, ook verkrijgbaar in een Blu-ray Pure Audio disc/sacd ‘pack’. Daarmee kunt u deze muziek naast ‘low res’ PCM stereo voor de cd laag en sacd, ook in 5.1 DTS en zelfs 9.1 Auro-3D afspelen!

Xanadu HRS80 - Surroundregistratie

Toch heb ik deze muziek vooral gekozen vanwege zowel de schitterende uitvoering die klinkt als filmmuziek en de prachtig nuchter, transparante en realistisch geregistreerde opname zonder enig bombast. Op de HRS80 weergevers komt deze super surroundregistratie zelfs in stereo al over als meerkanaals. Het koor met solisten heel precies en toch nauwkeurig in de ruimte geplaatst. De strijkinstrumenten daar net nog mooi voor en het kerkorgel daarboven. Dat zelfs het diepste laag geen valse nadruk of ongewenste kleuring bezit, is op alle werken perfect waarneembaar. Zelfs wanneer sopraan Lisa Granden Berg voluit gaat bij haar luidste en hoogste uithalen, ontstaat er geen moment van hardheid of onprettige druk op de oren. Integendeel zelfs.

Want als een systeem zo volmaakt in balans speelt als deze opstelling bij Xanadu, dan gaat recenseren al heel snel over in puur genieten en maximale beleving. Om nog even bij klassieke muziek te blijven ga ik verder met het eveneens schitterende album La Folia van ster viola da gamba speler (beenviool met de gitaar als oorsprong) Jordi Savall. Zoals ik al min of meer verwacht voor zo’n topweergever, hoor ik inderdaad meteen al bij de eerste muzieknoten de typerende klank van deze virtuoze muzikant en zijn Alia Vox label. Heel bezielend en meeslepend, veel enthousiasme in het spel, prachtig geregistreerde zaalakoestiek met fraai aangezette klankkleuren en dynamisch soms behoorlijk direct en confronterend.

Vooral dat laatste weet de HRS80 heel goed uit te dragen, wat deze aanstekelijke muziek een nieuwe mate aan doorluisterbaarheid en ontspannenheid biedt. Hoewel we uiteraard nog veel meer muziek hebben gedraaid, wil ik op papier voor deze test afsluiten met de Oxygene Trilogy van synthesizer virtuoos Jean-Michael Jarre. Op deze uit drie cd’s bestaande speciale editie bestaat uit Oxygene 1, 2 en 3, is prachtig de evolutie en inspiratie van Jean-Michael door de jaren heen te volgen. Hoewel ik veel remasters vaak juist slechter dan beter vind, valt er over remastering niets dan positiefs te melden.

Zeker op een goed systeem met zeer hoog oplossend vermogen en evenwichtig frequentiebereik zoals hier nu in IJsselmuiden staat opgesteld, komt het heerlijk ‘ouderwetse’ gevoel wat de analoge keyboards op weten te roepen enorm goed tot uiting. Van allerlei geluidjes die geheel onafhankelijk in 3D door de luisterruimte vliegen, tot de massale gelaagdheid en klankkleuren die gezamenlijk de onmiskenbare Jarre sfeer oproepen. Op de Xanadu HRS80/Burmester combinatie is het nu letterlijk een feest der herkenning en emotionele diepgang. Tijdens één van de vele climaxen neemt de muzikale spanning zelfs dermate toe dat we elkaar op een bepaalde moment aankijken en tegelijkertijd ‘wauw’ zeggen. Wat kun en mag je nog meer verwachten? 

Xanadu HRS80 - Conclusie

Wat een fantastisch Nederlands product en wat een triomf voor het toch Nederlandse Xanadu! Dit is binnen zijn prijsklasse en ruim daarboven de ‘speaker to beat’ voor dit moment(!). Nee, niet voor de muziekliefhebber die zijn muziek geheel naar eigen smaak en behoefte wil beïnvloeden en ‘inkleuren’. Maar meer voor de muziekliefhebber die zo min mogelijk afstand tot de werkelijke uitvoering wil horen. Feitelijk de muzikanten en hun muziek wil ervaren zoals het ook ter plaatse bij de opname zou hebben kunnen klinken, en dat in combinatie met alle mogelijke muzikale informatie die daarbij maar aanwezig is.

De gerijptheid van dit concept is zo goed en dermate hoog, dat ik hier niets anders dan mijn hoogste waardering voor kan uiten. Dat het systeem daarbij passief zonder ruimtecorrectie of zelfs basactief voor een ruimte in te meten is, maakt het voor minder optimale luisterruimten alleen nog maar mooier. Voeg daarbij tenslotte de schitterende vormgeving, topklasse materiaalgebruik, vele afwerking- en configuratievarianten en een prijsstelling waar de Amerikaanse high-end concurrentie het schaamrood op de kaken van zal krijgen en het is daadwerkelijk Netherlands first, America second!   

MERK

EDITORS' CHOICE